Український ринок акцій в понеділок продовжив зростання врозріз зі світовими майданчиками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій в понеділок продовжив зростання врозріз зі світовими майданчиками

Фондовий ринок
170
Українські фондові індекси, підтримані чеканнями політичної стабільності й економічного відновлення в Україні, в понеділок продемонстрували помірну позитивну динаміку, незважаючи на негативні настрої на світових майданчиках. За підсумками торгівельної сесії, індекс "Української біржі" зріс на 0,52% - до 2132,65 пункту, індекс ПФТС - на 2,48%, до 839,68 пункту.
Як повідомив старший аналітик "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук, зростання в порівнянні з п'ятницею в понеділок помірніше, до закінчення торгівельної сесії активізувалися продажі.
За словами фахівця відділу продажів цінних паперів інвестгрупи "Сократ" Валерії Коцур, торги почалися незначним відкотом вниз, після чого було зростання на тлі зміцнення паперів, попри негативний зовнішній фон: індекси в Європі, а також ф'ючерси на американські фондові індекси весь день були в "червоній зоні". Як відзначила аналітик, зміцнення долара і зниження цін, що послідувало за цим, на нафту чинили тиск на американські індекси при відкритті, що викликало деяку фіксацію прибутку на локальному ринку ближче до завершення сесії.
На думку Нестерука, ралі на українському ринку акцій, викликане стабілізацією політичної ситуації в країні, може тривати ще декілька днів, проте в цілому вірогідність глибокої корекції, як на українському, так і на міжнародних ринках акцій, в середньостроковій перспективі є високою.
При цьому Коцур додала, що торговці активно стежитимуть за коментарями експертів і політиків стосовно поточної економічної ситуації в світі: Moody’s вже заявляє про зростання ризику щодо найбільших економік, таких як США, Великобританія, Франція і Німеччина.
Як відзначила експерт, у вівторок буде опубліковано супровідну заяву ФРС після оголошення рішення про ставки, а також дані про новобудови в США. Крім того, за її словами, ринок уважно стежитиме за тим, як позначиться запропонований проект банківської реформи в США на котируваннях паперів фінансового сектора.
На "Українській біржі" в понеділок укладено 4501 угоду на 106,7 млн грн.
Продовжують мати попит папери Алчевського металургійного комбінату (+4,56%) і Авдіївського коксохімічного заводу (+5,52%), тоді як інші представники гірничо-металургійного комплексу почали коректуватися. Зокрема, акції Єнакіївського метзаводу і "Азовсталі" подешевшали на 1,52% і 1,5% відповідно.
Крім того, значне зростання в понеділок продемонстрували папери концерну "Стирол" (+6,98%) на чеканнях перегляду газових договорів з Росією.
Як відзначив Нестерук, на новинах про оприлюднення подробиць інвестиційної програми по "Дніпроенерго", акції компанії злетіли на +17,26%
Активно зростали папери "другого ешелону", найбільший попит з яких мали акції "Мостобуду" (+24,89%).
Крім того, в понеділок мали попит акції банків (за винятком банку "Форум").
В лідерах за обсягом торгів виявилися акції Алчевського металургійного комбінату - 450 операцій на 10 млн грн., "Укртелеком" - 95 операцій на 7,8 млн грн., Єнакіївського метзаводу - 239 операцій на 7,7 млн грн.
На ПФТС цього дня укладено угод з акціями на 22,6 млн грн.
Як повідомив Нестерук, на іноземних біржах українські акції демонстрували переважно негативну динаміку при низькій активності торгів.
Папери агропромислових компаній знижувалися: "Кернел" - на 1,4%, "Астарта" - на 0,8%.
Упали на 1,6% паперів Cadogan Petroleum, тоді як JKX і Regal Petroleum закрилися на рівні закриття попередньої торгівельної сесії.
За словами аналітика, папери "Миронівського хлібопродукту" додали 1,1%, акції Ferrexpo піднялися на 3,4%.
Експерт повідомив, що на ринку українських євробондів тиждень почався з нової хвилі оптимізму у інвесторів, яка підтримувалася позитивним новинним фоном, зокрема, підвищенням рейтингу України агентством S&P.
За словами Нестерука, з корпоративних євробондів активно торгувалися папери "Миронівського хлібопродукту", які подорожчали до закриття торгів.
Євробонди банківського сектора показали схожу динаміку, при цьому більший попит з боку покупців спостерігався в паперах Укрексімбанку, Першого українського міжнародного банку, Приватбанку.
Трейдер інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінських відзначив, що низька пропозиція, що зберігається на ринку, сприяє подальшому зростанню цін суверенних єврооблігацій України: короткі випуски Україна - 11 і Україна-13 піднялися на 0,25 п.п., тоді як довгі випуски Україна-16 і 17 - на 1,1875 п.п. на тлі спроб ряду учасників ринку закрити свої короткі позиції.
Ціна паперів "Нафтогазу України"-14 знизилася до 102,50-103,50 в порівнянні з 104,00 в кінці минулого тижня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас