Росія відновить імпорт свинини із США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія відновить імпорт свинини із США

Аграрний ринок
172
США і Росія відновлюють постачання американської свинини на російський ринок. Про це повідомила Бі-бі-сі із посиланням на міністерство сільського господарства США.
Нагадаємо, в грудні 2009 року органи ветеринарного контролю в Росії повідомили американську сторону про намір обмежити постачання свинини з 13 переробних підприємств у зв'язку з виявленням антибіотиків (окситетрацикліну та ін.) в продукції. На ці підприємства припадає більше 90% всього американського експорту м'яса на російський ринок. Відразу почалися двосторонні переговори, які тепер, за словами Мінсільгоспу США, увінчалися "розробкою нового ветеринарного сертифікату", що відповідає конкретним російським санітарним вимогам.
В прес-релізі наголошується, що тепер американська влада сама здійснюватиме "експортну верифікацію" постачальників до Росії. При цьому відібрані підприємства підлягатимуть перевірці і затвердженню російською стороною. Очікується, що перші американські заводи-виробники пройдуть таку сертифікацію вже на початку наступного тижня.
При цьому американське міністерство сільського господарства підкреслює, що обсяги експорту критично важливі для американської м'ясної промисловості. "Відкриття російського ринку - для нас цього року п'ятого за розмірами - це чудова новина для американських виробників", - прокоментував відновлення постачань американський міністр сільського господарства Том Вілсак.
Для довідки: у 2008 році США збільшили постачання свинини до Росії на 118% в порівнянні з попереднім роком - до 217,77 тис. тонн. Міністерство сільського господарства США підрахувало, що в 2009 році США експортували близько 20% виробленої в країні свинини. Постачання на російський ринок складають близько 6% всього обсягу експорту цієї продукції, або майже 257 млн доларів в грошовому вираженні.
Водночас, повідомляє Бі-бі-сі, досягти двосторонньої домовленості про постачання американського м'яса птиці до Росії доки не удалося. Через невідповідність новим санітарним правилам в РФ, які діють з 1 січня 2010 року, американська курятина не постачається до Росії з початку року. Квота США на 2010 рік - 600 тис. тонн. Основне протиріччя на переговорах з птиці полягає в рівні вмісту хлору в курятині. Росія вважає його завищеним, а США запевняють, що американська птиця безпечна для здоров'я росіян.
Американська і російська сторони намагаються вирішити "курячий конфлікт" з початку 2010 року, але доки безуспішно. Так, на минулому тижні делегація під керівництвом заступника міністра сільського господарства США з питань фермерства і міжнародних зв'язків Джеймса Міллера, а також заступника торговельного представника США з питань сільського господарства Джима Мерфі провела в Москві переговори з питань постачань м'яса і птиці на ринок РФ. Представники Мінсільгоспу США заявляють, що переговори були конструктивними, проте, обговорення технічних деталей постачань буде продовжено.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас