Кабмін позбувся держбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін позбувся держбанків

Казна та Політика
11408
На думку експертів, це вельми прагматичний крок: тепер НБУ доведеться нести повну відповідальність за використання коштів рефінансування рекапіталізованими банками, а в разі фінансових труднощів цих установ, відповідати за їх порятунок.
Як стало відомо "ЭИ", перед звільненням з Мінфіну Ігор Уманський передав НБУ акції всіх рекапіталізованих банків. Отримати його коментар не удалося, але, за словами джерела в Мінфіні, в заставу Нацбанку передано велику частину акцій таких банків.
Коли в липні минулого року почався процес порятунку проблемних банків, Мінфін здійснив емісію держоблігацій на суму 9,57 млрд. грн. і зарахував їх в статутні капітали трьох фінустанов. Укргазбанк отримав ОВДП на суму 3,1 млрд. грн. в обмін на 81,6% акцій банку; "Родовiд Банк" - на 2,8 млрд. (99,93%), а банк "Київ" - на 3,56 млрд. грн. (99,97%).
Голова правління Укргазбанка Олександр Морозов підтвердив цю інформацію. Він повідомив, що відповідним розпорядженням Кабміну Нацбанку були передані акції рекапіталізованих банків в рамках процесу реструктуризації рефінансування, отриманого цими банками в період 2008-2009 рр. (до націоналізації банків).
"В нашому випадку НБУ передані акції на 3 млрд. грн. з 5 млрд. грн., вкладених Кабміном в статутний капітал банку. Ця сума трохи більша, ніж кредити рефінансування НБУ, оскільки регулятор при реструктуризації рахує ще і відсотки за використання стабілізаційних позик", - пояснює Олександр Морозов.
Банкір говорить, що на процес управління держбанками це не вплине - Кабмін продовжить залишатися органом стратегічного управління для держбанків. При цьому НБУ, швидше за все, приділятиме їм більше уваги, оскільки "явно зацікавлений в тому, аби зберегти видані цим банкам в кредит кошти".
Цієї самої позиції дотримується і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Він сказав, що передача акцій держбанків в заставу Нацбанку призведе до того, що НБУ доведеться нести повну відповідальність за використання коштів рефінансування рекапіталізованими банками, а в разі фінансових труднощів в цих установах - відповідати за їх порятунок.
В свою чергу, джерело в Нацбанку розповіло, що акції держбанків перейшли в заставу регуляторові через зниження якості кредитних портфелів держбанків. "Ми спостерігаємо деякі погіршення в графіці обслуговування боргів низки крупних позичальників, чиї кредити були передані колишніми власниками банків НБУ під заставу рефінансування. Ми були вимушені просити Кабмін піти на такий крок", - говорить чиновник.
"Відбулась цікава операція: держава узяла на себе не лише відповідальність перед вкладниками проблемних банків, але і, фактично, дозволила неплатникам з кредитів цих банків продовжувати вести таку ж політику, - говорить топ-менеджер одного з найбільших банків з іноземним капіталом.- Адже до заміщення їх застав акціями держбанків їм доводилося платити по кредитах або ризикувати заставами, які НБУ сповна під силу відібрати і перепродати. Тепер все набагато простіше".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас