Українські індекси у вівторок продовжили ралі на попиті з боку великих інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські індекси у вівторок продовжили ралі на попиті з боку великих інвесторів

Фондовий ринок
137
Український ринок акцій почав тиждень продовженням стрімкого зростання індексів, не дивлячись на слабку динаміку на світових фондових майданчиках: за підсумками торговельної сесії індекс "Української біржі" злетів на 3,75% - до 2022,55 пунктів, індекс ПФТС - на 3,81%, до 782,15 пунктів.
Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, у вівторок "крупний капітал продовжив покупки на тлі зміни політичних позицій усередині країни після відставки уряду, а також чекань відносно формування коаліції у Верховній Раді".
Разом з тим, як зазначив агентству стратег інвесткомпанії "Аструм Інвестмент Менеджмент" Костянтин Литвин, українські майданчики йшли врозріз з динамікою європейських індексів, які знижувалися на поганій квартальній звітності EADS і Antofagasta.
За його словами, український фондовий ринок продовжив бити річні рекорди на упевненому зростанні акцій металургійних, енергогенеруючих і машинобудівних компаній.
За прогнозами Іванишина, після входу крупного капіталу послідує істотний відкат котирувань найбільш ліквідних акцій. "Непрямим сигналом покупок, що завершилися, може виступити різке скорочення торговельних обсягів з переважанням млявої динаміки", - сказав він.
На "Українській біржі" лідером зростання стали акції Алчевського металургійного комбінату - на 7,10%. Крім того, значний попит спостерігався на акції Авдіївського коксохімічного заводу (+5,15%) і "Укрнафти" (+2,94%).
Литвина серед каталізаторів зростання відзначив акції "Мотор Січі" (+6,3%), що дорожчали на новинах про майбутні нові контракти на двигуни гелікоптерів та літаків.
В "червоній зоні" виявилися папери банку "Форум", які "просіли" на 3,2%.
"Інвестори, які хотіли заробити на новинах про допемісії банку і покупці Commerzbank частки Леоніда Юрушева, діждавшись цих подій, почали фіксувати прибуток", - зазначив старший аналітик компанії "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук.
Також незначні продажі зафіксовані по акціях "Стиролу" (-0,75%) і Харцизького трубного заводу (-0,5%). За словами В.Іванишина, Харцизький трубний завод знаходиться на межі зупинки у зв'язку з відсутністю замовлень, що обумовлює низький інтерес портфельних інвесторів до акцій компанії.
Він також зазначив, що ліквідність почала поширюватися і на ринок котирувань "Української біржі", на якій у вівторок укладено 55 операцій. Найбільша активність спостерігалась із акцій Харківського машинобудівного заводу "Світло Шахтаря" (+48,57%), шахти "Комсомолець Донбасу" (+2,48%) і Кредобанку (-6,25%).
На "Українській біржі" укладено операцій на суму 70,9 млн грн.
На ПФТС у вівторок в лідерах торгів були акції "Азовсталі" (+3,05%), Алчевського меткомбінату (+4,76%) і Полтавського ГЗК (+1,32%).
На ПФТС укладено операцій з акціями на суму 22,2 млн грн.
Як повідомив Нестерук, на іноземних майданчиках українські папери демонстрували змішану динаміку. За його словами, досить активно проходили торги з паперів Кернела, проте ціна акцій виросла лише на 0,9%, оскільки на нинішньому рівні цін існує значна пропозиція паперів.
Разом з тим акції Cadogan Petroleum просіли на 4,9% унаслідок того, що операції проходили з цих паперів не в районі ціни пропозиції, а в районі ціни попиту.
Як повідомив Нестерук, акції інших українських емітентів торгувалися неактивний і закрилися на рівні попереднього закриття.
За словами трейдера інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Олександра Ублінських, суверенні єврооблігації України після істотного стрибка напередодні трохи зросли у вівторок, додавши в ціні близько 0,125-0,500 в.п. уподовж кривої.
Як повідомив Ублінських, короткий випуск Україна-11 залишається недооціненим на кривій, маючи прибутковість близько 7,8%, тоді як Україна-12 оцінюються ринком близько 7,5%. Крім того, виросли ціни довгих випусків Україна-16 і 17 - на 0,375 і 0,50 п.п. відповідно.
За словами трейдера, операції з єврооблігацій "Нафтогаз України-14" пройшли за ціною 99,50, а спред до суверенної кривої звузився до 143 б.п. Попит також трохи підняв ціни єврооблігацій Києва і Миронівського хлібопродукту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас