Аромат грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аромат грошей

746
До нинішнього жіночого свята кияни куплять квітів більше, ніж зазвичай. Оскільки на більш дорогі подарунки в багатьох просто не вистачить грошей. Та й самі кризові букети стали помітно скромнішими. Замість колишніх хітів продажів - метрових троянд - зараз на піку популярності найдешевші рослини. Але і їх реалізація обіцяє торговцям непоганий прибуток. Тим більше що в нинішньому році конкуренція за столичного покупця стала менш жорсткою: приватники, які традиційно збивали святкові ціни, до Києва, судячи з усього, не доїдуть.
Букети втратили пишність
Столичні продавці квітів мають всі шанси добре заробити на 8 березня. Оскільки більш солідні подарунки (ювелірні прикраси, парфумерія та ін.) стають все менш доступними для бюджету середньостатистичного жителя міста, багато обмежаться квітами та солодощами. Співзасновник компанії UFL (торгівля квітами) Олексій Созінов каже, що цю тенденцію вони помітили і напередодні Дня святого Валентина. Продажі букетів збільшилися на чверть порівняно з аналогічною датою минулого року. Такого самого зростання обсягів реалізації Созінов чекає і до березневого свята.
Причому, за словами маркетолога фірми "Камелія" Олександра Кошелюка, чоловіче населення Києва спробує заощадити і на квітах. У поточному році замість традиційно популярних у столиці троянд попит зміститься на користь більш доступних тюльпанів, нарцисів, гіацинтів та інших первоцвітів. Але якщо врахувати, що на 8 березня у місті продається не менше 10 млн шт. квітів, прибуток торговців все одно буде вражаючим і складе біля 100 млн грн.
Постачальники вже почали готуватися до боротьби за ці гроші. Помітивши нові тенденції, вони в нинішньому сезоні зробили ставку саме на продукцію масового попиту. В "Камелії" розповідають, що вони вдвічі збільшили висадку весняних квітів. Це дозволить доставити до свята тільки тюльпанів близько 1 млн. шт. Широкий асортимент "березневих" рослин завезли також в "Нову лінію". Про суттєве збільшення вибору таких рослин говорить і Созінов.
Другий сегмент, який, як вважають експерти, буде досить прибутковий в цьому році - рослини в горщиках. Очікується, що їх продажу до весняного свята подвоїться: крім корпоративних замовників, багато з яких поступово розморожують свої вітальні бюджети, і дбайливі кияни традиційні букети замінять кімнатними рослинами, не бажаючи викидати гроші на подарунок, який зів'яне за кілька днів.
А от дорогого зрізу, швидше за все, буде продано на 10-15% менше, ніж у минулому році, і як мінімум на третину менше, ніж до кризи. Постачальники вже зменшили асортимент такої продукції, але стимулювати попит більш лояльними цінами не планують. Більш того, Олексій Созінов каже, що до 8 Березня ціни в закупівлі зросли вдвічі.
"Якщо в середині лютого троянди нам пропонували по 10 грн. / шт., то зараз - по 20 грн.", - говорить він. Президент Союзу квіткарів України Ірина Слободянюк визнає, що бажання у продавців квітів заробити на святах не викорінили навіть кризові тенденції. На її думку, націнка на квітах в жіночий день навряд чи буде меншою 150%.
Прибутковий ширвжиток
Диктувати ринку свої умови торговцям дозволяє і зниження конкуренції. За словами Слободянюк, криза відкрила нові перспективи перед вітчизняними квітникарями. За останній рік імпорт рослин впав на третину.
Причина зменшення обсягів лежить на поверхні: курси валют зробили імпортні рослини занадто дорогими для українського покупця. Витіснення конкурентів дозволило нашим тепличникам збільшити виробництво на 10-15%. Зростання стримує хіба що порівняно невелика кількість спеціалізованих комплексів. Так, у Київській області теплиці, придатні для вирощування квітів, займають лише 30 га, причому за останній рік їх площі не розширилися.
Самі квітникарі пояснюють, що поки не в змозі інвестувати у виробничу базу. Обладнання гектара теплиці для рослин, що зрізаються, коштує близько 1 млн євро, для рослин у горщиках - більше 1,6 млн євро, що, з огляду на дефіцит позикових коштів, по кишені небагатьом. Кількісно дефіцит пропозиції поки не відчувається. Оскільки вітчизняні квітникарі вирощують обмежений асортимент, куди, як правило, входять лише найбільш ходові рослини, експерти прогнозують, що вибір кольорів у київському роздробі буде зменшуватися (наприклад, екзотичних рослин, тих же орхідей різних сортів, у магазинах не так багато вже зараз) .
Великі київські квітникарі зможуть відзначити нинішнє свято і у відсутності приватників. У минулі роки фермери, які мають у своєму господарстві хоч якусь теплицю (а часто й просто під плівкою) виганяли спеціально до цього свята досить великі обсяги весняних квітів (тюльпани, нарциси та ін.) Їх масові поставки на ринок помітно збивали ціни.
Але нинішня сувора зима, за словами Ірини Слободянюк, зробила подібні "ботанічні досліди" неможливими. У непристосованих теплицях рослини просто вимерзли.
Так що, за її оцінками, частка приватників в нинішньому сезоні знизиться в рази, що розв'яже руки солідним торговцям. Якщо в минулому році вартість тюльпанів і нарцисів стартувала від 3-5 грн. / шт., то в цьому їх пропонують уже по 10 грн. До жіночого дня ціна зросте.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас