"Ъ": Конфлікт акціонерів закінчився ліквідацією банку "БІГ Енергія" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Конфлікт акціонерів закінчився ліквідацією банку "БІГ Енергія"

1651
Національний банк оприлюднив постанову №97, якою вирішив відібрати в банку "БІГ Енергія" ліцензію і почати процедуру його ліквідації. Ліквідатором банку призначений незалежний експерт Юрій Васильченко, який очолював тимчасову адміністрацію (ТА). Це рішення поставило крапку в конфлікті акціонерів "БІГ Енергія". Колишній тимчасовий адміністратор банку Володимир Клименко повідомляв, що компаніям, підконтрольним братам Григорію і Ігорю Суркісам, належить 61% акцій банку, російському бізнесменові Костянтину Григоришину - 30%, решта акцій належать топ-менеджерам банку.
Костянтин Григоришин ще в кінці 2005 року публічно заявляв, що банк - банкрот, обурюючись тим, що колишні партнери розмили його частку, що складала 70%. Після цього банк "БІГ Енергія" жодного разу не зміг провести збори акціонерів, зокрема, щоб збільшити капітал, і втрачав ринкові позиції (з 39-го місця по активах в 2006 році до 88-го на 1 січня 2010 року). При цьому фіктивний продаж 18% акцій банку призвів до того, що реєстратор нарахував 118% акцій. Це також зробило неможливим проведення зборів акціонерів. Втраті іміджу банку сприяли PR-атаки акціонерів, включаючи спробу перейменування установи в "ФІГ Енергія".
За даними НБУ, на 1 січня активи "БІГ Енергія" складали 931,5 млн грн., від'ємний власний капітал - 46,83 млн грн. Зобов'язання перед населенням складали 786,9 млн грн., юридичними особами - 88,1 млн грн., іншими банками - 85,9 млн грн. За публічними даними банку, він не має акціонерів, які володіють більше 10% акцій. Під кредити на 991,9 млн грн. сформовані резерви на 240,9 млн грн.
В банківському нагляді НБУ пояснили, що якщо раніше акціонери "БІГ Енергія" заявляли про намір підтримати банк і просили не ліквідовувати його, то більше не бачать в цьому необхідності. Мораторій на задоволення вимог кредиторів і термін роботи адміністрації мали завершитися 15 березня. За словами джерела, близького до Григоришина, бізнесмен втратив інтерес до установи рік тому. Відійшли від діяльності банку і брати Суркіси.
"Ми давно не займаємося цим бізнесом, тому він йде так - по накатаній, ми не зацікавлені в його діяльності, - заявив президент ФК 'Динамо' Ігор Суркіс. - Нацбанк прийняв таке рішення. Йому не довіряти у мене немає причин. Хай ліквідують, розрахуються з ким повинні, і все. Адже Нацбанк вважає, що там достатньо заставних зобов'язань, щоб розрахуватися зі всіма клієнтами".
Зв'язатися з ліквідатором банку не вдалося: телефони установи в п'ятницю не відповідали. У НБУ відзначили, що в установи на балансі перебуває достатня кількість нерухомості, після продажу якої йому вистачить коштів повернути більшість зобов'язань, включаючи рефінансування НБУ на 30 млн грн. Юристи відзначають, що в банку є значна кількість коштів пенсіонерів, особливо тих, які живуть в Енергодарі і Львові, які не поверталися. Депозити відшкодує Фонд гарантування вкладів, але із коштами на поточних рахунках можуть бути проблеми.
"Нерухомість дешевшає, продати її за необхідною вартістю можна не раніше ніж через два роки, але при ліквідації до продажу приміщень часто не доходить діло", - відзначила управляючий партнер юрфірми LCF Law Group Ганна Огренчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас