Індивідуальне опалення повертається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індивідуальне опалення повертається

Енергетика
10972
Зростання комунальних платежів і погана якість надання послуг ЖКГ змушують українців обзаводитися власними системами теплозабезпечення. Оформити це легально дозволяють судові рішення. На сьогодні судами першої інстанції вже винесено більше тисячі вердиктів, що забороняють місцевій владі перешкоджати установці автономного опалення
Як можна не платити
Стимулювати комунальників надавати якісні послуги спробував Кабмін. На одному з останніх засідань уряд Юлії Тимошенко затвердив Порядок проведення перерахунку розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, холодного і гарячого водопостачання і водовідводу в разі їх ненадання або надання в неповному обсязі і зниження якості. Якщо опалювальний сезон почали пізніше запланованого терміну або закінчили раніше, а батареї в сезон холодні довше ніж на 12 годин раз на місяць, плата за кожен квадратний метр зменшується на 3,3% за кожен день неякісно наданої послуги.
Якщо ж фактична температура в приміщенні не відповідає нормативній (менше 18 градусів тепла), то перерахунок проводиться з розрахунку мінус 5% за кожен градус нижче норми в кожен такий день. Якщо ж температура нижче 12 градусів, то за опалення можна зовсім не платити. Якщо в квартирі без лічильників холодна або гаряча вода не подається більше шести годин на добу більше двох раз на місяць, то перерахунок відбувається виходячи з 3,3% від суми щомісячного платежу за кожен день без води.
Якщо холодна вода не відповідає санітарним вимогам, то сума плати за неї зменшується на 20%. Якщо гаряча вода не має нормативної температури, то плата також зменшується: при температурі від +45 до +49 - на 10%, від +40 до +44 - на 30% за кожен день.
Невідповідність гарячої води нормативам хімічного складу передбачає знижку 10%. Єдиним недоліком нововведення є те, що перевіряти якість послуг, що надаються, все одно будуть співробітники самого ж теплокомуненерго, які знайдуть масу відмовок, аби не фіксувати в акті допущених їх компанією порушень.
Заборона на індивідуальне відключення від центральної тепломережі діє з листопада 2007 року (наказ МінЖКГ №169 від 06.11.2007 р.): відмовитися від централізованого постачання тепла і гарячої води зараз можна лише в тому випадку, якщо на це виявлять бажання мешканці всього будинку. Що мало поставити хрест на будь-яких намірах індивідуалістів - адже умовити всіх мешканців будинку відмовитися від послуг ЖКГ практично нереально. Ці нововведення за прем'єрства Віктора Януковича пролобіювали власники теплокомуненерго, що не бажали втрачати заробітки.
За оцінками Асоціації теплотехнічних компаній України, відхід від централізованого теплопостачання 1 млн. квартир скорочує сукупно щорічний дохід компаній на $750 млн. При цьому, за даними дослідження, проведеного центром соціальних технологій "Соціополіс" восени 2009 року, 30% жителів багатоквартирних будинків готові відмовитися від центрального опалення на користь автономного (встановити індивідуальні газові або електричні котли).
Єдиною перешкодою тому залишається чинна заборона. Спочатку її обходили за допомогою банальних хабарів: потрібні дозволи чиновники оформляли заднім числом, коли згадана заборона ще не діяла. Тепер же до цього процесу підключили суди.
Один з варіантів - оскаржити розпорядження місцевої влади, яке дублює міністерський наказ про правила переходу на індивідуальне опалення. Підставою є положення Конституції, які закріплюють право громадян вільно розпоряджатися власним майном. Крім того, ст. 383 Цивільного кодексу дозволяє власникові квартири на власний розсуд здійснювати в ній ремонт та інші зміни, якщо вони не порушують права власників інших квартир. Втім, саме можливість двоякого трактування останньої норми затягує винесення остаточного вердикту стосовно законності горезвісного наказу комунального міністерства.
Його представники в судах висувають контраргумент: оскільки система опалення є частиною сантехнічного обладнання, власник квартири не може самостійно відключитися від мереж, бо це призведе до розбалансування гідравлічного режиму роботи всього стояка батарей. А значить, будуть порушені права на якісне опалення інших жителів будинку. Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції - Окружного адмінсуду столиці - про визнання наказу №169 незаконним.
Проте представники одного з позивачів (жителя Прилук Чернігівської області) подали касацію до Вищого адміністративного суду України. Варто відзначити, що деякі місцеві ради, наприклад мерія Тернополя, все ж в окремих випадках надавали дозволи на установку індивідуальних систем опалення і гарячого водопостачання в житловому фонді міста, передбачаючи ліберальніші умови підключення до автономного опалення. Проте під тиском прокуратури ці рішення були скасовані.
Ще одна можливість добитися права на індивідуальне опалення - в судовому порядку розірвати договір з теплокомуненерго, яке порушує його, надаючи неякісні послуги. Це може бути зроблено на підставі положень Цивільного кодексу і закону про теплопостачання, після чого можна сміливо не платити за платіжками, які присилають комунальники.
"Після виникнення заборгованості тепломережі мають два виходи: або продовжити добиватися сплати через суд, або відключити неплатника від постачань гарячої води і тепла, якщо це дозволяє схема енергопостачання будинку. Суд, швидше за все, визнає правоту неплатника. Тому тепломережам дешевше відключити боржника через ЖЕК, подавши йому відповідні акти, аби, з одного боку, не витрачати на нього теплоносій, а з іншого - забезпечити сам процес відключення", - говорить член комунальної комісії Жовтоводівської міськради Олексій Більченко.
Проблема може виникнути в тому випадку, якщо у мешканця немає договору, а послуга надавалася за умовчанням. Зараз близько 70 малих і середніх міст спростили цю схему розриву відносин з комунальниками, закріпивши власними нормативними актами можливість переходити на автономне опалення в разі надання підприємствами ЖКГ неякісних послуг.
Саме під тиском органи місцевої влади теплокомуненерго змушені були укладати договори з жителями, аби мало не відразу їх можна було розірвати. "Для місцевої влади це позбавлення від зайвого головного болю. По-перше, знімається питання щорічного вибивання лімітів газу для теплокомуненерго. По-друге, немає потреби витрачати значні кошти на обслуговування мереж і субсидування населення, оскільки за газ в котлі кожен платить сам без допомоги міста", - пояснює голова Асоціації теплотехнічних компаній Віталій Яковенко.
Ті ж, хто не вірить у вітчизняну судову систему, або не бажають витрачати на офіційне узаконення гроші і час, переходять на індивідуальне опалення нелегально, сплативши штрафи, які передбачені за це порушення. За підрахунками асоціації, в 2008 році кількість нелегальних підключень склала близько 50 тис. У 2009-му - вже 150 тис.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас