Фонди втрачають інтерес до Європи і з оптимізмом дивляться на США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди втрачають інтерес до Європи і з оптимізмом дивляться на США

Казна та Політика
537
Інвестори знову готові вкладати гроші в акції, але європейські компанії викликають у них помітно менше ентузіазму, ніж американські та японські, свідчать дані березневого опитування керівників активами, проведеного Bank of America Merrill Lynch (BOFA ML).
"Після певного падіння в лютому, інтерес керівників до акцій в березні збільшився - 46% опитаних заявили про збільшення ваги акцій в портфелях в порівнянні з 33% місяцем раніше. Частка готівкових в структурі портфелів виявилася на нейтральному рівні, тоді як в лютому 12% респондентів зменшували свої вклади в готівкові активи", - говориться в повідомленні банку.
Найменшу зацікавленість інвестори виявляють до європейських компаній. У березні 21% керівників зменшили частку вкладень в акції європейських компаній при тому, що ще в січні 2% учасників опитування висловлювалися на користь збільшення частки європейських паперів в портфелях.
Не менш значним виявилося зростання привабливості американських компаній. На них роблять ставку 19% опитаних в порівнянні із лише 1% в січні.
"Японія також повертає собі минулу популярність. У березні 6% керівників збільшували частку акцій японських компаній в портфелях. Це найвищий показник з серпня 2007 року і явне свідоцтво серйозної зміни тенденції - ще в січні 10% респондентів зменшували свої вкладення в папери японських корпорацій", - наголошується в прес-релізі банку.
Глобальні інвестори вважають, що перспективи корпоративного сектора за межами Європи є переважними. 40% респондентів заявили, що зі всіх регіонів саме європейські компанії покажуть найменшу прибутковість.
"Побоювання з приводу Греції відходять на другий план, але загальна стурбованість відносно суверенних європейських ризиків не дає інвесторам з оптимізмом поглянути на перспективи економічного зростання на континенті", - сказав керівник відділу із стратегії в сфері європейських корпоративних інвестицій BOFA ML Research Гері Бейкер.
"Зрушення переваг на користь акцій показує, що інвестори менше бояться корпоративних ризиків, ніж суверенних", - зазначає провідний стратег із міжнародних корпоративних інвестицій BOFA ML Research Майкл Хартнетт.
На тлі загальної стурбованості зростанням державного дефіциту в різних країнах, інвестори все більш песимістично дивляться на макроекономічні перспективи, тоді як оптимізм з приводу корпоративного сектора набирає сили, свідчать дані опитування.
Кількість європейських керівників фондами, які чекають зростання економіки в своїх країнах протягом найближчих 12 місяців, впала до 45% з 51% в лютому і 74% в січні, свідчать дані опитування регіональних менеджерів.
Якщо подібного розвитку подій серед європейських інвесторів можна було чекати, їх заокеанські колеги продемонстрували не менш значне падіння ентузіазму з приводу американської економіки. Її зростання в найближчих 12 місяців чекають 43% інвесторів проти 52% минулого місяця.
Керівники по обидві сторони Атлантики сподіваються на зростання корпоративних прибутків. Серед європейських респондентів 60% проти 49% в лютому чекають поліпшення показників компаній протягом найближчих 12 місяців. Їх колеги в США налаштовані ще оптимістичніше - зростання прибутків прогнозують 72% в порівнянні з 52% в лютому.
Як американські, так і європейські керівники активно позбуваються готівки. За місяць в Європі кількість інвесторів з підвищеним вмістом готівки в портфелях впала до 9% з 26%. У США цей показник опустився до 8% з 19%.
Європейські респонденти збільшили вкладення в циклічні сектори, у тому числі ресурсний і будівельний. Дещо збільшилася вага банків в їх портфелях, хоча він все одно залишається нижчим за нейтральний рівень. Американські інвестори також розширили присутність в циклічних секторах, таких як важка промисловість і сировина первинного переділу. Вони, проте, продовжили скорочувати свої інвестиції в банківському секторі, показують результати дослідження.
Очікування зростання інфляції і можливого зростання відсоткових ставок продовжують знижуватися. Серед опитаних глобальних інвесторів зростання інфляції наступного року чекають всього 34% респондентів в порівнянні з 46% в лютому і 61% в перший місяць цього року.
Різко зменшилась кількість європейських інвесторів, які чекають підвищення ставок Європейським центральним банком до жовтня 2010 року. Цього місяця вже 85% керівників не чекають зміни ставки до четвертого кварталу цього року, тоді як в лютому їх було лише 45%.
Глобальні інвестори все менше схильні побоюватися порушення макроекономічної стабільності в результаті зміни монетарної політики влади. Менше половини респондентів (48%) вважає, що економічні ризики у зв'язку із зміною монетарної політики знаходяться на рівні "вище середнього" в порівнянні з 55% в лютому. Збільшення ставок в довгостроковій перспективі чекають 58% глобальних інвесторів, що на 7 відсоткових пунктів менше, ніж в лютому.
В міжнародному опитуванні, що проводилось із 5 по 11 березня, взяли участь 207 керівників активами. Під їх управлінням знаходяться активи загальною вартістю $589 млрд. У регіональних опитуваннях взяли участь 165 респондентів, під управлінням яких знаходяться активи вартістю в $403 млрд. Опитування проводилось дослідницьким підрозділом компанії BOFA ML за підтримки дослідницького агентства Taylor Nelson Sofres.
Bank of America є одним з провідних світових фінансових інститутів, який обслуговує приватних клієнтів, малий і середній бізнес і крупні корпорації більш ніж в 150 країнах. Акції банку торгуються на нью-йоркській фондовій біржі і входять в розрахунок індексу Dow Jones Industrial Average.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас