"Ъ": Україна доросла до NYSE Euronext — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна доросла до NYSE Euronext

Фондовий ринок
910
Французька сільськогосподарська група AgroGeneration отримала лістинг на біржі NYSE Euronext, розмістивши близько 25% акцій за 12 млн євро. Розміщення проходило на альтернативному майданчику NYSE Alternext, вартість однієї акції склала 1,8 євро, капіталізація на момент розміщення - 47,6 млн євро, йдеться в повідомленні біржі. Ще близько 2,3 млн євро компанія отримає в найближчі тижні від продажу акцій інституційному інвестору.
AgroGeneration заснував французький бізнесмен Шарль Бегбедер на початку 2007 року. Зараз серед її інвесторів - компанії A Plus Finance і Aloe Private Equity. Компанія спеціалізується на виробництві зернових і олійних культур в Україні, володіє трьома агрогосподарствами (площею приблизно по 7 тис. га кожне) в містах Глухів, Чуднів і Збараж. У 2009 році група виростила понад 55 тис. т пшениці, кукурудзи, ячменю, рапсу і соняшнику на суму близько 5,4 млн євро. Середня врожайність - 2,8 т/га.
Виручені кошти AgroGeneration направить на збільшення земельного банку в Україні, який зараз складає трохи більше 20 тис. га. У її планах - до 2012 року довести його до 100 тис. га. Втім, за оцінками незалежного експерта аграрного ринку Сергія Трифонова, виручених грошей AgroGeneration вистачить не більше ніж на 10-15 тис. га - вартість гектара землі в Житомирській і Сумській областях - близько $150-200/га, Тернопільській - близько $300-400/га (у цих областях компанія обробляє землі). "Група, швидше за все, залучатиме додатковий капітал, можливе боргове кредитування", - передбачає він.
Досі жодна українська компанія не отримувала лістинг на NYSE Euronext - одному з найбільших майданчиків в світі. Alternext створена спеціально для середнього і малого бізнесу, але і для такого майданчика фінансові показники і активи AgroGeneration більш ніж скромні, кажуть фінансові аналітики. Виручка компанії в фінансовому році, що завершився 30 червня 2009 року, згідно з опублікованим інвестиційним меморандумом, склала 771 тис. євро, чистий збиток - 3,26 млн євро, відзначає аналітик ІК KBC Securities Ukraine Інна Перепелиця. Земельний банк групи теж невеликий, для порівняння: Sintal Agriculture, що володіє близько 100 тис. га землі, в процесі private placement в кінці минулого року за 17,2% акцій виручила $13 млн. А холдинг "Агротон" на момент розміщення 25% акцій за $42 млн обробляв близько 134 тис. га сільгоспугідь.
"Це перший агрохолдинг, що отримав лістинг з такою невеликою кількістю землі. Компанія не входить навіть до топ-20 компаній в Україні, - говорить Сергій Трифонов. - Ймовірно, аргументом для інвесторів послужило те, що засновники компанії - французи". AgroGeneration не приховує, що гостро потребує додаткового фінансування - на початку січня група оголосила про збільшення капіталу на 5 млн євро за рахунок коштів приватних інвесторів, тоді ж було оголошено про плани IPO на Alternext в Парижі. "В Україні добре вести агробізнес завдяки ціновим перевагам. Якщо в Європі покупка одного гектара землі коштує від 3 тис. євро, то в Україні можна брати землю в оренду і за $30 на рік, плюс $200-300 за переуступка права оренди", - пояснює Інна Перепелиця.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас