Зростання ВВП Канади у IV кварталі стало найбільшим з 2000 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання ВВП Канади у IV кварталі стало найбільшим з 2000 року

Казна та Політика
498
Зростання ВВП Канади в четвертому кварталі 2009 року склало 5% в річному обчисленні і стало максимальним з третього кварталу 2000 року, повідомило агентство Bloomberg із посиланням на офіційні дані.
Аналітики, опитані Bloomberg, в середньому прогнозували підйом економіки країни в жовтні-грудні на 4,2%. Економісти Банку Канади чекали збільшення ВВП країни лише на 3,3%.
Таким чином, економіка Канади зросла другий квартал поспіль і вийшла з першої для країни рецесії з 1992 року в третьому кварталі минулого року. Зростання ВВП в липні-вересні, згідно з переглянутими даними, склав 0,9%, а не 0,4%, як повідомлялося раніше.
Збільшення ВВП, а також низки інших макроекономічних показників підсилює тиск на ЦБ Канади і дозволяє ринку чекати швидкого підвищення основних ставок. На засіданні у вівторок канадський Центробанк, як очікується, залишить ключову ставку на рівні 0,25%, проте вже в червні вона може бути підвищена.
"Ми бачимо безліч сигналів, які вказують на те, що зміни в кредитно-грошовій політиці не за горами, - зазначає головний економіст Bank of Nova Scotia Уоррен Джестін, який прогнозує підвищення ставки в період з липня по березень наступного року. - Інфляція не є безпосередньою загрозою для економіки, але всі макроекономічні дані, що з'явилися останнім часом, перевершують чекання".
Споживчі витрати в минулому кварталі зросли на 0,9% завдяки підвищеному попиту на товари тривалого користування. Інвестиції в житлове будівництво збільшилися на 6,5%.
Обсяги експорту в жовтні-грудні зросли на 3,7% завдяки в основному збільшенню експорту продукції автомобілебудування на 13%. Імпорт за минулий квартал зріс на 1,6%.
Зменшення канадської економіки за підсумками 2009 року склало 2,6%, раніше ЦБ Канади чекав зниження на 2,9%. Скорочення за підсумками року стало максимальним з 1982 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас