"Ъ": Родовід Банк подав позов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Родовід Банк подав позов

Казна та Політика
1315
Перше судове засідання за позовом Родовід Банку до НБУ з вимогою скасувати рішення про ліквідацію Укрпромбанку вчора було відкладене на невизначений термін, повідомив тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина.
"Ми намагаємося мирно погодити з ліквідатором Укрпромбанку і Нацбанком питання про передачу до нас активів. Укрпромбанк повинен переуступити нам право вимоги на ці активи, тому що ми їх найкрупніший кредитор. Досі ми працювали з цього питання без допомоги Мінфіну, але сподіваємося на його допомогу", - сказав він. У Родовід Банк в 2009 році були переведені пасиви Укрпромбанку на 7 млрд грн. разом з докапіталізацією на 5,6 млрд грн. Переведення активів на 7 млрд грн. в Родовід Банк був заморожений 21 січня з початком ліквідації Укрпромбанку.
Експерти вважають, що позов Родовід Банку був поданий з метою натиснути на НБУ. "Позов спочатку був без перспектив і поданий, щоб привернути увагу, оскільки на Родовід Банк поклали почесний обов'язок виплачувати депозити, але не дали йому грошей", - заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Втім, досудові переговори малоперспективні, бо до передачі в квітні в Нацбанк ліквідаційного балансу ліквідатор Укрпромбанку не має права здійснювати операції з активами. "Законодавчо передача активів не передбачена. Всі наші кредитори рівні, тому що серед них є бюджетні організації, Нацбанк, нерезиденти, юридичні і фізичні особи", - відзначив радник ліквідатора Укрпромбанку Ігор Власюк. Ст. 96 закону "Про банки і банківську діяльність" дозволяє задовольнити вимоги Родовід Банку в сьому чергу. Спочатку Укрпромбанк повинен виплатити збиток життю і здоров'ю; заробітну плату; борги перед Фондом гарантування вкладів фізосіб; вимоги населення з вкладами понад 150 тис. грн.; кошти НБУ і заблоковані платежі громадян.
Закон не регламентує черговість виплати коштів всіх інших кредиторів. Але Родовід Банк швидше за все отримає компенсацію першим, вважають банкіри. "Якщо розпочата ліквідація банку, то найбільший кредитор стане першим на виплату в черзі. Виняток лише в податкових зобов'язань", - сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.
Та можливий і інший сценарій - Родовід Банку може не вистачити коштів. "До того моменту, коли справа дійде до виплат Родовід Банку, вже нічого не залишиться. Як показала практика з банком 'Україна', ліквідація - багатолітній процес. І якщо будуть виплати, то не скоро, - упевнений віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. - Але можливо і те, що Родовід Банк доб'ється свого і забере активи Укрпромбанку".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас