Греки заробляють на українцях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греки заробляють на українцях

Казна та Політика
8959
Ці кроки зроблені новим урядом, попри їх непопулярність.
При цьому грецький центробанк не накладає жодних обмежень на фінансові інвестиції за кордон. За словами місцевих банкірів, в найближчі декілька років основне зростання грецької банківської системи припадатиме на дочірні банки в інших країнах, тоді як темпи розвитку ринку усередині Греції істотно сповільняться.
За словами заступника генерального директора Piraeus Bank Group Іліаса Мілліса, сьогоднішня ситуація в економіці Греції, як багато в чому і в українській, була спровокована не стільки світовою фінансовою кризою, скільки політичними чинниками. Зокрема, основною проблемою є зовнішній борг і дефіцит бюджету.
Крім того, додала проблем й інтеграція Греції в єврозону, оскільки країну почали торкатись результати міжнародних фінансових спекуляцій на валютних курсах. Проте антикризові заходи нового уряду, за його розрахунками, дозволять протягом року зменшити дефіцит бюджету з 12,7% до 8,7%. Для цього вже розроблений комплекс заходів, що включають, зокрема, зниження зарплат (враховуючи, що в Греції близько чверті населення - держслужбовці, це досить радикальний захід), мораторій на підвищення пенсій, збільшення ПДВ до 21% (зараз максимальний становить 19%), підвищення акцизів на алкоголь, тютюн і бензин. "Фактично прийняті заходи жорсткіші, ніж міг би зажадати від нас МВФ, якби до нього звернутися, - говорить глава наглядової ради "Піреус Банк МКБ" Янніс Киріакопулос.- Але коли придумували євро, аналогічної МВФ структури для ЄС не придумали". З іншого боку, грецькі фінансові інституції в попередні роки досить активно інвестували за кордон, зокрема в зростаючі ринки, які зараз знову активно піднімаються після кризи, тому громадяни зможуть частково компенсувати втрату фінансування з бюджету. Більш того, грецькі банки продовжують уважно придивлятися до всіляких інвестиційних проектів за кордоном, а доки потихеньку вкладають гроші в розвиток власної інфраструктури в дочках, аби зустріти у всеозброєнні закінчення кризи і відновити кредитування.
За словами Киріакопулоса, першими претендувати на кредити в Україні зможуть крупні прилюдні корпорації з прозорою структурою активів. Слідом за ними почне піднімати голову малий і середній бізнес, а лише потім повернеться роздріб: банкіри, які порозумнішали за час кризи, не збираються обростати неліквідними заставами або проблемними портфелями. "У активах банківської системи Греції токсичні активи складають 0%. Можливо, це пов'язано з тим, що всі грецькі банки є комерційними, а не інвестиційними, до того ж іпотека у нас теж почала розвиватися зовсім нещодавно", - говорить банкір.
Крім того, співвідношення "кредити - депозити" в системі становить 112%, що значно нижче середньоєвропейських 180%. Отже мало не єдиним гальмом бурхливого розвитку банківської системи стало істотне підвищення ставки для залучення фінансування. "Для Греції, де депозити в євро притягуються під 2,5-3% річних, платити Libor+3% - це дуже дорого", - говорять банкіри. Втім, вважають вони, з поліпшенням ситуації і підвищенням суверенного рейтингу країни, це питання повинне вирішитися.
А ось в Україні активне кредитування цього року відновлено не буде. Так само як і фінансовий результат банківської системи не вийде в плюс. Отже доки грецькі банкіри акумулюватимуть депозити населення в гривні, чекатимуть відміни заборони на кредитування населення у валюті, якої в Piraeus Bank Group досить, оптимізуватимуть філіальну мережу і викладатимуть черговий мільйон євро, аби підвищити впізнаваність бренду.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас