Стігліц: Уряд США рано виводить стимулюючі заходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стігліц: Уряд США рано виводить стимулюючі заходи

406
Нобелевський лауреат, економіст Джозеф Стігліц заявив, що рішення Федеральної резервної системи США завершити цього місяця свою екстрену програму покупки іпотечних цінних паперів ризикує негативно позначитися на ринку житла в Америці, привівши до зростання ставок по заставах і поглибивши кризу в будівельному секторі.
"Виведення фінансової підтримки збільшує ризики підвищення процентних ставок, зростання числа випадків відбирання нерухомості і посилює напругу і стрес, з якими вже зіткнулися багато американських сімей", - заявив Стігліц в сьогоднішньому інтерв'ю в Токіо. Він вважає, що чиновники неправильно виробили свої розрахунки. Стігліц також прогнозує перевищення обсягів нерухомості, яка відбирається, і банкротств банків цього року над аналогічними показниками 2009 і 2008 рр.
Нобелевський лауреат розповів, що основна небезпека для світової економіки полягає в тому, що центральні банки хочуть дуже швидкого виходу із стимулюючих заходів, прийнятих під час кризи. Причиною цього Стігліц вважає "ірраціональні" страхи інвесторів про те, що інфляція зростатиме високими темпами в разі збереження стимул-реакцій. "Ліквідність, штучно створена центральними банками, навряд чи послужить паливом для зростання споживчих цін унаслідок все ще низького споживчого попиту", - відзначив він.
Невеликий шанс зростання в найближчому майбутньому витрат домашніх господарств і уряду залишає експорт як єдине джерело економічного зростання США, вважає Стігліц. Дешевший долар, на його думку, може допомогти на деякий час. "Проте не варто забувати, що якщо це допоможе нашій економіці, то в той же час створить і проблеми для інших, тож важко передбачити всі наслідки ослаблення американської валюти для світової економіки", - заявив Стігліц.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас