Гроші почали повертатися з "тіні" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші почали повертатися з "тіні"

Казна та Політика
2680
Можемо себе привітати - гроші почали повільно, але впевнено повертатися з "тіні". Згідно з даними НБУ, за підсумками лютого скоротилася частка готівки в грошовій масі.
З початку року в реальний сектор економіки "повернулися" близько 3 млрд. грн. Мало, якщо врахувати, що "втекли в тінь" понад 100 млрд. грн. Але початок вже закладений. І якщо уряд буде сформований найближчим часом, то потік "з тіні в світло" піде по висхідній. А там дивись і виявляться тенденції до одужання нашої економіки від доларової залежності.
Хоча гроші і стали надходити на рахунки банків, але любов до "живих зелених" залишається головним захопленням вітчизняного бізнесу. Лише у лютому готівкової валюти було куплено на суму понад 711 млн. дол. Велика їх частина пішла на обслуговування все тієї ж "тіньової економіки". Але на відміну від попереднього року, покупка здійснювалася в умовах зниження курсу долара.
І ще один показник. У лютому обсяг банківських депозитів збільшився на 977,4 млн. грн., з початку року - на 2,27 млрд. грн. Приріст вкладів був би великим, якби гроші не знімали юридичні особи. Так, в лютому населення розмістило на рахунках в банках майже 3,7 млрд. грн., а юрособи вилучили 2,7 млрд. грн., причому в основному з валютних вкладів. При цьому намітилася тенденція продажу цієї самої валюти, яка була "притримана" юрособами до кращих часів. Про це свідчить збільшення обсягу операцій на міжбанку.
Що стосується зростання вкладів, то пригадати про банки населення спонукала стабільність курсу долара. І хоча побоювання ще є, альтернативи депозитам немає. А "зелений", навіть якщо лежить під подушкою з шкідливості, все одно знецінюється. Але на сьогодні гривневі вклади зростають значно швидше, ніж валютні. По них ставки вищі, що є основним чинником при виборі типу депозиту.
А тепер про те, як дають у борг. За даними Нацбанку, в лютому обсяг наданих кредитів зріс на 185 млн. грн. При цьому позика юридичних осіб зросла на 3,056 млрд. грн., а населення - скоротилася на 2,87 млрд. грн. Але перш ніж радіти за вкладення в економіку, варто пригадати, що до переліку юросіб, яким надавався кредит, входять і структури "Нафтогазу", їм виділялася "допомога" для розрахунку за російський газ. З врахуванням цього можна сказати, що реальне зростання кредитування юридичних осіб склало не більше 300-400 млн. грн.
В цілому, зараз банки максимально сконцентрували свої зусилля на поверненні грошей по кредитах з боку населення. Що стосується юросіб, то це зробити набагато складніше, а в деяких випадках просто неможливо. Покрити збитки по позиках юридичних осіб можна лише за рахунок повернення коштів населенням, при цьому з'являється можливість заново кредитувати бізнес.
А тепер про золотовалютні резерви. Звичайно, тут нас підкачали розрахунки за газ. І хоча в окремі дні НБУ викупляв валюту на міжбанку для поповнення засіків, які значно спустошилися, ситуація не змінилася на краще. Так, за підсумками лютого валютні резерви України скоротилися більш ніж на 1 млрд дол. - до 25,2 млрд. дол. Швидко компенсувати втрати допоможе черговий транш МВФ. Але можна обійтися і без цього. Надійніший валютний ресурс - масовий притік грошей з офшорів. Натяки на це є, справа за часом.
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас