PWC: Економіка Росії в 2030 році зможе обігнати Німеччину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

PWC: Економіка Росії в 2030 році зможе обігнати Німеччину

354
Зростання економіки в Росії в найближчі два роки не досягне докризового рівня, але в 2030 році РФ зможе зайняти шосте місце в загальносвітовому економічному рейтингу, обігнавши Німеччину, вважають експерти аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers (PWC).
"В цілому, ми чекаємо, що зростання економіки в 2010 році відновиться, але темпи зростання будуть значно нижчими, ніж в докризовий період. За нашими прогнозами, зростання ВВП в 2010 році складе 4% і в 2011 році - 4,6%", - йдеться в економічному огляді компанії, поширеному в п'ятницю.
Раніше Росстат повідомляв, що ВВП Росії в 2009 році знизився на 7,9%. Мінекономрозвитку прогнозує відновлення зростання ВВП в 2010 році на рівні 3,1%, в 2011 році - на 3,4%.
"В довгостроковій перспективі Росія також збільшуватиме обсяг ВВП і до 2030 року, обігнавши Німеччину за даним показником, може зайняти шосте місце в загальносвітовому рейтингу", - вказано в огляді.
Керівник відділу макроекономіки PricewaterhouseCoopers LLP Джон Хоксворт відзначає, що з точки зору показника паритету купівельної спроможності російський ВВП вже є другим за величиною в Європі. "За цим показником російська економіка останніми роками обігнала Великобританію і Францію, зайнявши друге місце в Європі після Німеччини", - вказує він.
Прогнозовані темпи економічного зростання в Німеччині, особливо з врахуванням старіння населення, є досить скромними (в середньому менше 2% на рік в подальші 10-20 років). "Таким чином, в наступному десятилітті економіка Росії повинна зростати вищими темпами, ніж економіка Німеччини, бо вона володіє потенціалом "ривка" з нижчої позиції. При цьому ціни на природні ресурси залишатимуться високими через зростаючий попиту на них в Індії і Китаї, а це у свою чергу має забезпечувати зростання російської економіки", - вважає Хоксворт.
Незважаючи на те, що багаті природні ресурси безумовно є перевагою в даний час і середньостроковій перспективі, надалі вони можуть стати гальмом подальшого економічного розвитку, втративши своє значення як чинник зростання.
"Успіх економіки Росії буде, таким чином, залежати від високотехнологічних галузей, бо вона не може конкурувати з такими країнами, як Китай або В'єтнам з точки зору низької вартості виробництва, - говорить Хоксворт. - Якщо зрештою інвестиції прямуватимуть не лише у видобуток корисних копалин, серйозно постане питання про необхідність забезпечення інноваційного і високотехнологічного зростання. Якщо цього не станеться, Росію можуть обігнати країни, які більш динамічно розвиваються, такі як Бразилія, Індія і Китай".
Спеціалісти PWC вважають, що в перспективі темпи відновлення внутрішнього попиту зростуть у міру поліпшення ситуації на ринку внутрішнього кредитування. Інфляція в 2010 і 2011 роках прогнозується на рівні близько 7,3% і 7,2% відповідно.
Крім того, експерти прогнозують перелом динаміки у сфері інвестицій, зростання яких в 2010 році може скласти 4%, в 2011 - 7,9%. За даними Росстату, інвестиції в основний капітал в РФ в 2009 році знизилися на 17% в порівнянні з 2008 роком.
Експорт і імпорт в поточному році продовжать скорочуватися, проте темпи скорочення сповільняться, а в 2011 році очікується відновлення зростання обсягів зовнішньої торгівлі. За оцінками фахівців PWC, експорт в 2010 році скоротиться на 10,3% в порівнянні з попереднім роком, в 2011 - зросте на 8,3%, імпорт в поточному році скоротиться на 2,4%, в 2011 - зросте на - 11,4%. За даними ФТС, експорт Росії в 2009 році зменшився на 35,5%, імпорт - на 37,3%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас