"Ъ": Пенсіям шукають гарантії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Пенсіям шукають гарантії

Казна та Політика
896
Ліквідація восьми банків спонукала Держфінпослуг спробувати зберегти заощадження недержавних пенсійних фондів (НПФ). Комісія вчора запропонувала не поширювати мораторій Нацбанку на пенсійні рахунки НПФ. Учасники ринку вважають, що ініціатива з'явилася надто пізно, оскільки Укрпромбанк, де зберігалось майже 30 млн грн., вже ліквідовується, а в решті проблемних банків знаходиться лише 11 млн грн.
Держкомісія із регулювання ринків фінансових послуг знайшла спосіб забезпечити збереження пенсійних активів. Мораторій на задоволення вимог кредиторів банків, який супроводжує введення в них тимчасових адміністрацій, запропоновано не поширювати на зобов'язання установ перед Накопичувальним пенсійним фондом і недержавними пенсійними фондами.
Про це говориться в оприлюдненому вчора проекті змін в ст. 85 закону "Про банки і банківську діяльність". Закон "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування" зобов'язав Пенсійний фонд створити в 2009 році Накопичувальний пенсійний фонд, але доки другий рівень пенсійної системи реалізовувати ще не почали.
В держкомісії упевнені, що новий закон підсилить захист прав і майнових інтересів 498 тис. громадян, які є учасниками НПФ, а в майбутньому - застрахованих осіб в Накопичувальному пенсійному фонді. На 31 грудня 2009 року обсяг пенсійних активів НПФ, що знаходяться на рахунках в банках, склав 343,63 млн грн., з яких 11,39 млн грн., - на депозитних рахунках в банках з тимчасовою адміністрацією. НПФ як юридичні особи обмежені в доступі до рахунків в проблемних банках. Тому після початку масового введення мораторіїв отримати свої заощадження не вдалося практично жодному НПФ. Директор КУА "Гарантія-Інвест" Ігор Сірик говорить, що керівникам фондами пропонували повернути гроші з проблемних банків з дисконтом 20-30%, але ніхто не ризикнув. Директор КУА "Піо Глобал Україна" Григорій Овчаренко розповів, що лише Національний банк, який призначив тимчасового адміністратора Укрпромбанку, зміг вивести із банку кошти свого корпоративного НПФ. "Нацбанк може фінансувати банк для подальшого переведення коштів до установ, які можуть забезпечити в подальшому пенсійні виплати", - пояснив він.
За даними Держфінпослуг, до кінця II кварталу 2009 року в Укрпромбанку знаходилась найбільша сума коштів НПФ - 28,36 млн грн. або 63,2% загальної заборгованості перед фондами.
Зі списку проблемних банків (див. довідку) на стадії ліквідації знаходяться вже три (в цілому з початку кризи - вісім). "Виходить, що пенсійні фонди втратили можливість забрати кошти з таких установ навіть після ухвалення цього закону", - сказав Овчаренко. Отримати назад пенсійні накопичення фонди можуть лише після продажу активів банків, що ліквідовуються. "Зараз потрібно на рівні Нацбанку приймати рішення про повернення коштів фондів, які знаходяться під мораторієм. А цей документ розроблений на майбутнє", - зазначив Сірик.
Банки з тимчасовими адміністраціями, в яких на 30 червня 2009 року НПФ тримали грошові кошти, млн грн.
* банк ліквідується, ** мораторій скасовано
Джерело: Держфінпослуг
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас