Янукович увійшов у справу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович увійшов у справу

Казна та Політика
2353
Щойно отримавши в руки символи президентської влади, Віктор Янукович почав наводити лад на своїй території. Першими указами він розставив своїх людей на ключові посади канцелярії Президента. Главою АП призначений представник "газової" групи Партії регіонів Сергій Льовочкін, а його заступниками - однаково близькі до Рината Ахметова і Віктора Януковича Ганна Герман і Ірина Акімова.
Судячи з усього, новий господар Банкової має намір узяти на озброєння систему заборони і противаг, що застосовувалася Леонідом Кучмою. Проте на відміну від нього, у Януковича може не вистачити політичного впливу, гнучкості й делікатності, аби збудувати цю модель розділення влади, не спровокувавши протистояння хоча б всередині власної партії.
Ефект першого кадра
Першими ж своїми указами, підписаними минулого четверга, новий глава держави ліквідував Секретаріат Президента, створивши замість нього Адміністрацію, і призначив Сергія Льовочкіна її керівником. Це кадрове рішення справило всередині Партії регіонів враження бомби, що розірвалася, ще раз продемонструвавши дуже складні взаємини представників найбільших груп впливу в стані "синьо-білих". Близька до Ріната Ахметова Ганна Герман, яка отримала посаду заступника голови Адміністрації, не приховувала емоцій, підкресливши, що працюватиме з главою держави безпосередньо, минувши свого безпосереднього патрона.
Віктор Янукович не захотів віддавати ключову посаду в своєму найближчому оточенні ставленику команди Ахметова-Колесникова Олександру Лавриновичу, якого до того ж негласно підтримує більшість "старих донів" (Микола Азаров, Юхим Звягільський, Василь Джарти та ін.). Адже представники цих груп - основні інвестори "синьо-білих" - після програшу Віктора Януковича в 2004 р. серйозно розглядали можливість його заміни на посаді голови партії.
Крім того, просували проект співпраці з "помаранчевими" (на піку цих процесів у 2008 р. керівником РНБО стала Раїса Богатирьова - екс-заступник голови ПР і креатура Ахметова). Тоді майбутній Президент ще ближче зійшовся з Сергієм Льовочкіним, який працював його радником ще коли Віктор Федорович був донецьким губернатором. При другому прем'єрстві Віктора Януковича Льовочкін став керівником адміністрації глави уряду, а в 2007 р. отримав мандат депутата за списком Партії регіонів. Просуванню Сергія Льовочкіна головним чином посприяв його батько - Володимир Льовочкін, який під час першого прем'єрства Віктора Федоровича керував пенітенціарною системою. За неофіційною інформацією, саме завдяки Льовочкіну-старшому кримінальні справи майбутнього Президента не стали надбанням громадськості.
Крім того, Янукович зараз дуже незадоволений роботою Олександра Лавриновича, на якого покладено ведення переговорів про створення коаліції. Президент не розділяє конформістських настроїв першого віце-спікера, йому ближча позиція сили, з якою рекомендує спілкуватися з потенційними партнерами і Сергій Льовочкін. Саме новий глава АП наполягає на швидкій відставці прем'єра Юлії Тимошенко, після якої, згідно з Конституцією, включиться лічильник: протягом 30 днів потрібно створити нову більшість, а протягом 60 - новий уряд.
Інакше на Верховну Раду чекають перевибори, в результаті яких політичні сили, які входять до блоків Володимира Литвина і "Наша Україна- Народна самооборона", напевно втратить представництва в парламенті. Загрозою такого результату Льовочкін і пропонує шантажувати потенційних союзників.
На його думку, це дозволить скоротити можливі фінансові витрати і відмовити "молодшим партнерам" в заповненні низки ключових вакансій. Перш за все йдеться про прем'єрський портфель, власником якого Віктор Янукович бачить Миколу Азарова (з його кандидатурою вже погодився Борис Колесников, який також претендував на це крісло). Найвагоміша посада, якою Президент готовий пожертвувати союзникам, - першого заступника голови ВР (в цьому випадку Лавринович займе крісло глави Мін'юсту).
Робочий орган
Протягом тижня - до 4 березня - Віктор Янукович доручив Сергію Льовочкіну створити нове положення про президентську канцелярію, яка віднині називається, як і за часів Леоніда Кучми, Адміністрацією. Це перейменування не лише підкреслює її принципову відмінність від Секретаріату Віктора Ющенка, але і дозволить швидко звільнити працівників канцелярії попередника, які потрапили під скорочення. До речі, новий глава держави вже висунув вимогу на 20% скоротити кількість співробітників цього органу.
І за своїми функціями АП Віктора Януковича буде ближчою до АП Леоніда Кучми. Якщо Секретаріат Віктора Ющенка "спеціалізувався" на юридичній підтримці глави держави і фактично виконував роль "санітарного кордону" довкола його фігури, то Адміністрація Кучми, навпаки, була центром комунікації, а її керівник - розпорядником особистих контактів президента, на яких і ґрунтувався горезвісний кучмівський механізм ручного управління країною.
Цей досвід збирається перейняти Льовочкін, який сам довго працював помічником Леоніда Даниловича. Тому вплив Адміністрації знов буде колосальним. Вона стане противагою і Кабміну (який, швидше за все, очолить Микола Азаров), і Раді безпеки (керувати нею, мабуть, продовжить Раїса Богатирьова).
Про те, що робота АП будуватиметься на принципах противаг, свідчить і призначення на посаду заступника голови президентської канцелярії близької до Рината Ахметова Ірини Акімової - колишнього міністра економіки тіньового уряду. На новій посаді вона буде займатися економічним блоком (при Ющенку ці функції виконував Олександр Шлапак). Ірина Акімова - не єдиний представник групи Ахметова в новій Адміністрації.
Формально до цієї команди належить і близька до Віктора Федоровича Ганна Герман, призначена заступником Льовочкіна в питаннях інформаційної політики (у Секретаріаті Ющенка цим блоком відала Валентина Руденко). Прямими креатурами нового Президента є два інші новопризначені заступники його канцелярії: Юрій Ладний і Станіслав Скубашевський. Професійний дипломат Лодний знов займеться протоколом і церемоніалом Віктора Януковича, але вже не прем'єра, а Президента (цю посаду в СП обіймав Юрій Полурез). Не виключено, що на плечі Ладного звалять ще й керівництво офісом глави держави ("завгоспом" колишнього президента працював Руслан Демченко). Станіслав Скубашевський - старий адміністратор Віктора Федоровича: за часів його губернаторства в Донецькій області очолював апарат ОДА, а коли патрон вперше став прем'єром, керував службою голови уряду. Віднині Скубашевський завідує кадрами і відповідає за регіональні контакти Президента (головним "кадровиком" Ющенка був Юрій Єхануров).
Серез перевірених часом менеджерів нового глави держави і Олег Рафальський, призначений зараз керувати Головним управлінням документального забезпечення АП (у СП відповідальним за документооборот був Іван Перехода). Разом з Сергієм Льовочкіним Рафальський працював в Адміністрації Леоніда Кучми, а пізніше - в апараті прем'єра Януковича.
Поки що з ключових позицій незаповненими залишаються вакансії керівників міжнародного, юридичного і силового блоків. Також вільна посада постпреда Президента у парламенті.
Наталія Меншова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас