Eurostat: Частину провини за кризу в Греції несуть і інші країни ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Eurostat: Частину провини за кризу в Греції несуть і інші країни ЄС

Казна та Політика
411
Генеральний директор Європейського статистичного відомства (Eurostat) Вальтер Радермахер вважає, що частину відповідальності за виникнення в Греції гострої фінансової кризи несуть і уряди низки інших країн ЄС. Вже в 2004-2005 роках виникали проблеми у зв'язку з інформацією, що надходила з Афін, заявив Радермахер в інтерв'ю газеті Süddeutsche Zeitung.
Незважаючи на це, пропозиції Європейській комісії про розширення повноважень Eurostat національні уряди підтримали лише частково. Тому ми не отримали інструментів, за допомогою яких можна було б запобігти кризі, сказав головний європейський статистик.
Фальсифіковані протягом декількох років дані, слабкість управлінських структур, тривалі реформи і корупція стали головними причинами виникнення кризи в Греції, відзначає агентство dpa. Можливе банкротство найбільшого боржника зони євро становить серйозну небезпеку для загальноєвропейської валюти. Тому Брюссель був змушений узяти фінансову систему Греції під свій контроль. Радермахер визнав, що й інші країни ЄС інколи надавали "не зовсім достовірні цифри". Проте випадків грубої фальсифікації не було зареєстровано в жодній країні Євросоюзу. Греція - це особливий випадок, підкреслив глава Eurostat.
Кажучи про першочергові заходи, спрямовані на підвищення ефективності роботи статистиків, Радермахер знов вимагає, щоб очолюваному ним відомству були надані права незалежного контролера. "Ми маємо не лише перевіряти дані, що надходять до нас, але і відстежувати шляхи надходження такої інформації від першоджерела до статистиків", - вважає глава Eurostat. В зв'язку з цим він відзначив, що в Греції практично не існує системи збору статистичних даних, що нормально діє. Наприклад, досі не фіксуються витрати лікарень, що утримуються за рахунок держбюджету, в громадах та інших місцевих органах влади облік руху фінансових коштів ведеться дуже погано.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас