Хімія на роздоріжжі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хімія на роздоріжжі

Енергетика
776
Спотові контракти щодо газу - єдиний варіант виживання азотних підприємств України з нинішніми власниками. Озвучена "Газпромом" ціна в $310 за 1 тис. куб. з другого кварталу убивча для сектора. Виживуть лише ті підприємства, яким дозволять купувати альтернативний газ.
Мабуть, за весь час незалежності України майбутнє хімії не було таки туманним при відносній передбаченості ринку. На успішність азотного бізнесу впливатимуть три чинники: ціна газу, світова кон'юнктура і російський імпорт.
Газова інтрига
Нинішня пільгова ціна газу 1584,4 грн. за 1 тис. куб. м, дарована прем'єром Тимошенко, до квітня 2010 р. дозволяє хімікам працювати прибутково. Підтвердженням тому служить поведінка самих гравців на ринку: після тривалого простою вони запустили в роботу агрегати аміаку - продукту з найвищою собівартістю. Але вже зараз зрозуміло, що в квітні цієї преференції чекати не варто. Представники Партії регіонів, яка незабаром фактично змінить існуючу владу, неодноразово говорили про те, що "Нафтогаз", який перебуває в стані дефолту, не повинен дотувати хімію. Зокрема, про це казав екс-глава монополіста Юрій Бойко.
В цій ситуації хіміки могли б сподіватися на перегляд газових контрактів і зниження задекларованої "Газпромом" ціни газу - $310 за 1 тис. куб. м. Такі наміри оповістили в ПР, але наскільки вона може бути понижена, ніхто не береться передбачати. Вже дуже блідо виглядають аргументи Києва перед Кремлем: торгуватися нам уже нічим. "Ціна газу не обговорюватиметься окремим питанням. Вона увійде до переговорного процесу по долі газотранспортного консорціуму. Україна при Тимошенко настільки поступилася "Газпрому", що ми вже не маємо можливості торгуватися, ми можемо лише просити поступок. Ще важливішим є питання відстоювання позицій "Нафтогазу" як постачальника, який втратив свою роль на ринку після того, як її підсилила "дочка" "Газпрому", - "Газпромзбут Україна", - вважає Андрій Єрмолаєв, директор Центру політико-соціальних досліджень "Софія".
Очевидно, що в такій ситуації покладатися на зниження ціни газу хімікам також не доводиться. Залишається один варіант, який продовжує лобіювати Мінпромполітики, - відпрацювати механізми постачань альтернативного газу через магістралі "Газпрому". Інакше кажучи: хімікам мусять дозволити в результаті домовленостей з Москвою купувати спотовий газ. До такої практики "Газпром" вже вдався в процесі переговорів з німецькою стороною, щоб не втратити європейських споживачів, що скорочують в кризу споживання газу, повідомляють російські ЗМІ. Чим Україна гірша? Для хімії це взагалі палочка-виручалочка. Спотова ціна газу на ринку коливається в межах $200 за 1 тис. куб. м. Вона цілком дозволить зберегти конкурентоспроможність галузі.
Світова карта
Ринок добрив у світі стабілізувався і практично не вселяє побоювань, вважають виробники. "Думаю, аміак навряд чи впаде в ціні нижче $300 за тонну. Протягом року він може навіть зрости до $400. Карбамід же після поточного падіння до $265, безумовно, покаже зростання не менше ніж до $300.
Причиною послужить попит на аміак", - вважає директор департаменту "Азотекспорт" горлівського "Стиролу" Олександр Шатохін. В разі, якщо хімікам удасться добитися спотових цін на газ, такі прогнози підіграють виробникам. Недостатнє насичення добривами ринків Індії, США, Європи також говорить про те, що українська продукція затребувана.
Конкуренція
Російські хімічні компанії за минулий рік підсилили свій вплив як на ринку України, так і в світі. Конкуренти з півночі впливають не лише на експортні відвантаження з України. Вони підсилюють свою присутність у нашій країні, що неодмінно призведе до втрати виробниками контролю на власному ринку. Досить пригадати підсумки 2009 р. щодо імпорту складних добрив, коли російські постачання зайняли 95% ринку.
Тепер тривогу вселяє селітра. Вперше за роки незалежності експорт цього продукту поступився імпорту в 2009 р. - 349 тис. т проти 343. Це дозволило росіянам зайняти 25% українського ринку. Таких же результатів наші виробники побоюються і в поточному році.
Наталія Стецун
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас