США збираються витратити на НДДКР в 2011 фінансовому році 147,7 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США збираються витратити на НДДКР в 2011 фінансовому році 147,7 млрд дол.

Казна та Політика
546
Адміністрація Барака Обами пропонує витратити на НДДКР в 2011 фінансовому році, що настає в США вже в жовтні цього року, в цілому $147,7 млрд.
Як відзначає ІТАР-ТАРС, це на $343 млн., тобто на 0,2% більше, ніж в поточному фінансовому році. В той же час з врахуванням прогнозованої інфляції витрати на НДДКР на майбутній рік мають не збільшитися, а скоротитися приблизно на 0,9%. Такі цифри назвав на бюджетних слуханнях в профільному комітеті конгресу США радник Барака Обами з науково-технічної політики Джон Холдрен.
Поважний фахівець розв’язував складну двоєдину задачу. З одного боку, йому хотілося підкреслити, що Америка не шкодує коштів на підтримку свого науково-технічного лідерства в сучасному світі, з іншого - необхідно було продемонструвати, що влада зважає на необхідність економити гроші в умовах гострої фінансово-економічної кризи.
Судячи з висловів Холдрена, економія забезпечуватиметься перш за все у військовій сфері. За його словами, витрати Пентагону на НДДКР пропонується скоротити приблизно на $3,5 млрд. - "в основному за рахунок урізання не найпріоритетніших програм розробки озброєнь". При цьому фахівець додав, що витрати військового відомства на фундаментальні дослідження мають скласти "$2 млрд. - істотно більше, ніж в 2010 р."
Загальну суму пропонованих витрат на НДДКР військового призначення Холдрен не називав, але її легко обчислити, бо він повідомив, що асигнування на цивільні НДДКР мають в 2011 р. досягти "рекордної суми в $61,6 млрд." Радник президента США відзначив, що це на $3,7 млрд., тобто на 6,4% більше, ніж в поточному фінансовому році. Він також нагадав, що в 2004-2008 рр. реальні витрати федеральної влади США на невійськові НДДКР скорочувалися.
За словами фахівця, пропонований проект бюджету відображає "тверду впевненість адміністрації в тому, що вкладення в інновації - це ключ до побудови американської економіки майбутнього". "Важливі інвестиції в НДДКР націлені на те, щоб поліпшити фундаментальне розуміння матерії, енергії і біології, що лежить в основі всієї інновації, та істотно допомогти створенню нових, потенційно проривних технологій", - заявив Холдрен.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас