Рекапіталізація закінчилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекапіталізація закінчилась

Казна та Політика
6715
Ера рекапіталізації банків добігає кінця. Трьом банкам, націоналізованим до виборів, поталанило, решті проблемних установ доведеться шукати інвесторів. Якщо такі не знайдуться, Національний банк не посоромиться відправити їх на ліквідацію. Наприклад, така доля може спіткати банк "Надра".
Обов'язковою умовою для збереження в банку "Надра" тимчасової адміністрації був переведення Group DF в "Надра" 1,5 млрд. грн. до 1 березня. Проте гроші на коррахунок банку в НБУ так і не надійшли. Як повідомило джерело в правлінні Національного банку, регулятор має намір вирішити ситуацію в банку "Надра" до 7 березня, коли до Києва прибудуть представники Міжнародного валютного фонду.
"Ми неодноразово проводили зустрічі з представниками Group DF, яка гарантувала близько 6 млрд. грн. для погашення рефінансування, виданого банку "Надра" Нацбанком. Був затверджений чіткий графік надходження цих коштів, - говорить чиновник.- Ми спочатку ставили умову: якщо на початок березня гроші до банку не надійдуть, ми повернемося до питання про ліквідацію банку". Оскільки гроші від Group DF не надійшли, Володимир Стельмах готовий прийняти "жорстке рішення".
Ймовірно,головний банкір вже йде на принцип. "Дмитро Фірташ неодноразово зустрічався з Володимиром Семеновичем, обіцяючи фінансово підтримати банк. І кожного разу з виконанням обіцянок були проблеми. Здається, тепер терпець увірвався", - говорить чиновник. Втім, принциповість Володимира Стельмаха можна пояснити і суто прагматичними чинниками.
За однією із версій, рішення питання з банком "Надра" так довго відкладалось через те, що банк є хорошим ресурсом для відбирання бізнесу в несумлінних і фінансово неспроможних позичальників. "Сьогодні ми спостерігаємо за процесом примусу позичальників, які допустили затримки з платежами, до повного погашення кредитів через суди, що може призвести до позбавлення бізнесу", - говорить представник одного з аудиторів великої четвірки. За його словами, в середині літа банк в умовах реструктуризації зовнішніх боргів вказував, що має намір домогтись повернення кредитів на рівні 1,8 млрд. грн., тоді як в звітності за 2009 р. фігурує цифра в 3,5 млрд. грн. При цьому вкладникам, за оцінками експертів, було повернено лише 1,9 млрд. грн. "Тепер, коли платоспроможні позичальники вичавлені, потреби в банку може і не бути", - вважає експерт.
З іншого боку жорстка позиція Володимира Стельмаха відносно "Надр" може пояснюватися тим, що під час внутрішнього розподілу сфер впливу НБУ відійшов групі Ріната Ахметова, який знаходиться з паном Фірташем не в найкращих стосунках.
"Головною умовою збереження крісла глави НБУ за Стельмахом будуть успішні переговори з місією МВФ, яка прибуває до Києва наприкінці цього тижня", - говорить один з банкірів. Фінансист нагадує, що за умовами, висунутим фондом, український уряд повинен гарантувати вирішення ситуації з проблемними банками двома способами: через продаж, рекапіталізацію і відновлення видачі вкладів, або через процедуру ліквідації банку. При цьому вирішальним чинником має стати питання найменшої вартості вирішення проблеми для держбюджету. Такої ж позиції дотримується і Світовий банк.
Знайти інвестора, готового санувати банк "Надра" доки не удається. Окрім Group DF, інтерес до банку проявляв російський Сбербанк, проте, як заявив голова правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Ігор Юшко, сьогодні можливість покупки банку не розглядається. За інформацією "ЭИ", росіян може зацікавити лише мережа відділень банку "Надра", яка оцінюється в 650 млн. грн.
А рекапіталізувати банк "Надра" при Вікторі Януковичі ніхто не збирається. Як заявив Микола Азаров, якого готують в прем'єри, він не вважає рекапіталізацію проблемних банків ефективним заходом. "Вже рекапіталізовано три банки, проте в них не вирішена жодна проблема", - заявив пан Азаров. Держава проводить видачу депозитів за рахунок бюджетних коштів, підтримуючи роботу неплатоспроможних банків. За його словами, державні кошти могли б витрачатися "куди ефективніше".
Крім того, банк так і не зміг домогтись реструктуризації зовнішнього боргу. За даними джерела в Мінфіні, до цих пір не підписані угоди про реструктуризацію 75% зовнішнього боргу банку, який, за різними оцінками, складає від $850 млн. до $922 млн.
На думку директора ФГ "Консалтинг та Інвестиції" Олексія Вегери, в переведення коштів вкладників "Надр" в один з державних банків і їх виплаті сьогодні також ніхто не зацікавлений. Про це свідчить небажання Нацбанку викупляти облігації уряду в "Родовiд Банку", який через брак коштів був змушений припинити виплати вкладникам Укрпромбанка. "Вибори закінчилися", - розводить руками Вегера.
Тому, аби не створювати труднощі в переговорах з МВФ, банк "Надра" може бути відправлений на ліквідацію в найкоротші терміни (НБУ зараз не соромиться це робити: з початку кризи не зловживаючи ліквідаціями, за останні три місяці він ліквідував шість банків). З вкладниками розрахуються через Фонд гарантування вкладів, або шляхом продажу частини портфеля активів і пасивів іншому банку. Інтерес до такої операції, зокрема, зараз проявляє Platinum Bank.
В цього зв'язку прикметний один нюанс. У гривневому еквіваленті зовнішній борг, який за мінімальними оцінками складає еквівалент 6,8 млрд. грн., порівняємо з сумою приватних вкладів (6,875 млрд. грн.). При цьому діра в балансі "Надр", за оцінками тимчасового адміністратора Валентини Жуковської, а також за розрахунками Кабміну, складає 7,5-8 млрд. грн. (для санації банку 6 млрд. грн. повинен був надати інвестор, ще 2 млрд. грн. позичити НБУ).
Таким чином, якщо банк буде ліквідований, то його активів сповна вистачить для того, щоб покрити всі витрати бюджету на компенсації вкладникам і навіть заплатити борги юридичним особам, тоді як зарубіжні інвестори, за законодавством, стоять останніми в черзі кредиторів. Відповідно, саме на них може бути перекладений брак коштів в балансі банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас