Український ринок акцій закрився зростанням у вівторок слідом за динамікою світових майданчиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій закрився зростанням у вівторок слідом за динамікою світових майданчиків

Фондовий ринок
153
Український ринок акцій у вівторок продемонстрував високу волатильність індексів на тлі неоднозначних даних зі світових майданчиків при стриманій активності гравців у зв'язку з політичною невизначеністю в країні. Фондові індикатори провідних вітчизняних майданчиків у другій половині дня змогли закріпитися в "зеленій зоні" услід за європейськими і американськими ринками: за підсумками сесії індекс "Української біржі" зріс на 0,62% - до 1813,70 пункту, індекс ПФТС - на 0,77%, до 712,76 пункту.
Як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" трейдер інвестиційної компанії "Фенікс Капітал" Ірина Барабанова, в цілому на світових фондових майданчиках переважають оптимістичні настрої в очікуванні заяв Греції про нові заходи по скороченню дефіциту бюджету.
За її словами, українські фондові майданчики відкрилися на оптимістичній ноті, потім скоректувалися до середини дня, проте в другій половині дня зростання ф'ючерсів на американські індекси і упевненіше зростання європейських майданчиків надало підтримку українським фондовим індикаторам.
Як відзначили оператори ринку, новина про припинення діяльності парламентської коаліції не зробила істотного впливу на фондовий ринок. В той же час, на їхню думку, зниження політичних ризиків важливе для активізації західних портфельних інвесторів, які в даний час зайняли вичікувальну позицію.
Керівник відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко відзначає, що поки на українському ринку акцій не спостерігається серйозних продажів або покупок з боку нерезидентів.
"Більше значення для інвесторів матиме визначення кандидатури нового прем'єра, склад його команди і програма першочергових заходів, після чого ми побачимо активніші торги, і, швидше за все, реакція буде позитивною", - сказав він.
На "Українській біржі" драйверами зростання стали папери "Мотор Січі" (+4,18%) і Північного гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК +6,41%), також подорожчали акції Полтавського ГЗК - на 5,08%.
За словами аналітика інвестгрупі "ТАСК" Вадима Ємця, основним чинником зростання компаній сировинного сегменту металургійного сектора виступає сприятлива кон'юнктура на спотовому ринку залізняку, де ціни на руду з 62%-м вмістом заліза у вівторок відновили 12-місячний максимум, досягнувши 132,76 $/т.
Як відзначив експерт, інтерес до акцій Полтавського ГЗК з'явився в другій половині дня, тоді як у першій половині сесії акції компанії мляво торгувалися в негативній зоні.
На корпоративних новинах зросли також акції Сумського НВО ім. Фрунзе (+1,42%). Як повідомлялося, компанія збільшила в 2009 році обсяг реалізації продукції на 44%.
Разом з тим, незважаючи на збільшення видобутку вугілля шахтою "Червоноармійсько-Західна №1" за два місяці поточного року на 9,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, ціна акцій шахти знизилася на 0,68%. За словами В.Ємця, зростання обсягів видобутку зумовлене дефіцитом коксівного вугілля в Україні і зростанням світових цін на сировину, в тому числі на вугілля.
За його словами, на тлі скорочення обсягів виробництва продукції в лютому-2010 відносно аналогічного періоду 2009 року слабку динаміку продемонстрували акції меткомпаній і коксохімів.
Разом з тим, виробничі результати Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча надали підтримку акціям компанії (+1,3%).
Інтерес інвесторів продовжив спостерігатися в паперах банківського сектора.
На "Українській біржі" було укладено 1283 угоди з акціями на суму 32 млн грн.
На ПФТС обсяг торгів акціями склав 13,7 млн грн. Найактивніше торгувалися акції "Центренерго" (-0,08%), "Укрнафти" (0,27%) і "Дніпроенерго" (-1,46%).
Як повідомила Барабанова, на іноземних ринках акцій папери українських емітентів у вівторок торгувалися зі змішаною динамікою при низькій активності гравців.
За підсумками вівторка папери Ferrexpo знизилися на 0,85%, акції JKX зросли на 0,39%, а папери Regal Petroleum подешевшали на 0,33%.
За словами Барабанової, на невеликих обсягах торгів підросли папери девелопера "XXI Століття" (+5,3%).
Як повідомила аналітик, акції "Кернел" і "Астарти" торгувалися неактивний. По паперах Миронівського хлібопродукту пройшло декілька операцій, проте ціна залишилася на рівні попереднього закриття.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас