"Газпром" надасть розширений доступ до ГТС в 2014 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" надасть розширений доступ до ГТС в 2014 р.

Енергетика
373
"Газпром" пообіцяв надати розширений доступ до газотранспортної системи (ГТС) в 2014 р., повідомив віце-президент "Роснєфті" Пітер О'Брайєн, повідомляє РБК daily з посиланням на американські ЗМІ. За його словами, це дозволить збільшити видобуток газу на родовищах компанії в Західному Сибіру до 50 млрд куб. м на рік. Продаж додаткових обсягів газу може принести "Роснефті" до 7,5 млрд дол. виручки.
"У нас є дуже великі запаси газу, і ми можемо стати великим газовим виробником", - цитує Пітера О'Брайена агентство Bloomberg. За його словами, "Роснєфть" могла б видобувати 40-50 млрд куб. м газу на рік, якби мала доступ до труби і споживачів. "Газпром" пообіцяв розширити доступ до ГТС в 2014 р., повідомив П.О'Брайен. Зараз нафтова компанія розробляє менше чверті своїх газових запасів, які знаходяться в Західному Сибіру.
Допуском до газопроводів завідує "Газпром". При цьому у концерну нерідко виникають конфлікти із компаніями, які не згодні з рішеннями холдингу або цінами на газ, які він для них встановлює. Так, в кінці 2009 р. "Роснєфть" скаржилася на "Газпром" у ФАС. За її твердженням, холдинг впродовж п'яти місяців обмежував прийом газу в ГТС, через що вона порушила зобов'язання перед споживачами і була вимушена заплатити штраф за перевищення нормативів спалюваного на факелах газу.
Уряд розглядає питання про недискримінаційний доступ компаній до труби "Газпрому" з 2007 р. В кінці січня голова ФАС Ігор Артемьев говорив, що відомство повернеться до розробки правив після кризи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас