"Ъ": Віктор Янукович придумав, як перемогти корупцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Віктор Янукович придумав, як перемогти корупцію

Казна та Політика
11820
Президент Віктор Янукович "з метою кардинального поліпшення ситуації у сфері боротьби з корупцією в Україні" своїм указом створив новий консультативно-дорадчий орган - Національний антикорупційний комітет (НАК). Як сказано в документі, основним завданням НАК є "сприяння президентові в реалізації його повноважень", зокрема, ч. 2 ст. 102 Конституції (передбачає, що президент є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності, прав і свобод громадян) і ст. 106, яка дозволяє главі держави створювати необхідні для його роботи консультативні та інші служби.
Передбачається, що саме НАК розроблятиме концепції антикорупційних заходів, проекти законодавчих актів, направлених на боротьбу з корупцією, готуватиме пропозиції про спрощення дозвільних і інших процедур для малого і середнього бізнесу, а також брати участь в підготовці послань президента до народу і Верховної ради.
Очолить НАК президент Віктор Янукович, виконавчим секретарем стане секретар РНБО (зараз цю посаду обіймає Раїса Богатирьова). Пропозиції щодо персонального складу комітету, до якого увійдуть керівники правоохоронних органів, представники профільних парламентських комітетів і громадських організацій, так само, як і проект положення про НАК, будуть підготовлені протягом двох тижнів.
Підписавши указ про створення НАК, Янукович фактично повернувся до практики, закладеної президентом Леонідом Кравчуком і продовженої Леонідом Кучмою. У 1993 році Кравчук сформував Координаційний комітет з боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Серед повноважень цього органу значилися розробка рекомендацій щодо стратегії і тактики боротьби з корупцією, підготовка і внесення на розгляд президента доповідей про стан і результати боротьби з корупцією, а також інформування населення про заходи, що приймаються президентом, щодо боротьби з корупцією. Указ про ліквідацію цього комітету був підписаний лише в 2005 році - президентом Віктором Ющенком.
В комітеті Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією схвалюють рішення Віктора Януковича. "Я вважаю, що це був правильний крок. Головне, що це питання (боротьба з хабарництвом і корупцією. - ред.) не відкладається в довгий ящик", - сказав глава комітету Ігор Калетник (фракція КПУ). Він прогнозує, що НАК концентруватиметься на створенні нового пакету антикорупційних законів. "Я не відкидаю, що пакет законів, дія якого припинена до 1 квітня, буде скасований Верховною радою за умови того, що президентом буде внесена нова законодавча ініціатива", - відзначив Калетник.
Нагадаємо, норми вже прийнятого, але такого, що не набрало чинності антикорупційного законодавства передбачають низку заборон як для чиновників, так і для тих, хто претендує на посади в держапараті. Так, чиновникам забороняється входити до складу органу управління або наглядової ради структури, що має на меті отримання прибутку, і отримувати подарунки вартістю понад 303 грн. А претендент має проходити спецперевірку на предмет притягнення до кримінальної відповідальності і наявності корпоративних прав у нього або його близьких родичів.
Як кажуть опитані експерти, ще одним напрямом роботи НАК може стати організаційна робота зі створення незалежної антикорупційної структури. У цьому процесі комітет, будучи консультативно-дорадчим органом при президентові, найімовірніше, виконуватиме координуючу роль. "Думаю, що це відбуватиметься одночасно з прийняттям нового антикорупційного законодавства, причому дуже швидко, можливо, навіть до 1 квітня", - упевнений Ігор Калетник. Відзначимо, що за п'ять років президентства Віктора Ющенка було розроблено близько десяти законопроектів про створення такого органу, і зараз всі вони перебувають на розгляді народних депутатів.
"Я вважаю, що це правильне і своєчасне рішення, - прокоментував указ Януковича заступник генерального прокурора Віктор Кудрявцев. - Тому що дійсно є необхідність у створенні органу, який на законодавчому рівні міг би ефективно координувати боротьбу з корупцією".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас