Україна "напрошується" в чорний список FATF — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна "напрошується" в чорний список FATF

Валюта
1658
Україна знову ризикує. Цього разу повернутися в "чорний список" країн, які на законодавчому рівні не можуть врегулювати питання протидії відмиванню нелегальних доходів. "Почесний" перелік формує група з розробки стратегій в цій сфері FATF. У 2004-му нам вдалося покинути список, удосконаливши закон про запобігання і протидію легалізації прибутків, отриманих злочинним шляхом. Але, "заспокоївшись на досягнутому", ми можемо поповнити лави країн, які несуть загрозу світовій фінансовій системі. Причому вже в травні...
Хто в списку...
G20 на саміті в Піттсбургу восени 2009-го, під час якого розроблялися нові, суворіші принципи контролю фінансової світової системи у зв'язку з кризою, доручила FATF до лютого ц.ц. сформувати список держав-"інвалідів" у цій сфері. І авторитетна організація з поставленим завданням впоралася. Шоправда, "неслухняні" були розділені на три категорії. До першої потрапив лише Іран - особливо небезпечний. До другої - Ангола, КНДР, Еквадор і Ефіопія. Довіри їм теж мінімум. А до третьої віднесено країни з істотними недоліками в національних системах: Пакистан, Туркменія, Сан-Томе и Принсипі. FATF також опублікувала список держав, які мають вади фінансового моніторингу, але які мають намір усунути їх. Ось до цього переліку поки і потрапила Україна, а разом з нею Азербайджан, Антигуа і Барбуда, Болівія, Греція, Індонезія, Ємен, Катар, Кенія, Марокко, М’янма, Непал, Нігерія, Парагвай, Сирія, Судан, Таїланд, Тринідад і Тобаго, Туреччина, Шрі-Ланка. Нам дано термін до травня виправити становище, інакше наше "забарвлення" міняється. Сумний прогноз, але, швидше за все, у відведені терміни нам не вкластися.
*** Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей ФАТФ (англ. Financial Action Task Force on Money Laundering- "FATF") - міждержавна організація, створена для вироблення і реалізації колективних заходів боротьби з "відмиванням" злочинних доходів і фінансуванням тероризму. ФАТФ була створена в 1989 р. за рішенням країн "Великої сімки" і є основним міжнародним інститутом, що займається розробкою та імплементацією міжнародних стандартів у сфері протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму. Членами ФАТФ є 35 країн і 2 організації, спостерігачами - 20 організацій і 1 країна.
Основним інструментом ФАТФ в реалізації свого мандата є 40 рекомендацій в сфері ПВД, які піддаються ревізії в середньому один раз на 5 років, а також 9 спеціальних рекомендацій у сфері протидії фінансуванню тероризму, які були розроблені після подій 11 вересня 2001 р. у зв'язку з наростаючою загрозою міжнародного тероризму.
У відповідності з Резолюцією РБ ООН № 1617 (2005), 40+9 Рекомендацій ФАТФ є обов'язковими міжнародними стандартами для виконання державами-членами ООН. ФАТФ приділяє значну увагу співпраці з такими міжнародними організаціями, як МВФ, Світовий банк, Управління ООН з питань наркотиків і злочинності. Ці структури реалізують свої програми, націлені на протидію відмиванню грошей і фінансуванню тероризму.
Одним з основних інструментів реалізації рекомендацій ФАТФ на національному рівні є Підрозділ фінансової розвідки (ПФР), що відповідає за збір і аналіз фінансової інформації в межах країни з метою виявлення потоків фінансових коштів, отриманих незаконним шляхом.
Зрозуміло, що причиною нашого нестійкого становища є законодавство, вірніше, його недосконалість. Так, восени минулого року парламент прийняв зміни до Закону “Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом", які 8 грудня тоді Президент Віктор Ющенко повернув на доопрацювання. Основні аргументи - зміни не передбачають принципово нових методів і механізмів боротьби з легалізацією "брудних" грошей. В той же час, Держфінмоніторингу надаються необґрунтовано широкі повноваження зі збору і концентрації фінансової інформації, при чому такі повноваження не відповідають реальним потребам для боротьби з економічною злочинністю. Ще один законопроект відносно крутіших заходів у боротьбі з тероризмом, запропонований ще в жовтні 2009 року, до сьогодні не був розглянутий парламентом, який пішов "на перекур" до 30 березня.
Чим загрожує "попадання в десятку"
Зважаючи на те, що Україна практично однією ногою в "чорному списку", варто прикинути, чим нам це агукнеться. Постраждають, перш за все, підприємці. За словами директора Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, якщо ми потрапимо до списку територій, які не співпрацюють з FATF, то всі платежі, пов'язані з нами, виділять в окремий потік, який ретельно досліджуватимуть і аналізуватимуть. А це означає збільшення кількості перевірок платежів, що зрештою призведе до їх затримок. До всього іншого, для бізнесу збільшиться пакет необхідної для проплат документації. Бураковський не відкидає і блокування розрахунків, проте, за його словами, раніше FATF не вдавалася до таких дій.
Але, як вважає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства “Кредит-рейтинг” Віталій Шафран, Україні особливо хвилюватися не варто, бо вона вже давно внесена до "чорних списків" фінансових розвідок більшості держав. За його словами, раніше FATF складала так званий список “No-cooperate list” за одним принципом, а яким чином він буде сформований тепер, невідомо. Можливо, це будуть сукупні дані з різних країн, які потім проаналізують і об'єднають. Але в такому разі треба буде врахувати претензії ЄС до Швейцарії, а також незадоволеність з боку Франції щодо Люксембургу, тобто практично кожна країна "настукає". Як FATF врегулює це питання, побачимо з часом.
Шафран погодився з думкою, що в разі нашого потрапляння в "чорний список" фінансові розвідки пригальмовуватимуть платежі, пов'язані з Україною. І хоч це не несе серйозних наслідків для нас, все ж на світовий прокат антиукраїнської реклами нарвемося.
Як відреагували в Держфінмоніторингу на останнє "китайське попередження", поки невідомо, відомство утрималося від коментарів. Швидше за все, тому посприяла зміна влади і пов'язані з цим "незручності". Проте з вище сказаного можна зробити висновок, що і коментувати особливо нічого.
Проте заслуг Держфінмоніторингу в боротьбі з "брудними" грошима не варто відкидати. За підсумками 2009 року відомство передало до судів 63 матеріали стосовно посадових осіб-суб'єктів первинного фінмоніторингу про порушення вимог закону про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом. Порушення стосувалися невчасного надання комітету даних про фінансові операції, які можуть бути пов'язані з відмиванням коштів. За підсумками розгляду матеріалів суди винесли рішення про накладення штрафів стосовно 20 правопорушників.
Та ця статистика, звичайно, не може компенсувати недоробок законотворців. Їх трудоголізм вже давно не вселяє надій. Схоже, пролетіти повз "чорний список" FATF нам не вдасться. Але, як то кажуть, нам не звикати.
Юлія Главацька
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас