Брюссель пропонує світле майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Брюссель пропонує світле майбутнє

Казна та Політика
1229
Віктор Янукович ще не встиг як слід улаштуватися в своєму новому кабінеті на Банковій, як Брюссель поквапився із хорошими новинами. Напередодні Європарламент проголосував за резолюцію про ситуацію в Україні, що передбачає можливість для Києва претендувати на членство в ЄС.
"Оскільки Україна є європейською державою і відповідно до ст. 49 Угоди про Євросоюз може просити про членство в ЄС, як всі європейські країни, які прихильні принципам свободи, демократії, пошани прав людини та основ свобод, а також верховенства права", - сказано в пункті "Б" резолюції Європарламенту. Також Європарламент звернувся до ради ЄС з проханням надати Єврокомісії мандат для розробки дорожньої карти безвізового режиму для України: "Існуюча угода про спрощення візового режиму має бути переглянута з довгостроковою перспективою.
Закликати раду ЄС надати Європейській комісії мандат переглянути цю угоду з українською владою з метою працювати над дорожньою картою безвізових поїздок для України, включаючи середньострокову мету скасувати існуючу плату за візу".
Нагадаємо, раніше глава Європарламенту Єжи Бузек висловив своє бачення перспектив членства нашої країни в Євросоюзі. "Це не станеться раптово, з місяця на місяць. Україна має двадцять, може, і більше років, аби підготуватися до членства в Євросоюзі. Сьогодні важко про це говорити. Але я бачу Україну в ЄС - на сто відсотків", - сказав він.
За словами експерта інституту зовнішньої політики Дипакадемії при МЗС Олександра Палія, дуже раптова зміна настроїв, яку в останні дні Брюссель демонструє щодо України, багато в чому продиктована побоюваннями через можливу переорієнтацію зовнішньополітичного курсу нашої країни у напрямі Росії. "Європейці зацікавлені в збереженні геополітичного status quî. Вони побоюються, аби Україна не стала більш залежною від Росії. Їх не влаштовує така перспектива, яка може змінити загальну ситуацію в Європі. Звідси і пом'якшення риторики", - сказав експерт.
В свою чергу, директор програм Росії і країн СНД Ради із зовнішньої політики ФРН Олександр Рар (Берлін) зазначає, що нові настрої Брюссель демонструє не лише відносно України, але і до Росії, Білорусі, Молдови. Рар не виключив, що якщо під час візиту до Брюсселю, запланованого на 1 березня, президент Віктор Янукович зробить заяви, яких від нього чекають європейські чиновники, то він зможе "просунути Україну в європейському напрямі далі, ніж його попередник, і це буде певною іронією історії".
"Прийнята вчора декларація Європарламенту визрівала досить давно. Зараз продовжуються дискусії про те, як стратегічно вибудовувати тактику дій ЄС відносно України. Резолюцію Європарламенту можна розглядати як аванс, сигнал новому президентові, що свідчить, що ЄС проводитиме досить гнучку політику, якщо Україна, у свою чергу, не витрачатиме свої шанси і можливості, як це було раніше", - сказав директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики Олександр Сушко. Красномовним він вважає той факт, що Брюссель послав позитивний сигнал саме в день інавгурації Віктора Януковича, "проте дуже важливо, аби він не приймав це як належне, як дарунок самому собі, а як аванс, який потрібно виправдати".
Сушко застерігає нову владу від спокуси завищених очікувань відносно документального підтвердження перспективи членства Києва в ЄС в Угоді про асоціацію, переговори щодо якої продовжуються. Експерт сказав: "Позиція Європарламенту важлива, але консенсус із цього приводу досягнутий зовсім не у всіх керівних органах ЄС. Питання отримання членства у формальному сенсі не буде прив'язано до договору про асоціацію. Це два паралельні процеси. Важливо, аби Угода про асоціацію набула чинності. Потім можна буде обрати слушний момент для подачі заявки на членство. Втім, зараз вітчизняна дипломатія намагатиметься витягувати з резолюції Європарламенту максимум можливого".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас