Українські індекси в середу зросли на зовнішньому позитиві та відставці уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські індекси в середу зросли на зовнішньому позитиві та відставці уряду

Фондовий ринок
231
Позитивний тренд українських фондових майданчиків у другій половині дня в середу закріпився на тлі поліпшення світової кон'юнктури, а також завдяки помірно позитивній оцінці інвесторами відставки уряду країни на чолі з Юлією Тимошенко: у результаті індекс "Української біржі" зріс на 1,04% - до 1832,64 пункту, індекс ПФТС - на 0,74%, до 718,05 пункту.
Як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" трейдер інвестиційної компанії "Фенікс Капітал" Ірина Барабанова, ринок акцій відкрився змішаною динамікою індексів, проте вже в другій половині дня тренд змінився: зростання українського ринку було підтримане позитивною кон'юнктурою на європейських фондових майданчиках.
За словами фахівця департаменту міжнародних продажів інвестгрупи "Сократ" Валерії Коцур, ближче до завершення торгів упевненість інвесторів у плюсовому відкритті американських бірж вселила інтерес до покупок, збільшивши тим самим обсяги торгів.
Крім того, експерт відзначила, що повідомлення про можливе вирішення проблем з держборгом Греції, а також позитивні статдані США допомогли не лише світовим, а і локальним індексам зміцнитися в "зеленій зоні".
На думку операторів ринку, відставка уряду України не викликала ралі на фондовому ринку, проте в цілому вона позитивна для ринку як один з етапів у напрямі політичної стабілізації в країні.
"Перша реакція інвесторів на відставку уряду була позитивна, проте багато залежатиме від кандидатури нового прем'єра, його команди і програми дій", - сказав керівник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
Серед лідерів зростання в середу виявилися акції банку "Форум" напередодні зборів акціонерів 4 березня, а також акцій генеруючих компаній і машинобудування.
Обсяги торгів у середу були трохи вищими від середнього.
Як прогнозує аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, в четвер, ймовірно, станеться зниження темпів зростання по найбільш ліквідних паперах.
За його словами, відставка уряду "без сюрпризів" надасть підтримку фондовому ринку, що на тлі політичної стабілізації збільшить привабливість українського ринку для нерезидентів. При цьому український ринок в четвер продовжить орієнтуватися на зовнішню кон'юнктуру, додав аналітик.
На думку Іванишина, на світовому ринку в центрі уваги залишиться інформаційний фон стосовно допомоги Греції, а також ініційоване мін'юстом США розслідування щодо дій хедж-фондів на валютному ринку, що може ослабити долар США проти євро і надати підтримку світовим фондовим ринкам. Крім того, очікується великий блок статистики з єврозони і США, що істотно вплине на перебіг торгів на світових фондових майданчиках і услід за ними - на вітчизняних.
На "Українській біржі" найвищий попит спостерігався по акціях банку "Форум" (+7,08%), внаслідок чого папери вийшли в лідери як по торгівельній активності, так і по динаміці зростання. Інтерес спекулянтів зумовлений зборами акціонерів банку, які відбудуться в 16:00 кч четверга.
За словами Іванишина, учасники ринку передбачають, що конфлікт акціонерів завершений і на зборах буде прийнято рішення про збільшення статутного капіталу банку. Він прогнозує подальше зростання акцій банку "Форум". В той же час на початок зборів можлива фіксація короткострокового прибутку гравцями.
Крім того, істотне зростання продемонстрували менш ліквідні акції на високих торгівельних обертах: "Богдан Моторс" (+5,72%), шахти "Червоноармійська-Західна №1" (+3,71).
За словами Іванишина, істотну підтримку акціям "Богдан Моторс" надала новина про збільшення в 2010 році випуску легкових автомобілів на 57% і автобусів - в два рази. Як відзначив експерт, якщо в першій половині дня акції "Богдан Моторс" торгувалися в негативній зоні, то вихід корпоративної новини активізував покупців і спровокував істотне зростання котирувань акцій автовиробника.
Разом з тим різноспрямовано торгувалися акції ГЗК: Північний ГЗК впав на 2,49%, тоді як Полтавський ГЗК зріс на 2,82%.
Серед генеруючих компаній найбільше зростання продемонстрували акції "Донбасенерго" (+2,07%) і "Центренерго" (+2,0%).
Акції меткомпаній зростали, слідуючи за загальним помірно позитивним трендом: "Азовсталь" (+1,39%), Єнакіївський МЗ (+1,12%), Алчевський МК (+0,37%).
Подешевшали акції машинобудівних компаній: КрАЗу (-0,82%), Сумського НВО ім. Фрунзе (-0,71%), Маріупольського ЗТМ (-0,66%), Стахановського ВБЗ (-0,35%), Крюковського ВБЗ (0,0%).
Крім того, був відсутній інтерес інвесторів до акцій "Мостобуду" (-1,32%) і Новомосковського трубного заводу (-1,09%).
Як відзначив Іванишин, висока активність спостерігалася на ринку котирувань, де істотне зростання на високих обертах продемонстрували акції Алчевського КХЗ (+23,75%) і шахти "Комсомолець Донбасу" (+2,59%).
На "Українській біржі" в середу укладено 2,511 тис. угод на загальну суму 46,9 млн грн.
На ПФТС обсяг торгів акціями склав 19,2 млн грн. У лідерах за обсягом торгів виявилися акції Ясиновського коксохіму (+0,09%), Стахановського вагонозаводу (+4,25%), Північного ГЗК (котирування без змін), "Укрнафти" (+0,87%)
Як повідомила Барабанова, на міжнародних майданчиках українські папери цього дня демонстрували змішану динаміку. За її словами, зменшився інтерес інвесторів до паперів агросектора: акції "Кернел" впали на 0,55%, "Астарти" - на 2%.
Разом з тим істотний обсяг торгів спостерігався по паперах Миронівського хлібопродукту, проте ціна на акції залишилася на попередньому рівні.
Як відзначила трейдер, на новинах про зростання вартості портфеля проектів паперу "КДД Груп" підросли на 4,76%. Акції компаній нафтогазового сектора в середу демонстрували негативну динаміку: Ferrexpo подешевшав на 1,02%, JKX - на 0,31%, Regal Petroleum - на 3,25%.
Крім того, за словами Барабанової, продовжили зростання на хороших обсягах торгів акції "Агротону" (понад EUR100 тис.) - на 0,78%.
Як повідомив трейдер інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Олександр Ублінських, ринок суверенних єврооблігацій України в середу продовжив висхідний тренд на тлі останніх політичних і економічних новин.
За його словами, ціни середньострокових випусків Україна-13 і "довгих" Україна-16 і 17 зросли на 1,25-1,75 п. п. В той же час випуск Україна-11, залишаючись дещо в тіні, продемонстрував незначне зростання - на 0,375 п.п.
Як вважає експерт, випуск Україна-1,1 як і раніше, виглядає недооціненою, оцінюючись ринком з прибутковістю 7,54%. У зв'язку з цим трейдер рекомендує купувати його, продаючи бонди Україна-12 з прибутковістю 7,28%.
За даними Ублінських, єврооблігації "Нафтогаз України"-14 зросли майже на 1 п.п. В той же час експерт відзначив, що спред паперу до суверенної кривої залишається надмірно широким - 150-155 б.п.
Як повідомив трейдер, також подорожчали єврооблігації Києва - на 1,5 п.п.
За словами Ублінських, ціна бондів "Альфа-банк Україна"-12 зросла на 0,9375 п.п., впритул наблизившись за ціною до номіналу. Подорожчали випуски Укрексімбанк-11 і Укрсиббанк-11 - на 1,25 і 0,625 п.п. відповідно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас