КСУ: У держбюджеті мають бути окремим рядком виділене фінансування для всіх судів України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КСУ: У держбюджеті мають бути окремим рядком виділене фінансування для всіх судів України

291
У Державному бюджеті України після сьогоднішнього рішення Конституційного суду України мають бути окремим рядком виділене фінансування для кожного з понад 700 судів України. Про це на брифінгу повідомив суддя-доповідач по даній справі Михайло Колос.
"В законі про держбюджет повинні бути окремі рядки для кожного суду всіх юрисдикцій і рівнів", - сказав він. За словами М.Колоса, до сьогоднішнього рішення КСУ, окремим рядком у бюджеті фінансувались лише Верховний суд України, Конституційний суд України, та вищі судові інстанції спеціалізованих судів, а місцеві суди, суди апеляційної інстанції фінансувалися за посередництва Державної судової адміністрації, яка на свій розсуд розподіляла гроші між цими судами.
Також М.Колос допустив, що можливо в поточному році, у держбюджеті не буде передбачено фінансування усіх судів окремо, але в 2011 р. Кабмін та Верховна Рада повинні передбачити таку форму фінансування. Також він додав, що сьогоднішнє рішення дозволить підвищити фінансову незалежність судів від інших гілок влади. Нагадаэмо, раніше сьогодні КСУ оприлюднив рішення за поданням Вищого господарського суду України (ВГСУ) щодо офіційного тлумачення положень ч. 1 ст. 130 Конституції України.
Зокрема у рішенні йдеться про те, що речення ч. 1 ст. 130 Конституції "У держбюджеті України окремо визначаються видатки на утримання судів." треба розуміти так, що Кабмін зобов'язаний у проекті закону про держбюджет передбачати окремими рядками видатки для кожного суду всіх юрисдикції і рівнів в достатніх для здійснення правосуддя обсягах, а ВР законом повинна визначати такі видатки у держбюджеті.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас