FATF сформувала новий "чорний список" держав, які загрожують світовій фінсистемі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FATF сформувала новий "чорний список" держав, які загрожують світовій фінсистемі

1809
Група з розробки фінансових заходів з боротьби з відмиванням грошей (FATF) склала новий список країн, що не співробітничають в області протидії легалізації злочинних доходів і фінансування тероризму або становлять ризик для міжнародної фінансової системи, йдеться в повідомленні Росфінмоніторингу.
Як відзначається в повідомленні, таке рішення було прийняте FATF на спільному пленарному засіданні з регіональною групою за типом FATF в регіоні Близького Сходу і Північної Африки. Росфінмоніторинг взяв участь у засіданні.
За підсумками обговорення був сформований список з трьох категорій держав, що становлять загрозу для світової фінансової системи через недоліки в національних режимах протидії відмиванню доходів.
До першої категорії увійшла одна країна - Іран. Щодо неї FATF закликає застосовувати контрзаходи для захисту міжнародної фінансової системи від значних ризиків відмивання грошей і фінансування тероризму, що виникають через вади національного режиму цієї країни.
До другої категорії віднесені країни, в чиїх національних системах протидії відмиванню грошей є значні зі стратегічної точки зору вади і які не розробили плану щодо їх усунення до лютого 2010 року. До таких країн віднесені Ангола, КНДР, Еквадор і Ефіопія. FATF закликає свої держави-члени звертати увагу на ризики цих юрисдикцій.
До третьої категорії віднесено країни, стосовно яких FATF раніше приймала публічні заяви, відзначаючи істотні вади в їхніх національних системах, і ці вади не були усунені до лютого 2010 року. До цієї категорії віднесені Пакистан, Туркменія, Сан-Томе и Принсипі. На думку FATF, недоліки систем даних країн не дозволяють виявляти і своєчасно припиняти злочинну діяльність.
З моніторингу FATF був знятий Узбекистан через прогрес у розвитку і вдосконаленні національного режиму протидії відмиванню злочинних доходів.
Крім того, Росія у складі міжнародної місії готова в квітні обговорити розвиток національного режиму Туркменії. Раніше така місія працювала в Узбекистані.
FATF також опублікувала список держав, що мають недоліки в національних режимах і висловили намір їх удосконалювати. До таких держав віднесені Азербайджан, Антигуа і Барбуда, Болівія, Греція, Індонезія, Ємен, Катар, Кенія, Марокко, М’янма, Непал, Нігерія, Парагвай, Сирія, Судан, Таїланд, Тринідад і Тобаго, Туреччина, Україна, Шрі-Ланка.
Росія в червні 2010 року на черговому пленарному засіданні FATF представить свій звіт про прогрес в розвитку національного режиму протидії відмиванню грошей.
Доручення сформувати до лютого 2010 року новий "чорний список" держав і юрисдикцій було дано FATF за підсумками саміту G20 в Піттсбургу восени 2009 року.
FATF - міжурядова організація, створена в 1989 році за ініціативою керівників країн "великої сімки". Росія була включена в "чорний список" FATF в червні 2000 року, виключена з нього в жовтні 2002 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас