"Ніжки Буша" заштурхали наших курей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ніжки Буша" заштурхали наших курей

Аграрний ринок
2064
Американські дешеві курячі стегенця, натрапивши на квоти і мита в Росії і Китаї, хлинули на незахищений ринок України. Вітчизняні виробники не витримують конкуренції і один за одним зупиняють виробництво.
До недавнього часу птахівницька галузь України була однією з найбільш перспективних в агропромисловому комплексі. На відміну від виробництва яловичини, вирощування м'яса птиці розвивалося з позитивною динамікою.
Але вже з кінця минулого року в підприємств почалися проблеми. Уряд, добиваючись здешевлення м'яса птиці у важкий для споживача кризовий час, збільшив обсяги постачань курятини зі США. Так, за 2009 р. обсяги імпорту зросли в 2,5 рази. При цьому не всім українським виробникам вдалося протистояти дешевому американському продукту. Так, в кінці 2009 р. зупинилося виробництво на Ужгородській птахофабриці компанії Fozzy Group (магазини "Сільпо", "Фора", "Дніпрянка", "Фоззі") і на "Рубі Роз Агрікол" (ТМ "Морозівські курчата").
Сумарно компанії виробляли до 40 тис. т м'яса птиці, а це близько 6% всього ринку. Погіршились і показники більших гравців. Так, частка ринку другого гравця - ЗАТ "Птахокомплекс "Агромарс" (ТМ "Гаврилівські курчата") - знизилася з 19% до 16%. Беззастережний лідер ринку "Миронівський хлібопродукт" (ТМ "Наша ряба") з часткою більш ніж 40% досі лише збільшував свою присутність на ринку. Проте, за інформацією голови ради директорів асоціації "Союз птахівників України" Олександра Бакуменка, компанія також зазнає фінансових труднощів. "Поки їх рятує те, що компанія є вертикально інтегрованим холдингом", - зазначає він.
В цьому ж році ситуація погіршується, оскільки найбільший світовий імпортер - Росія - вирішила налагодити власне виробництво, поступово відмовляючись від дешевих "ніжок Буша". З початку поточного року РФ відмовилася купувати м'ясо птиці, оброблене хлором. Північний сусід активно працює над програмами зі збільшення власного обсягу виробництва м'яса і м'яса птиці - у тому числі.
Ще один імпортер, що займає шосте місце в світі за імпортом курятини, - Китай - на початку лютого ввів тимчасові антидемпінгові мита на продукти американського виробництва. Мита залежно від конкретного виду товару і фірм-постачальників зросли на 43,1-105,4%.
При цьому антидемпінгове розслідування відносно американської курятини, яке було почато 27 вересня 2009 р., виявило, що товар постачається до Китаю за демпінговими цінами, що "завдає реального збитку китайським виробникам аналогічного товару". Україна також веде антидемпінгове розслідування вже півтора роки. Проте хорошим вирішенням проблеми для експортноорієнтованого ринку курятини США стала саме наша країна, незахищена ні квотами, ні митами.
Як зазначають аналітики, ситуація для вітчизняних компаній лише погіршується, оскільки собівартість виробництва продовжує зростати і нижче, ніж 13 гривень, кілограм вітчизняної курятини коштувати не може. Причому собівартість постійно зростає унаслідок підвищення цін на фураж, сою, газ та інші товари. Американське ж куряче м'ясо можна купити за ціною 11-12 грн. за кг Одночасно відмова Росії і Китаю купувати курятину в США продовжує знижувати ціни на американську продукцію, що імпортується до України. "І вартість цієї продукції впаде ще як мінімум удвічі", - прогнозує Олександр Бакуменко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас