На з'їдання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На з'їдання

Кредит&Депозит
3638
Банки почали знижувати відсоткові ставки за депозитами населення, так як фінустановам вже просто нікуди подіти залучені гроші. Тепер знайти вигідні умови із вкладів фізособам буде непросто.
Великі банки, які останнім часом активно залучали ресурси на ринку депозитів фізосіб, піднімаючи ставки за вкладами, вирішили змінити свою тактику. "Банки довго займали вичікувальну позицію, однак в останні два-три тижні почалося реальне зниження відсоткових ставок за всіма вкладами на 1-1,5 в.п. залежно від валюти і банку. Очевидно, найближчим часом цей процес продовжиться" , - констатує Євген Дем'янов, директор департаменту продуктів та маркетингу для приватних клієнтів "Райффайзен Банку Аваль".
Повернення
В умовах майже повної відсутності кредитування населення та економіки банкірам просто нікуди подіти гроші фізосіб. Як наслідок, банки змушені розміщувати ці кошти в короткочасні низькоприбуткові інструменти, такі як, наприклад, депозитні сертифікати НБУ.
За великим рахунком, для банків такі операції збиткові. "Банки знижують відсоткові ставки із депозитів, намагаючись зменшити вартість ресурсів", - зазначає Наталя Синявська, заступник голови правління Брокбізнесбанку. Нагадаємо: конкурентна боротьба за ресурси населення в період кризи сприяла підтримці депозитних ставок на досить високому рівні. Наприклад, середньозважені ставки за терміновими вкладами у гривні в 2009 р. становили 19,8-20,8% річних. Не зважаючи на те, що за терміновими вкладами у валюті фінустанови платили вкладникам в середньому 11,3-11,5% річних, клієнти більш охоче відкривали саме валютні депозити.
За підсумками 2009 р. обсяг депозитів населення з банківського сектора в цілому номінально зменшився на 4,2 млрд грн. - До 211,4 млрд грн. У той же час з урахуванням валютної структури (зміна офіційного курсу долара) втрати банківської системи куди більш значні. Так, обсяг гривневих депозитів зменшився на 9,2 млрд грн., Тоді як портфель депозитів у валюті збільшився лише на $100 млн - до $14,1 млрд.
Проте в минулому році на ринку депозитів спостерігалися різні тенденції. Так, в I кварталі 2009 р. продовжився масовий відтік заощаджень населення з банківської системи. А надходження відновилось лише в квітні. За півроку масової паніки населення (жовтень 2008 р. - березень 2009 р.) банківська система втратила гривневих і валютних депозитів на 28,1 млрд грн. і приблизно на $3,8 млрд відповідно. При цьому за три останніх квартали 2009 р. компенсувати вдалося лише невелику частину втрат. Особливо це стосується депозитів у гривні, збільшення яких за три останні квартали минулого року становило лише 300 млн грн., Або 1% кризових втрат. Вилучені населенням гривневі заощадження поверталися в банківську систему переважно у валюті. За квітень - грудень 2009 р. приплив валютних заощаджень склав $1,9 млрд - це половина обсягу валютних депозитів, які банки втратили під час паніки.
Злети і падіння
Показово, що нинішня криза спровокувала переділ ринку депозитів населення. Найбільш активно населення повертало депозити, вилучені в період паніки, в держбанки і банки з іноземним капіталом. Зазначимо: номінальним лідером із приросту коштів населення в 2009 р. став націоналізований "Родовід-Банк". Депозитна база цієї, за великим рахунком, проблемної фінустанови була збільшена вдвічі штучно - шляхом переведення до "Родовід-Банку" депозитів із Укрпромбанку, який зараз перебуває в стадії ліквідації. Слід зазначити, що невисокі темпи приросту депозитів населення за підсумками 2009 р. продемонстрували навіть лідери депозитного ринку ПриватБанк і "Райффайзен Банк Аваль". Хоча ці фінустанови як і раніше, займають домінуючі позиції, контролюючи на двох майже 30% банківських заощаджень населення.
"Ми завжди проводили консервативну політику відносно відсоткових ставок. Наприклад, на початку минулого року ми різко знизили ставки із депозитів у євро - зробили їх в 1,5-2 рази нижчими, ніж у наших конкурентів. У кінці 2009 р. ми першими почали знижувати доларові ставки. В результаті приросту валютних депозитів населення в нашому банку майже не було ", - пояснює Євген Дем'янов.
Багато банків втрачали вклади населення протягом всього 2009 р. Логічно, що лідерами із відтоку заощаджень населення стали націоналізовані банки, а також фінустанови, у яких працює тимчасова адміністрація НБУ.
Так, депозитних втрат зазнали такі великі гравці ринку депозитів населення, як банк "Фінанси та Кредит", Кредитпромбанк та Імексбанк. В умовах кризи, коли зовнішні ринки запозичень для банків виявилися закритими, депозити населення стали основним джерелом фондування навіть для фінустанов з іноземним капіталом, які раніше віддавали перевагу дорогим заощадженням населення дешеве фондування від материнських структур. Не дивно, що за підсумками 2009 р. частка коштів населення в зобов'язаннях банківського сектора збільшилась на 1 в.п. - До 27,5%. У той же час у банків - лідерів депозитного ринку цей показник коливається від 19% (Укрексімбанк) до 56% ( "Родовід-Банк").
Структурні зрушення
Як ми вже згадували, в минулому році населення несло в банки переважно іноземну валюту, відповідно, істотно змінилася валютна структура портфеля депозитів фізичних осіб. Якщо на початок 2009 р. більше половини депозитів були розміщені у гривні, то на початок 2010 р. 53% депозитного портфеля - в іноземній валюті.
Варто зазначити, що ця пропорція помітно відрізняється в різних банках. Так, в Ощадбанку на депозити у валюті припадає лише 15%, тоді як в Укрексімбанку і УкрСиббанку - 68%. У портфелі "ОТП Банку" частка валютних депозитів досягає 83%. Банкіри говорять, що направляють валютні ресурси на кредитування підприємств-експортерів. Поряд зі зміною валютної структури істотно змінилася і структура термінових депозитів. В результаті введення мораторію на дочасне вилучення депозитів восени 2008 р. та банкрутство 20 фінустанов, довіра населення до банків значно зменшилась. В результаті вкладники вважають за краще розміщувати свої кошти на депозитах "до запитання", які можна вилучити у будь-який час.
За підсумками минулого року частка таких депозитів збільшилася на 8 в.п. - до 26,8% депозитного портфеля. Цікаво, що в банках - лідерах депозитного ринку спостерігається величезний розкид частки вкладів "до запитання". Найбільш стабільну (принаймні, номінально) депозитну базу має в своєму розпорядженні Укрексімбанк з часткою термінових депозитів 85%. У той же час у Ощадбанку і "ОТП Банку" аналогічні показники становлять 50%. В УкрСиббанку частка коштів населення "до запитання" досягає 53% депозитного портфеля
Подібна структура термінових вкладів населення пояснюється тим, що банки в період кризи активізували пропозицію так званих "гнучких" депозитів. Нагадаємо: за такими вкладами нараховуються досить високі відсоткові ставки: близько 14% річних у гривні і 9% - в інвалюті. При цьому коштами на таких рахунках можна скористатися в будь-який час і майже без обмежень.
Банкіри запевняють, що залишки на "гнучких" депозитах стабільні навіть в період кризи. "Багато вкладників знімають кошти з таких рахунків дуже рідко, тільки в крайніх випадках", - говорить Олексій Руднєв, начальник управління роздрібного бізнесу "ОТП Банку". У свою чергу, Сергій Наумов, голова правління УкрСиббанку також вважає, що "гнучкі" депозити дозволяють уникнути різкого відтоку вкладів з банку в період паніки. "Це саме антикризовий продукт. Коли люди бояться, що через мораторій не зможуть забрати свої гроші зі строкового вкладу, ми їм говоримо: будь ласка, з "гнучкого" депозиту ви можете забрати ці гроші в будь-який час", - пояснює банкір.
Дійсно, термінові депозити вкладники ризикують відкривати тільки на невеликі проміжки часу - не більше шести місяців. Якщо до кризи найбільш питому вагу в структурі коштів населення на банківських рахунках (45,3%) складали депозити на один-два роки, то зараз найбільшою популярністю користуються вклади на термін до одного року. Таким чином, банкіри поставили собі за мету докорінно змінити параметри залучених депозитів населення. В умовах законодавчої заборони на валютне кредитування (крім експортерів) банки зацікавлені в скороченні залучення депозитів у валюті. Цього вони будуть домагатися шляхом зниження відсоткових ставок із таких внесків. "Якщо заборона на валютне кредитування буде діяти і надалі, то на кінець року вартість доларових депозитів не перевищить 7-8% річних", - прогнозує Євген Дем'янов.
У той же час банки будуть намагатися залучати від населення більш "довгі" термінові депозити в гривні - хоча б на один рік. Для цього відсоткові ставки за "гнучким" депозитом і з термінових вкладів на короткий термін будуть різко знижені, тоді як вартість річних депозитів може залишитися на нинішньому рівні.
Олександр Гришко, заступник голови правління Ощадбанку
- Рятуючись від дефіциту ліквідності, минулого року банківська система змушена була залучати депозити від населення іноді під 23-25% річних. В результаті формування такого дорогого пасиву маржа банків досягла мінімального значення за всю історію вітчизняного банківського бізнесу. Рівень доходів від кредитування ледь перекриває вартість залучених ресурсів. Подальше збільшення вартості активів (кредитів) неможливе, тому що населення і компанії не в змозі платити з кредитів 30% річних. У такій ситуації банкам нічого не залишається, як знижувати відсоткові ставки за пасивами, тобто депозитами населення. При цьому найбільше - приблизно на 2 в.п. - знизяться ставки за гривневими короткочасними депозитами (на термін до шести місяців). У той же час ставки з "довгих" внесків, скажімо, на один рік, можуть зберегтися на нинішньому рівні.
Іван Істомін, начальник департаменту розвитку індивідуального бізнесу УкрСиббанку
- Тенденція до зниження відсоткових ставок за депозитами у найближчі місяці збережеться. Ми очікуємо, що до середини 2010 р. вартість гривневих депозитів зменшиться на 2-3 в.п. - До 17-18% річних, а до осені і на 5 в.п. - До 15% річних. Іншого виходу у банків немає, адже залучення ресурсів для них не самоціль - їх потрібно направляти на кредитування з прийнятною маржею (заробітком). У той же час реальне кредитування економіки можливе лише в тому випадку, якщо відсоткові ставки із кредитів знизяться хоча б на 5 в.п. в порівнянні з поточним рівнем - до 18-20% річних. Разом з тим я не думаю, що зменшення прибутковості депозитів призведе до скорочення припливу цього ресурсу в банки. Зараз для населення просто не існує реальної заміни банківських депозитів. Громадяни поступово переміщують свої заощадження з банківських сейфів на депозитні рахунки.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас