"Ъ": Держава не відшкодовує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держава не відшкодовує

Казна та Політика
1259
Заборгованість держави з повернення підприємствам ПДВ вперше перевищила 25 млрд грн. і продовжує зростати. Кабінет міністрів відмовляється вирішувати цю проблему і скоротив в січні-лютому обсяги відшкодування до мінімальних рівнів за останні роки. Вимивання обертових коштів змушує підприємства підвищувати ціни і брати кредити. У компаніях розуміють, що держава затягує відшкодування через брак коштів у бюджеті, тому пропонують реструктуризувати борг з відшкодування ПДВ облігаціями.
Борг треба повертати
Обсяг заявленого до відшкодування ПДВ в 2009 році зріс на 70,8%, або рекордні 9,05 млрд грн., досягнувши 21,84 млрд грн. Борг держави перед бізнесом збільшився незважаючи на те, що ще в квітні 2008 року податківці отримали можливість оперативно перевіряти заявлені підприємствами до повернення суми ПДВ завдяки розшифровці операцій з контрагентами в доповненні №5 до податкової декларації. Скорочення експорту товарів і послуг в 2009 році на 37,5% також не зупинило накопичення боргу. При цьому уряд не відшкодував навіть те що планував. За рахунок скорочення завдання на 2 млрд грн., до 34,5 млрд грн., були збільшені доходи держбюджету. Сума ПДВ, яку податківці не мають права не відшкодувати, зросла за минулий рік на 3,3 млрд грн. В Київської податковій адміністрації найбільший обсяг неперевірених за 60 днів сум - 336,4 млн грн. (16%).
Заступник голови Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергій Чекашкін, який займається питаннями відшкодування ПДВ, минулого тижня не зміг прокоментувати цю проблему. Відмовилися від коментарів і в Держказначействі. Джерело в ДПАУ пояснило, що виконання плану було зірване через відшкодування НАК "Нафтогаз України" 8 млрд грн. НАК отримала право вимагати відшкодування, бо вартість газу, що імпортується, перевищує ціну його продажу. "'Нафтогаз' на митниці заплатив ПДВ більше, ніж зібрав із споживачів, тому 8 млрд грн., які мали піти в економіку, ми виплатили їм", - розповів співрозмовник.
Цього року ситуація посилилася. У проекті держбюджету на 2010 рік передбачено відшкодування всього 20,9 млрд грн., що навіть менше від поточної заборгованості. Це означає, що Міністерство фінансів в умовах активізації експорту і чекання зростання збору внутрішнього ПДВ на 20% не розраховує на отримання від підприємств заявок на відшкодування як мінімум протягом року. Зараз обсяг нових заявок складає 4 млрд грн. щомісячно. "Ми подавали річний план на 45-47 млрд грн. Ця сума могла б частково погасити борг попередніх років і поточні заявки", - говорять в ДПАУ.
Пояснення Мінфіну просте: відшкодування ПДВ блокується вже протягом півроку, оскільки рахунки Держказначейства порожні. "Грошей немає. У лютому у нас була виплата за суверенним боргом плюс платіж за газ. Ці кошти потрібно було десь знайти", - уточнили в Мінфіні. Дані I кварталу підтвердили погіршення ситуації. ДПАУ має право відшкодувати на 31,2% менше, ніж на початку минулого року, - 4,87 млрд грн. З них в січні ДПАУ повинна була повернути рекордно низьку за рік суму - 1,3 млрд грн. Реальний обсяг виплат Держказначейства за отриманими з ДПАУ реєстрамм виявився ще меншим - 698 млн грн. На лютий план складав 2,07 млрд грн. - на 25 лютого відшкодовано 1,46 млрд грн. В результаті на 24 лютого борг вже досяг 25,3 млрд грн. З цієї суми зараз перевіряються 10 млрд грн., у тому числі 3,5-4 млрд грн., за оцінками джерела в міністерстві, мають шанс підтвердження правомірності заявки. У ДПАУ сумніваються в обґрунтованості заявок кожної четвертої гривні, що змушує їх проводити ретельніші перевірки.
Крок до прірви
Проблема вже досягла критичних розмірів. Генеральний директор "Металургпрому" Василь Харахулах підкреслює, що обсяг протермінованої заборгованості перед підприємствами галузі перевищує місячний обсяг їх обігових коштів - від 200 млн грн. до 700 млн грн. На 1 січня борг склав 4,2 млрд грн. "Бізнес змушений скорочувати обсяги виробництва, зростають борги за сировину і кредити", - говорить Харахулах. Найбільший борг перед "Арселор Міттал Кривий Ріг - 1,5 млрд грн., але поки лише ММК ім. Ілліча через борг у розмірі 1,3 млрд грн. повідомив про готовність вивести людей на масові акції протесту. Ситуація на підприємстві катострофічна - під загрозою постачання продукції, зростає заборгованість за сировину і газ, вперше за 18 років може бути не виплачена зарплата.
Відшкодування боргу з ПДВ "Луганськтепловозу" могло б вирішити проблему виплати заборгованості із зарплат працівникам компанії. За даними "Луганськтепловозу", в перевірках - 17 млн грн., протерміновано до відшкодування - 19 млн грн. "Підприємство відчуває гострий дефіцит обігових коштів. Кредити банків ми не брали, обігові кошти поповнювалися за рахунок позик компаній-нерезидентів. Борг з них - 211,5 млн грн." - повідомили в прес-службі підприємства. Менш гостро проблема повернення ПДВ відчувається у вертикально інтегрованих компаніях, які майже не купують сировини.
Припинення відшкодування ПДВ також провокує скорочення експорту. Крюківський вагонобудівний завод, за словами його директора з економіки і фінансів Ігоря Манаєнкова, скоротив експорт на 25%, але ціни не переглядав. "У нас є затримка платежів перед постачальниками, відсутня можливість направляти кошти на розвиток, ми змушені брати щомісячно кредити в межах 100-120 млн грн." - говорить він. За словами генерального директора Української зернової асоціації Володимира Клименка, через невідшкодування ПДВ експорт зерна в лютому впав удвічі - до 1-1,2 млн т, а закупівельна ціна - на 20%. "Схема відшкодування через Аграрний фонд не працює вже півроку", - уточнив Клименко. За підрахунками асоціації, на 1 лютого держава заборгувала 20 аграрним компаніям 3,8 млрд грн. ПДВ, з них 3 млрд грн. - протерміновані суми. Генеральний директор зерноторгівельної компанії "Воларі" Юрій Гордійчук відзначає, що ДПАУ підтверджує заявки швидко, але, коли реєстри на відшкодування доходять до Держказначейства, повернення грошей блокується.
Паперова робота
Підприємства і експерти визнають, що державі вигідно затягувати відшкодування ПДВ, але сподіваються, що новий президент і уряд вирішать проблему. Третій президент Віктор Ющенко, покидаючи посаду, запропонував оформити борг з відшкодування ПДВ облігаціями з поетапним їх погашенням і фіксованою ставкою прибутковості, а також ввести фінансові санкції за невчасне відшкодування ПДВ. Ці заходи використовувалися в 2004 році. Вчора в адміністрації президента Віктора Януковича відмовилися повідомити, які способи вирішення проблеми ПДВ вони пропонують. Підприємці готові скористатися старими методами. Володимир Клименко вважає за необхідно провести інвентаризацію боргу, визнати його і запропонувати механізми погашення: випуск ПДВ-облігацій, проведення взаємозаліків, зокрема з податку на прибуток, заміну ПДВ іншим податком. "Фіксація державою боргу дозволить нараховувати на нього відсотки. Як підприємства платять за користування банківським кредитом, так і для ПДВ потрібен спосіб, що запобігає затягуванню виплат", - сказав експерт.
Та навіть реструктуризація боргу не є панацеєю від його появи в майбутньому, попереджають в Мінфіні. "Якщо ми зараз випустимо цінні папери, то через три-чотири роки борг виникне знову. Законодавство про ПДВ на 95% відповідає європейським нормам, але в цій частині не працює, - заявив співрозмовник в Мінфіні. - Раніше були відкоти в 30% від суми відшкодування, зараз - до 50%. Зарплата інспектора у розмірі 800 грн. провокує відкоти. Але якщо скоротити армію з 65 тис. податківців і дати тим, що залишився зарплату $5 тис., то пропала б стимул-реакція будувати схеми на поверненні ПДВ".
Динаміка невідшкодованих з держбюджету сум ПДВ, млн гривень:
2006 -4,12
2007 -6,76
2008 -8,59
2009 -12,79
2010 -21,84
Джерело: секретаріат президента Віктора Ющенка
"Проблема відшкодування ПДВ не дозволила залучити $1 млрд"
Ганна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської бізнес асоціації.
- Наскільки велика проблема відшкодування ПДВ?
- Борг з ПДВ перед приблизно 60 компаніями нашої асоціації складає 3 млрд грн. З них понад 1,5 млрд грн. держава має повернути комбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг". Оскільки 20% їх обігових коштів зависло, їм надзвичайно складно інвестувати в модернізацію. У деяких компаніях вже почали говорити про закриття виробництва в Україні. Оцінюючи торішню ситуацію, ми прийшли до висновку, що проблема відшкодування ПДВ не дозволила залучити мінімум $1 млрд інвестицій. Вирішивши цю проблему, ми могли б залучити капітал, створити робочі місця і отримати додаткові податкові надходження до бюджету.
- Чим в ДПАУ пояснюють зростання заборгованості?
- Відсутністю грошей. У ДПАУ стверджують, що подають в Держказначейство всі необхідні реєстри, а відомство просто їх не оплачує. Ми щодня спілкуємося з представниками компаній на тему повернення ПДВ, і вони жахаються. Адже це експортери, які покращують торгівельний баланс, завозять валюту.
- Чому ж компанії не оскаржують невідшкодування податку в судах?
- Деякі підприємства роблять це, але суди не завжди на стороні бізнесу. Аби йти до суду і доводити процес до логічного завершення, необхідні додаткові кошти. Для боротьби з цією проблемою ми залучаємо дипломатичні служби. Україна економічно пов'язана з багатьма країнами, тому ми діємо через міжнародні фінансові організації і ЄС, просимо у них підтримки.
- Як підприємства виживають в умовах кризи?
- Борються. Деякі згортають інвестиційні проекти, інші оптимізують операційну діяльність, не розширюють виробничі потужності, скорочують штат. У сільському господарстві, наприклад, компанії підняли ціни на 20%.
- Чому розшифровка контрагентів в доповненні №5 до декларації про ПДВ не прискорила процес відшкодування податку?
- Компанії стали показувати всіх контрагентів, і тепер можна йти з перевіркою туди, де є розбіжності. Але такий підхід допомагає лише у тому випадку, коли всі без винятку заповнюють цю форму. На практиці такого не відбувається. Мінфін планує відшкодування, але коли грошей немає, то прозорість не допомагає.
- Чи можна назавжди покінчити з накопиченням боргу з відшкодування ПДВ і за допомогою яких механізмів?
- ПДВ-облігації дозволили б отримати обертовий капітал. Хоча це і не живі гроші, компанії могли б отоварити цінні папери. Можна повернутися до практики векселів, хоч би для компаній, що мають податковий борг, щоб вони могли при імпорті не платити ПДВ живими грошима і не накопичувати борг. Потрібно повернути відповідальність за невчасне відшкодування податку.
- Чи вирішить проблему новий президент?
- Не все залежить від президента, економічна політика лежить на плечах прем'єр-міністра. Ми не розраховуємо, що за один-два роки проблема буде вирішена раз і назавжди, але все-таки чекатимемо серйозного просування в позитивний бік.
"Ми потрапляємо в боргову яму"
Сергій Матвієнков, заступник голови правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча.
- Яка сума боргу з відшкодування ПДВ перед комбінатом?
- Із обігу вимито 1,3 млрд грн. Підтверджений борг держави перед комбінатом на 1 березня перевищує 700 млн грн., щомісячно перевіряється більше 200 млн грн. У судах ми нічого не оскаржуємо - сенсу від судових позовів, на жаль, немає ніякого. Закон діє лише в один бік. Якщо підприємство не платить, то застосовуються штрафні санкції, а коли справа доходить до зобов'язань держави, то відповідальності немає. Адже це гроші, які повинні йти на виплату боргів, підвищення зарплати, технічне переоснащення. Від модернізації підприємства ми вже відмовилися. Ми розуміємо, що зараз складна ситуація і віддати всі наші гроші з бюджету неможливо, але потрібно відшкодовувати хоч би поточні заявки.
- За який період сформувалася заборгованість?
- Борги почали накопичуватися з січня 2009 року - з суми в 170 млн грн. Але особливо активно почала зростати заборгованість в кінці року. З 5 грудня ми не отримали ні копійки, і буквально в останні дні лютого нам віддали 50 млн грн., заявлені ще в червні. Це крапля в морі.
- Чому прем'єр-міністр не виконала дану 6 листопада обіцянку погасити борг з ПДВ за три тижні?
- Поставте питання прем'єр-міністрові, я навіть коментувати це не хочу.
- Хто, на вашу думку, блокує відшкодування ПДВ?
- Важко сказати, хто саме винен. Основна причина - відсутність грошей. Ми усвідомлюємо, що країна стоїть на межі технічного дефолту і всі соціальні зобов'язання і поточні бюджетні платежі необхідно виконувати, але нам незрозуміло інше: ми працюємо і вносимо свій вклад в економіку, так чому ж для нас діють інші правила? Чому підприємства позбавили можливості розраховуватися векселем при імпорті? Якби був внутрішній ринок, було б простіше, але він у нас займає всього 5-8% замовлень.
- Вам надходили пропозиції повернути борг з ПДВ в рахунок сплати інших податків, наприклад податку на прибуток?
- У нас переплата з податку на прибуток - 110 млн грн.
- ММК ім. Ілліча направив прем'єру вимоги погасити заборгованість. Чи є реакція з боку уряду?
- Нормальна реакція - почати повернення боргів. А реакція у вигляді листів і доручень розібратися в ситуації - це не те, що нам потрібно.
- Ви маєте борги за сировину і газ, кредитні зобов'язання? Які будуть подальші дії комбінату?
- Кредитів, на щастя, ми не брали. Борги за сировину і енергоносії зростають, але я не називатиму цифри. Ми перекриваємо неповернення ПДВ за рахунок скорочення внутрішніх витрат і витрат на технічне переоснащення. Ввели максимальний режим економії, відмовилися від вирішення соціальних питань і підвищення зарплати. Збільшується обсяг неплатежів перед нашими постачальниками. Все це в комплексі призводить до того, що ми потрапляємо в боргову яму. Я вважаю, що наші дії мають бути адекватними - щось не платити державі.
Віталій Ваврищук, аналітик інвестиційної компанії BG Capital:
Законодавство вимагає автоматичного відшкодування з бюджету ПДВ, сплаченого компаніями при закупівлі сировини і комплектуючих для виробництва товарів, що експортуються. Проте на тлі вже традиційних складнощів з виконанням бюджету повернення ПДВ сприймається урядом мало не як окрема стаття витрат, яку у разі потреби можна підкоригувати. За останні декілька років склалася своєрідна ієрархія виконання державою фінансових зобов'язань. На першому місці - платежі за імпортний газ - рахунок від "Газпрому" не обговорюється. Другу за важливістю позицію займають соціальні виплати, які згідно з законодавством повинні коректуватися з врахуванням показника інфляції. Відшкодування ПДВ йде за залишковим принципом, і навряд чи джерело проблеми криється в конкретних іменах чиновників або особливостях передвиборного періоду.
Команда нового президента неодноразово заявляла про необхідність надати підтримку компаніям-експортерам, від успішної роботи яких багато в чому залежать темпи відновлення економіки. Саме динаміка повернення ПДВ покаже, наскільки реалізовуються плани нової команди з підтримки конкурентоспроможності національного виробника. Проблема лише в тому, що очікуваного приросту доходів бюджету в 2010 році насилу вистачить навіть на фінансування приросту соціальних виплат і компенсацію збитку НАК "Нафтогаз України" від підвищення закупівельних цін на газ. Тому відшкодування урядом як поточної, так і накопиченої заборгованості з ПДВ безпосередньо залежатиме від його можливості залучати борговий капітал. Враховуючи величезний дефіцит бюджету (понад 5% ВВП в 2010 році), не виключено, що уряд може бути змушений повернутися до раніше апробованого способу погашення боргів шляхом випуску спеціальних ПДВ-облігацій. На жаль, для багатьох компаній отримання і подальший продаж (в більшості випадків з дисконтом) ПДВ-облігацій - мало не єдиний шлях отримати обігові кошти.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас