Скасування пенсійного збору поверне валютні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скасування пенсійного збору поверне валютні кредити

Валюта
13569
Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” наполягає на скасуванні пенсійного збору (ПЗ) з операцій купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривню, оскільки наявність ПЗ - одна із причин подорожчання валюти й девальвації гривні.
Пенсійний збір було введено як тимчасовий захід у 1998 році з метою погашення заборгованості з виплати пенсій. Протягом останніх років ставка пенсійного збору неодноразово знижувалася - з 1,5% до 1,3% у 2006 р., з 1,3% до 1,0% у 2007 р., з 1,0% до 0,5% у 2008 р. та до 0,2% у 2009 р.
Практика функціонування валютного ринку підтверджує, що намагання вирішити проблему наповнення Пенсійного фонду України за рахунок валютних операцій - хибний шлях. Існування пенсійного збору суттєво здорожує вартість валюти для населення. Зокрема, для осіб, які мають кредитні зобов’язання в інвалюті. Ефективність валютного ринку погіршується: ліквідність падає, спред зростає, продавців і покупців стає все менше. Тим паче, що пенсійний збір сплачують не всі, мають місце випадки коли нерезиденти в судовому порядку домагаються несплати ПЗ.
До того ж, збереження ПЗ порушує положення Меморандуму МВФ, і ставить під сумнів доцільність надання Україні допомоги від впливових міжнародних організацій. Така недалекоглядна позиція органів виконавчої влади призводить до подорожчання іноземної валюти та подальшої девальвації гривні, яка й без того втратила 60% своєї докризової вартості. Це рекордний показник сучасної світової діяльності.
“В той час коли Кабінет Міністрів України вносить законопроект про скасування ПЗ з операцій куплі-продажу безготівкової валюти, Пенсійний фонд, посилаючись на відсутність бюджету-2010, намагається підвищити ставку збору, - зазначає Генеральний директор Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. - При цьому на початок 2010 року проблемна заборгованість склала близько 70 млрд.грн., що перевищує 9% сукупного обсягу кредитів. Більше половини запозичень - валютні кошти, тому вирішення питання погашення заборгованості клієнтів через цільову купівлю валюти банками на безготівковому ринку стає необхідною умовою відновлення кредитування економіки.”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас