Ахметов втрачає Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ахметов втрачає Януковича

109786
Роками вибудовувана довкола лідера Партії регіонів система заборон і противаг зі вступом Януковича на посаду голови держави, схоже, остаточно списана в утиль. Чаша терезів на веління Віктора Федоровича однозначно схилилася у бік так званих "фірташевців". При цьому переможці в змаганні за доступ до тіла бажають не лише монополізувати всі підходи до Президента і канали його інформування, але і підкинути своїм головним конкурентам, так званим "ахметівцям", невдячну роботу, здатну надовго зіпсувати їх реноме.
"Людина, яка все життя працювала дрібним чиновником, їздить на броньованому "мерседесі", ціна якого півмільйона доларів. Має з десяток охоронців, а перед суспільством не зможе задекларувати навіть законну покупку автомобіля "Жигулі" - так принизливо характеризував у лютому 2009 року один з лідерів ПР Борис Колесников свого однопартійця Сергія Льовочкіна. Через рік, після призначення останнього главою Адміністрації Президента, Борис Вікторович зміг лише видавити з себе, що "Президент формує команду так, як йому зручно". Ще б: Янукович з приходом на Банкову став вважати, що для нього найбільш зручним буде спертися на групу Фірташа - Льовочкіна - Бойка, тоді як землякам - власникам партії з групи Рината Ахметова - лише в останню мить вдалося протиснути кандидатуру своєї людини - нардепа Ірину Акімову - в крісло першого зама Льовочкіна. Та й то поки їй відведена роль людини, відповідальної за реформи, причому повноважень на це у неї нема.
Крім Акімової, Станіслава Скубашевського і Ганни Герман, всі інші перші призначенці в АП Януковича - представники "газової команди". Заступник глави АП з документального забезпечення Олег Рафальський - не просто старий знайомий Льовочкіна із служби у Леоніда Кучми. У Партію регіонів він прийшов з Республіканської партії Юрія Бойка, в якій був заступником лідера, після чого працював виключно під керівництвом Льовочкіна. На Сергія Володимировича давно орієнтується і свіжоспечений заступник глави АП - церемоніймейстер Юрій Ладний. Нарешті, новий керівник Держуправсправами Андрій Кравець, більш відомий як колишній директор кінотеатру "Зоряний", зробив блискучу кар'єру саме завдяки Льовочкіну і його другу (теж, до речі, вельми близькому до Януковича), нинішньому нардепу-"регіоналу" Едуарду Прутніку. Останніми роками Кравець, як кажуть, здобув особливу прихильність Януковича, оскільки нібито влаштовував його побут в Межигір’ї.
Єдине, що поки не вдалося "групі RUE", так це замкнути на собі кадрову політику Президента - завідувати цим напрямом покликаний один із давніх соратників Януковича, особисто відданий йому з часів роботи в Донецькій ОДА Скубашевський. Втім, не факт, що до цього досвідченого апаратника, який завідував кадрами ще при губернаторові Донеччини Володимирі Щербані, не зуміє знайти підхід Льовочкін, хоча, з іншого боку, саме Льовочкін обскакав Скубашевського під час другого пришестя Януковича в прем'єри в 2006-му, коли зайняв його місце керівника Служби прем'єр-міністра. І якщо взаємини глави АП і його зама не складуться, всі кадрові прорахунки першого етапу президентства Януковича (а вони, безумовно, будуть) цілком зможуть списати на 60-річного Станіслава Валеріановича. В цілому це ж стосується пані Герман, тим більше що інформаційну політику АП вже встигли розкритикувати недоброзичливці-однопартійці. Поки Ганна Миколаївна, яка раніше вміла балансувати між різними центрами впливу в ПР, сподівається на свій "канал зв'язку" з Віктором Федоровичем, до чого скептично ставляться практично всі, окрім самої Герман. Як би там не було, але конкурувати їй з Льовочкіним навряд чи вдасться - цього не дозволить не лише глава АП, а і сам Янукович.
Втім, в найбільш складній атмосфері належить працювати Ірині Акімовій - вона не просто виявилася одна в стані "фірташевців", саме на неї готові звалити всі непопулярні соціально-економічні почини Януковича володарі контрольного пакету на Банковій. Спочатку Акімова призначена виконавчим секретарем комітету з економічних реформ при Президенту. Тобто, по суті, головний економічний експерт Ахметова стане своєрідним обличчям "реформ Януковича", які, м'яко кажучи, не викличуть захвату у народу. Як результат - "реформи Януковича" (наприклад, заборона зростання соціальних виплат, підвищення тарифів для населення та інші досить непопулярні кроки) плавно перейменують в "реформи Акімової". Що фактично означатиме її політичне самоспалення, якщо лише з цього жертовного вівтаря під назвою АП Ірину Михайлівну в останню мить не стягне особисто Ринат Леонідович.
Не менш скорботна доля уготована новим керівництвом Банкової і для іншої ключової креатури Ахметова - секретаря РНБОУ Раїси Богатирьової. Згідно з одним з перших указів Януковича, вона стала виконавчим секретарем антикорупційного комітету при Президентові. За деякими даними, цю структуру планується використовувати як своєрідний репресивний орган, щось на кшталт Ради безпеки часів Євгена Марчука, за допомогою якого Леонід Кучма розправлявся зі своїми опонентами.
Звісно, коли весь "жар" (передусім викриття стосовно Кабміну Тимошенко і органів місцевого самоврядування, де керує БЮТ) загрібатиметься руками Богатирьової, це внесе додатковий дисонанс у стосунки Юлії Тимошенко не лише з Раїсою Василівною, але і особисто з Ахметовим, що абсолютно не входило в плани останнього. І це притому, що реальними керівниками силовиків є генпрокурор Олександр Медведько, який дивиться виключно в рот Януковичу, і ще один "фірташевець" Валерій Хорошковський, поки що тимчасово очолив СБУ на період "прощальної" відпустки Валентина Наливайченка.
Правда, Богатирьова з великим скрипом виконувала подібні "специфічні функції" при Президентові Ющенку і може відмовитися від такого "щастя" і при Президентові Януковичі. Але для цього їй доведеться просто піти у відставку, до якої, до речі, вона, за нашими даними, активно готується.
Якщо до всіх вищевикладених умов роботи "ахметовців" на Банковій додати те, що шанси Колесникова стати прем'єром на даний момент зведені до мінімуму, вірогідність приходу в Кабмін надто лояльного до "групи RUE" Арсенія Яценюка доволі висока, а прем'єрство Миколи Азарова розглядається донецьким бізнес-крилом ПР вже мало не як компромісне, то можна передбачити, що Ахметову і його соратникам це принесе мало радості.
По суті, перші кадрові кроки Президента Януковича підтвердили прогнози, що насамперед Віктор Федорович спробує вийти з-під впливу Рината Леонідовича і почне від нього віддалятися, скориставшись горезвісним "обнуленням" - мовляв, всім кому винен, у тому числі за колосальні капіталовкладення у власний політичний проект, прощаю. Але в цій всій президентській політиці у фарватері Льовочкіна є і зворотний бік медалі - саме зараз Янукович сіє зерна невдоволення тієї частини своєї команди, яка не лише вважає, що зробила дуже багато для його перемоги, але і повністю контролює головну електоральну вотчину Президента - Донбас.
Олег Поліщук
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас