Індекси Європи в понеділок зросли на 1-2% 2-й день поспіль на чеканнях допомоги Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси Європи в понеділок зросли на 1-2% 2-й день поспіль на чеканнях допомоги Греції

Фондовий ринок
111
Європейські фондові індекси завершили торги в понеділок зростанням на 0,96-2,06%, збільшившись другий день поспіль, на чеканнях отримання Грецією допомоги для фінансування боргу, повідомило агентство Bloomberg.
Підтримку ринку також надав підйом цін на метали, що сприяє підвищенню котирувань акцій сировинних компаній.
Зведений індекс найбільших підприємств регіону Dow Jones Stoxx 600 збільшився за підсумками торгів на 1,2%. Індикатор падав за підсумками двох попередніх місяців на тлі побоювань інвесторів, що посилюються, стосовно розвитку ситуації з держборгом і бюджетним дефіцитом Греції, Іспанії і Португалії. Індекси всіх 18 основних фондових майданчиків регіону зросли за підсумками торгівельного дня в понеділок.
Європейський комісар з питань економічної і монетарної політики Оллі Рен в понеділок зустрівся з прем'єр-міністром Греції Георгіосом Папандреу. За підсумками зустрічі Рен закликав грецький уряд прийняти додаткові заходи для подолання бюджетної кризи і оголосити про нові кроки "найближчими днями". У свою чергу міністр фінансів країни Георгіос Папаконстантіну запевнив, що Афіни "зроблять все можливе, включаючи вживання нових заходів, для безумовного досягнення запланованого зниження дефіциту держбюджету на 4 процентні пункти в 2010 році".
Крім того, з чуток, влада ЄС розглядає можливість реалізації плану надання фінансової допомоги Греції, в рамках якого вони могли б придбати грецькі облігації на суму близько 25 млрд євро, підтримані гарантіями німецького держбанку KFW. Франція могла б надати такі гарантії через державний Caisse des Depots.
Грецький індекс ASE підскочив на 2,9%. Акції найбільшого банку країни National Bank of Greece зросли в ціні на 5,1,%, папери EFG Eurobank Ergasias подорожчали на 5,5%, ринкова вартість Alpha Bank збільшилася на 1,3%.
"Це дуже хороші новини, що ЄС не потерпить дефолту Греції, - заявив аналітик LLB Asset Management Герольд Кене. - Греція відволікла ринки від сезону звітності, який в цілому був кращий за чекання".
Котирування акцій гірничодобувних компаній зросли в понеділок на тлі підйому цін на мідь, що був після землетрусу в Чилі.
Вартість паперів ВНР Billiton підскочила за підсумками торгів на 3,2%, Rio Tinto - на 3,1%. Мідь подорожчала більш ніж на 5,6% в ході торгів у Лондоні.
Акції Vivendi подорожчали на 1,7%. Чистий прибуток французької медіа-компанії за підсумками 2009 року перевершив чекання ринку.
Скоректований чистий прибуток Vivendi (без врахування одноразових чинників) торік знизився на 5,5% - до 2,59 млрд євро, тоді як аналітики прогнозували цей показник в середньому на рівні 2,46 млрд євро.
Вартість акцій Lanxess AG підскочила на 8% - максимальне підвищення за останні чотири місяці. Німецька хімічна компанія підвищила прогноз EBITDA за підсумками 2009 року.
Між тим ціна паперів британського банку HSBC опустилася на 5,2%. Найбільший банк Європи збільшив чистий прибуток в 2009 році на 1,9% - до $5,83 млрд, що виявилося гіршим за середній прогноз експертів в $7,76 млрд.
Прибуток HSBC не виправдав прогнозів ринку через високий обсяг коштів, зарезервованих на можливі втрати по позиках, що склав $26,5 млрд.
Гірше ринку виглядали акції британського страховика Prudential. Котирування цінних паперів компанії впали на 12% після того, як стало відомо, що Prudential заплатить за азіатський підрозділ американської AIG $35,5 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас