Коморин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коморин

Аграрний ринок
415
Незважаючи на дефіцит коштів на посівну, аграрії притримують зерно, оскільки вважають ціни на нього низькими. Експерти не виключають, що господарства не підуть на зниження цін навіть у розпал польових робіт.
Як і прогнозувалося, в лютому цього року внаслідок впливу світових тенденцій і падіння експортної активності через проблеми з відшкодуванням ПДВ зернотрейдерам, на внутрішньому ринку спостерігалося невелике зниження цін на зерно. Але вже до березня ситуація стабілізувалася, хоча передумови до подальшого здешевлення зерна залишалися. Адже питання відшкодування ПДВ експортерам так і не було вирішене, а ціни на світових ринках продовжували знижуватися. Від подальшого падіння їх утримали самі аграрії, обмеживши пропозицію зерна.
"Хоча аграріям потрібні гроші на посівну, вони стримують продаж, оскільки не готові продавати дешевше. Вже немає тієї ситуації, коли потреба в грошах примушувала аграріїв продавати зерно за будь-яку ціну", - говорить Володимир Лапа, керівник групи експертів Асоціації " Український клуб аграрного бізнесу ".
Як стверджують експерти, аграрії швидше заощадять на добривах або засобах захисту рослин, ніж будуть працювати собі у збиток. Це підтвердила торішня збиральна кампанія. Незважаючи на великі перехідні запаси зерна і хороший урожай, традиційного цінового обвалу не було. Ціни знизилися, але на нехарактерно маленький для цього періоду відсоток.
Аграрії не поспішають продавати зерно з кількох причин. По-перше, незрозуміла ситуація зі станом озимих зернових. "Якщо воно виявиться гірше очікуваного, то аграрії будуть стримувати продажі", - вважають аналітики компанії "Проагро".
За даними Міністерства аграрної політики, в Україні за станом на 4 березня 2010 озимі зернові культури загинули на 25,3 тис.га, що становить 0,3% посівних площ. У той же час майже на 90% площ, або на 7,67 млн га, вони залишаються в доброму та задовільному стані. А на 0613 тисяч га, або 7,2%, посіви покриті ожеледдю або підтоплені. Реальний стан цих посівів можна буде оцінити, коли зійде сніг.
Крім того, агрогосподарства очікують, що реалізувати зерно за більш високими, ніж зараз, цінами вони зможуть після вирішення питання про відшкодування ПДВ зернотрейдерам. Нагадаємо: Кабмін постановою № 140 від 11.02.10 р. відновив діючий в 2009 р. механізм відшкодування ПДВ експортерам сільськогосподарської продукції через Аграрний фонд (АФ). За даними учасників ринку, АФ став розраховуватися із зернотрейдерами на початку березня. Аграрії сподіваються, що вирішення проблеми, яка стримує експорт, призведе до збільшення попиту з боку експортерів, і зерно на внутрішньому ринку подорожчає.
Однак, як зазначив Лапа, дії АФ поки не впливають на ринок, оскільки фонд пропонує малоцікавий для трейдерів товар: борошно та жито. "Механізм відшкодування ПДВ через Аграрний фонд почне реально впливати на ринок тільки тоді, коли темпи погашення заборгованості будуть перевищувати темпи її зростання. А виходячи з реальних можливостей бюджетного фінансування, є ризик, що заборгованість буде зростати і далі, хоча, може, і не такими темпами, як раніше ", - говорить він.
А Микола Компанець, директор українського представництва WJ Grain, взагалі вважає, що механізм відшкодування ПДВ через Аграрний фонд навряд чи вирішить цю проблему: "В Аграрному фонді не так багато зерна, щоб повернути зернотрейдерам всі 5 млрд грн. заборгованості з ПДВ. Крім того, є питання до якості цього зерна ".
У той же час експерти припускають, що вирішення питання відшкодування ПДВ експортерам навряд чи дозволить Україні суттєво активізувати продаж зерна на зовнішні ринки, а отже, і його закупівлі трейдерами за більш високими цінами.
"Експортний сезон для України, як і для всіх інших країн Причорноморського регіону, завершується. Наступає сезон для країн Південної півкулі", - зазначає Єлизавета Малишко, аналітик аналітичного центру "Украгроконсалт". "Експорт зерна помітно впав. Якщо в лютому 2009 р. Україна поставила на зовнішні ринки 2,2 млн т зерна, то в лютому цього року - 1,2 млн т", - говорить вона.
За даними Мінагрополітики, з початку 2009/10 маркетингового року (МГ; липня 2009 - червень 2010 р.) станом на кінець лютого 2010 р. Україна експортувала 16,3 млн т зерна. Аналітики вважають, що за підсумками цього МР експорт складе не більше 20 млн т.
Експерти сходяться на думці, що до кінця поточного МР чекати істотних цінових змін на зерновому ринку не варто. Можливо, аграріям вдасться "вичавити" трохи більше з переробників зерна, яким, як не крути, доведеться поповнювати сировинні запаси. Але і тримати зерно вічно в коморах аграрії, зрозуміло, не будуть.
Ганна Мадай
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас