Масло замість хліба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Масло замість хліба

Аграрний ринок
1212
Погода цього року не залишить селянам часу для розкачку. Весняна посівна займе від сили місяць замість звичайних трьох, але при цьому виявиться не менш витратною, ніж попередні кампанії. У більшості господарств немає грошей і техніки для подібного марш-кидка, а значить, масово сіяти будуть те, що встигнуть і на чому гарантовано зможуть заробити: кукурудзу, соняшник і сою.
Підморожений урожай
Нинішня зима істотно зіпсувала аграріям види на урожай. Хоча сніг з полів ще не зійшов, вже зараз зрозуміло, що втрати озимини будуть помітно більшими, ніж зазвичай. За словами керівника аналітичної групи Українського клубу аграрного бізнесу Володимира Лапи, слабких і розріджених посівів сьогодні не менше 13% проти 10% в минулому сезоні.
"З них до 8% озимини майже гарантовано загине", - додає представник "Украгроконсалту" Єлизавета Малишко. Найбільші втрати очікуються в Східній Україні, де через сильні вітри великі ділянки полів залишилися без снігового покриву і рослини просто вимерзли. Крім того, в східних і деяких центральних регіонах (наприклад, в Полтавській обл.) на ґрунті утворилася крижана кірка, під якою озимина пріє.
Та навіть ті зернові, яким вдасться пережити зиму, навряд чи здивують фермерів своєю продуктивністю. Єлизавета Малишко відзначає, що якщо торік на початок весни у хорошому стані було 60% посівів, то зараз - лише 45%. Окрім несприятливої зими, на їх стані позначилися і масові порушення селянами агротехнологій під час осінньої кампанії. Багато господарств кидали насіння в сухий ґрунт і економили на добривах.
"Врожайність зернових напевно знизиться. Якщо в 2009 році цей показник складав 2,97 т/га, то в своїх прогнозах на нинішній сезон ми знизили цифру до 2,85 т/га, що зменшить загальний урожай з торішніх 45,5 млн до 43,5 млн т", - пояснює Малишко.
Володимир Лапа ще обережніший в оцінках, вважаючи, що урожай-2010 може скласти всього 40 млн т. Робити такі стримані прогнози аналітиків змушує не лише погодний, але і фінансовий чинник. За даними профільного міністерства, на проведення посівної кампанії знадобиться 24 млрд грн. Господарства на сьогодні змогли акумулювати лише половину цієї суми. Зрозуміло, що селяни вочевидь зменшують свою платоспроможність, розраховуючи вибити допомогу з держави. Але все-одно дефіцит коштів існує, і погасити його за рахунок бюджетних вливань, враховуючи відсутність грошей в казні, навряд чи можливо, що змусить аграріїв економити на посівному матеріалі, добривах і засобах захисту рослин.
Нічого зайвого
Весняна кампанія обіцяє бути екстремальною і за термінами. Селяни, розбещені за останні роки м'якими зимами, як правило, починали роботи в полі вже в перших числах березня, а в Криму - взагалі з середини лютого. Ранній старт посівної дозволяв їм провести роботи без зайвого поспіху. У цьому ж сезоні тимчасової поблажки не буде. Оскільки ґрунти промерзли на чималу глибину, навіть при різкому потеплінні почати сіяти раніше кінця березня господарства в більшості регіонів країни не зможуть. Закінчити ж основну масу робіт потрібно буде вже до кінця квітня (у травні, за всіма канонами агротехнологій, можна сіяти лише буряк, кукурудзу і соняшник). "Тобто аграріям доведеться акумулювати велику суму грошей, задіювати достатню кількість техніки, аби не прогавити сівбу основних культур", - говорить Єлизавета Малишко.
В такій ситуації вони, швидше за все, проігнорують ранні зернові культури (ячмінь, горох) і віддадуть перевагу пізнім (гречка, кукурудза і круп'яні). За прогнозами "Украгроконсалту", цього року посіви ячменю скоротяться на 300-400 тис. га - до 4,4 млн га. Втім, за словами Марії Колесник з агентства ААА, аутсайдером посівної кампанії культуру зроблять не лише погодні умови, але і ринкова кон'юнктура. Ціни на ячмінь в 2009 р. були відносно низькими (1 тис. грн./т), тоді як його собівартість аналогічна пшениці, яку господарства можуть продати за 1,3-1,4 тис. грн./т. Менше буде і рапсу. Ярових сортів цієї культури практично не сіють, а озимина істотно постраждала взимку. Очікується, що під ним залишиться 1,3 млн га замість торішніх 1,4 млн.
Фаворитами сезону, швидше за все, стануть кукурудза, соняшник і соя. Качанів посіють більше на 200 тис. га (2,4 млн га). Як сказала Колісник, лояльність селян пояснює все те ж фінансове питання. У минулому сезоні кукурудза продавалася практично за ціною продовольчої пшениці (1,3-1,45 тис. грн./т), що є рекордом за останні п'ять років. Угіддя під насінням розширяться на 100-200 тис. га - до 4,4 млн га. Під сою аграрії, орієнтуючись на всіх тих же високий попит і хороші ціни, планують відвести 750-800 тис. га замість торішніх 620 тис.
Цілком можливо, що вже в процесі посівної під високодохідних кукурудзу, соняшник і сою буде виділено ще більше територій, тим більше що нинішній сезон обіцяє виявитися останнім, коли селянам дозволено практично безконтрольно міняти сівозміну. Минулого тижня Кабмін оприлюднив постанову №164 від 11 лютого 2010 р., яким затверджені норми сівозміни в різних кліматичних зонах України. Так, на Поліссі до 80% площ повинні займати зернові і зернобобові, 0,5% - соняшник, близько 4% - рапс, останнє - овочі і кормові трави. У лісостепі соняшник дозволено сіяти на 5-9% земель, технічні культури - на 30% та ін. В цілому тим же насінням має бути зайняте не більше 3 млн га в усій країні, тоді як сьогоднішні її посіви перевищують 4 млн га.
Додатково прописано, який час земля має гуляти під пором: після зернових - рік, рапсу - три роки, соняшнику - сім років. Документ набирає чинності з 1 серпня 2010 р., тобто сіяти озимину наступного року аграріям доведеться вже з врахуванням нових вимог.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас