"Ъ": Erste Group потроїла українські втрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Erste Group потроїла українські втрати

1820
Австрійська Erste Group оголосила, що в 2009 році її прибуток зріс на 5,1% і склав 903,4 млн євро. Український Банк Ерсте став єдиним збитковим банком серед всіх сімох "дочок" групи в Центральній і Східній Європі. Його втрати склали 83,7 млн євро, або 970,1 млн грн. по курсу євро, зафіксованому в звіті, - 11,59 грн/євро. Річний збиток Ерсте Банку по українській звітності - всього 345,7 млн грн. У прес-службі Ерсте Банку повідомили, що така велика відмінність сталася через різницю в українських і світових стандартах фінансової звітності (МСФЗ).
Адміністративні витрати в австрійському і українському звітах майже ідентичні - 418 млн грн. і 415 млн грн. відповідно. Схожі оцінки і кредитного портфеля - 6,6 млрд грн. і 6,06 млрд грн. Не збігаються інші показники - наприклад, чистий процентний дохід (314 млн грн. і 532 млн грн.), комісійний прибуток (15 млн грн. і 97 млн грн.). Причина збитку криється у витратах на резерви: австрійський банк нарахував їх на 888,9 млн грн., український - на 666 млн грн.
Застосування МСФЗ вимагає жорсткішого ризик-менеджменту стосовно кредитного портфеля. Сведбанк отримав рекордний збиток серед українських кредитних установ з іноземним капіталом - 4,3 млрд грн. - саме через формування звітності за МСФЗ. В багатьох інших банків такі розбіжності часто непомітні, бо вони не завжди публікують окремі цифри щодо "дочок". У звітах за 2009 рік немає низки цифр щодо "дочок" французького BNP Paribas, німецького Commerzbank і шведського SEB Group.
Учасники ринку здивовані різними показниками в звітах українського і австрійського банків. "Різниця в світовій і українській звітності не має бути такою великою. У них прийнято деякі операції класифікувати з негативним результатом, якщо він може бути в майбутньому через кредитні ризики або оподаткування. Можливо, вони інакше класифікували кредитний портфель або цінні папери", - сказав голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. Виходячи зі звіту Erste Group, збиток Ерсте Банку в 2008 році склав 28,7 млн євро. Перед Нацбанком українська установа показала прибуток у розмірі 1,8 млн грн.
Жорсткіші вимоги до резервів призводять до збитків банків і змушують їх докапіталізуквати, тому кредитні установи не квапляться переходити на МСФЗ, кажуть експерти.
"Українські банки рідко рахують свої результати за світовими стандартами, лише для зовнішніх інвесторів. Так, банки подавали таку звітність для міжнародних рейтингових агентств, але зараз багато хто відмовився від рейтингів, - відзначив аналітик ІК Dragon Capital Олег Пронін. - За МСФЗ відношення до кредитних ризиків набагато жорсткіше, потрібно формувати більше резервів. Це вимиває капітал, до чого багато українських банків не готові".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас