Український ринок акцій відкрив тиждень мінімальною позитивною динамікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій відкрив тиждень мінімальною позитивною динамікою

Фондовий ринок
109
Українські фондові індекси в понеділок повністю корелювали з динамікою провідних світових майданчиків, закрившись зростанням на виході позитивної статистики із США: за підсумками торгівельної сесії індекс "Української біржі" зріс на 0,28% - до 1802,59 пункту, індекс ПФТС - на 0,32%, до 707,29 пункту
Як відзначив старший аналітик інвестиційної компанії "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук, українські індекси в понеділок в основному слідували за європейськими майданчиками. На початку дня акції істотно додали в ціні, після чого сповзли услід за європейськими фондовими індексами, проте з виходом статистики щодо США знов почали рух вгору.
Cеред важливих чинників аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин відзначив землетрус в Чилі, який викликав дорожчання міді, а також розмови про вірогідне надання Греції фінансової допомоги з боку Німеччини.
При цьому дані щодо США, що вийшли в 15.30 за кч, мали змішаний характер: особисті доходи збільшилися на 0,1% при очікуваному збільшенні на 0,4%, індивідуальні витрати збільшилися на 0,5% при очікуваному збільшенні на 0,4%.
За словами Іванишина, світові фондові майданчики відреагували зростанням на макроекономічну статистику із США, що також підтримало український ринок перед закриттям.
В той же час експерт додав, що українські біржі не відреагували на новину про вірогідну відставку уряду країни майбутньої середи, оскільки ринок зорієнтований на зовнішню кон'юнктуру і практично ігнорував внутрішній новині на тлі слабкої динаміки індексів і зниженої активності гравців.
За прогнозами експерта, у вівторок вірогідне продовження млявого зростання індексів при змішаній динаміці найбільш ліквідних цінних паперів, при цьому істотний тиск на індекси чинитимуть акції генераторів.
Іванишин також відзначив, що важливих внутрішніх чинників, які б могли вплинути на хід торгів, у вівторок не очікується, тому інвестори як і раніше орієнтуватимуться на динаміку світових фондових і сировинних ринків.
Серед зовнішніх новин, які можуть підтримати фондові і валютні ринки, можна виділити розмови про вірогідне надання Греції фінансової допомоги з боку Німеччини, додав аналітик.
На "Українській біржі" лідером зростання за підсумками дня стали акції Північного ГЗК - на 7,71%. За даними В.Іванишина, попит відзначався по паперах на тлі збільшення експортних постачань залізорудної сировини в січні 2009 року (+32% місяць до місяця) і спекуляцій довкола можливої виплати дивідендів на найближчих зборах акціонерів.
Крім того, зросли акції Полтавського ГЗК (+2,08%) на тлі сприятливої кон'юнктури на спотовому ринку залізняку.
На високих торгівельних обсягах подорожчали акції "Дніпроенерго" (+2,21%) і "Донбасенерго" (+0,18%).
Найбільше зниження на ринку котирувань продемонстрували акції компанії "Дакор" (-17,07%), Алчевського КХЗ (-5,23%), Нижньодніпровського ТЗ (-3,23%). Крім того, на ринку заявок обвалилися акції Маріупольського ЗТМ (-1,45%), Сумського НВО ім. Фрунзе (-1,4%) і "Богдан Моторс" (-1,29%).
Як відзначив Іванишин, вихід виробничої статистики компаній ГМК України не зробив істотного впливу на котирування акцій сектора.
Найбільше зростання зафіксоване по акціях "Азовсталі" (+1,34%) і ММК ім. Ілліча (+0,82%).
Акції банку "Форум" показали високу волатильність: протягом дня зростання по паперах досягало 3%, проте до кінця торгівельної сесії акції закрилися на рівні п'ятниці.
На "Українській біржі" в понеділок укладено 1333 угоди на суму 32,05 млн грн.
На ПФТС цього дня укладено угод з акціями на суму 9,9 млн грн.
Як повідомив Нестерук, на міжнародних майданчиках українські акції в понеділок демонстрували змішану динаміку. Папери Ferrexpo продовжили зростання, додавши 3,2%, тоді як акції "Кернел", перервавши ралі, впали на 0,5%.
Крім того, падіння відзначалося по паперах нафтогазового сектора. Зокрема, акції Cadogan Petroleum подешевшали на 4,9%.
За словами Нестерука, інші папери цього дня торгувалися неактивно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас