Український ринок акцій закрив тиждень новими рекордами на тлі підвищення рейтингу країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій закрив тиждень новими рекордами на тлі підвищення рейтингу країни

Фондовий ринок
356
Український ринок акцій в п'ятницю побив нові рекорди зростання після фіксації в попередній день на тлі сприятливого зовнішнього фону і підвищення рейтингу країни міжнародним рейтинговим агентством Standart&Poors. За підсумками торгівельної сесії індекс "Української біржі" виріс на 4,07% - до 2121,59 пункту, індекс ПФТС - на 2,42% - до 819,36 пункту.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" інвестиційний консультант "Драгон Капіталу" Олег Дрижак, після підвищення S&P рейтингу України по зобов'язаннях в іноземній валюті до рівня "B-/С" з "CCC+/С" чекання післякризового оздоровлення економіки країни і поліпшення перспектив співпраці нового уряду з Міжнародним валютним фондом значно підтримали настрої гравців фондових бірж. При цьому експерт відзначив, що поведінка гравців залишається спекулятивною: після короткочасних спроб спровокувати початок продажів знов поновлювалися масові покупки.
За словами аналітика інвестгрупи "ТАСК" Вадима Ємця, українські й іноземні інвестори продовжили відкривати довгі позиції у вітчизняних акціях. При цьому він відзначив, що в цілому спостережуване зростання в Україні не було адекватне помірно позитивним настроям на європейських і американських фондових майданчиках.
На думку Ємця, незважаючи на те, що більшість паперів досягли свого цільового рівня, наступного тижня, ймовірно, зростання українських фондових індексів продовжиться, підстебнуту подальшим вливанням спекулятивного капіталу.
При цьому "кращими за ринок" будуть акції коксохімічних підприємств, металургійних підприємств, обленерго.
Як вважає експерт, в цілому кон'юнктура на українських фондових майданчиках визначатиметься переважно інформаційним фоном, пов'язаним з чеканням економічних перетворень в країні.
Разом з тим, фахівець інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур відзначила, що наступного тижня торговці будуть "пильнішими", бо очікується вихід важливих новин щодо ринку нерухомості США, а також засідання ФРС.
На "Українській біржі" цього дня був зафіксований черговий рекорд обсягів торгів: - 113,1 млн грн. на 4428 операціях, незважаючи на короткий торгівельний день в п'ятницю.
При цьому "паперами дня" стали акції Алчевського металургійного комбінату (+12,23%), концерну "Стирол" (+10,26%) і Авдіївського коксохімічного заводу (+10%).
Як відзначив старший аналітик інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук, акції Алчевського меткомбінату довго були недооцінені через надлишкову пропозицію на ринку, тому зараз цей папір є одним з лідерів зростання.
Крім того, начальник відділу інвестиційного консалтингу ІК "Альтана Капітал" пояснив зростання акцій шахти "Комсомолець Донбасу" (+14,88%) включенням цього паперу в ринок заявок на "Українській біржі". За словами експерта, цей папір був недооцінений ринком унаслідок невисокої ліквідності, але включення в ринок заявок різко підвищило його привабливість.
Разом з тим "гірше за ринок" виглядали акції "Західенерго" (+1,79%), "Укрнафти" (+2,28%), "Азовсталі" (+2,45%).
На ПФТС лідерами за обсягом торгів стали акції "Укрнафти" (укладено угоди на 2,4 млн грн.), Стахановського вагонобудівного заводу (на 2,1 млн грн.), Північного ГЗК (на 2,1 млн грн.).
На ПФТС цього дня укладено угоди з акціями на суму 25,3 млн грн.
Як повідомив Нестерук, на іноземних ринках акцій на відміну від вітчизняних, відзначалася низька активність торгів українськими акціями, при цьому папери демонстрували змішану динаміку. Зокрема, акції "Кернелу" просіли на 3,2%, тоді як Ferrexpo додали 2,6%, "Астарти" також зросли на 2,7% на тлі стабілізації цін на цукор.
За словами Нестерука, інші папери торгувалися неактивно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас