"Ъ": "Приват" сконцентрувався на "Укртатнафті" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Приват" сконцентрувався на "Укртатнафті"

Енергетика
717
В лютому відбулися збори акціонерів ЗАТ "Укртатнафта", на яких був вибраний новий склад наглядової ради і затверджений продаж 46,9% акцій підприємства структурам групи "Приват", розповіли вчора в Мінпаливенерго. Про це міністерству стало відомо з листа НАК "Нафтогаз України" (володіє 43% підприємств). Представник ТОВ "Корсан" (досі володіло 1,1% "Укртатнафти", входить до групи "Приват") Геннадій Корбан розповів, що збори відбулися 19 лютого. На них був затверджений продаж 18,2% акцій підприємства ТОВ "Корсан" і 28,7% компаній, назва якої не розголошується. Відзначимо, що навіть менший пакет (42%) дозволяє групі "Приват" здійснювати повний операційний контроль ще над однією нафтовою компанією - "Укрнафтою", в якій державі належить 50%+1 акція. Це відбувається завдяки тому, що "Привату" удається блокувати збори, оскільки для їх проведення згідно із законом необхідна участь не менше 60% акціонерів.
Інтереси "Привату" на підприємстві тепер представляють п'ятеро з дев'яти членів наглядової ради на чолі з Валентином Франчуком, що раніше працював заступником голови правління "Укрнафти", розповіли в Мінпаливенерго. Членами наглядової ради стали співвласники групи "Приват" Ігор Коломойський і Михайло Кіперман, власник групи DCH Олександр Ярославський (разом з Ігорем Коломойським контролює "Корсан") і Геннадій Корбан. Окрім них, до наглядової ради входять заступник міністра палива і енергетики Олег Бугаєв, директор департаменту інвестиційної діяльності "Нафтогазу" Микола Яковенко, директор юридичного департаменту монополії Сергій Давиденко і його заступник Лариса Колесник. Олександр Ярославський підтвердив Ъ, що входить до наглядової ради "Укртатнафти", але відмовився уточнити, якою часткою компанії він володіє. Представники "Татнафти", що володіє 10,1% компаній, до наглядової ради не увійшли.
В "Татнафті" новиною про зміни в наглядовій раді "шоковані і поки не вирішили, чи має сенс продовжувати судові розгляди". Нагадаємо, продаж спірних 46,9% акцій підприємства компаніям, афілійованим з групою "Приват", стала можливою після винесення ухвали Верховним судом, що визнав недійсною їх покупку компаніями AmRuz Traiding і SeaGroup (18,296%) і урядом Республіки Татарстан (28,7788%) в 1994 році відразу після створення українсько-татарського підприємства.
Корбан не відкидає, що "Татнафта" продовжить боротьбу за актив. "Але перерозподіл корпоративних прав на підприємстві вже закріплено, і для боротьби в компанії дуже мало аргументів", - вважає він. "Рішення зборів акціонерів - подарунок для приватних акціонерів 'Укртатнафти'. Повернути власність 'Татнафти' буде дуже складно", - погоджується управляючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов.
В Мінпаливенерго досі виступали проти того, щоб в зборах акціонерів підприємства брав участь "Нафтогаз", а глава міністерства Юрій Продан раніше заявляв, що позиція монополії на зборах не була погоджена з ним. Проте член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб упевнений, що рішення зборів акціонерів "Укртатнафти" не могло бути прийняте без відома Кабміну. "Призначення в наглядову раду саме Олега Бугаєва говорить про те, що з урядом не могли не погодити позицію 'Нафтогазу'", - стверджує він. Бугаєв був призначений заступником міністра палива і енергетики за ініціативою глави групи радників прем'єр-міністра Віталія Гайдука.
Конфлікт за "Укртатнафту" може продовжитися в політичній площині. "На майбутніх переговорах президента Віктора Януковича в Росії обов'язково обговорюватиметься питання 'Укртатнафти'. Він завжди піднімався на переговорах прем'єр-міністрів Володимира Путіна і Юлії Тимошенко, - нагадує радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. - Враховуючи бажання Віктора Януковича зміцнити відносини з Росією, думаю, точку в цій суперечці ставити ще рано".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас