Джордж Сорос не бачить в євро повноцінної валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джордж Сорос не бачить в євро повноцінної валюти

3143
Існуванню єврозони загрожують глибші проблеми, ніж боргова криза Греції, пише мільярдер Джордж Сорос в своїй статті для The Financial Times. На його думку, засновники єдиної європейської валюти поставили віз попереду коня, не ввівши єдиного казначейства. Отмар Іссинг, один з отців єдиної європейської валюти, встановив принцип для її створення: єврозона мала стати валютним, але не політичним союзом. Держави-учасники заснували спільний Центральний банк, але відмовилися створити єдине відомство зі збору податків. Цей принцип був закріплений Маастрихтським договором (підписаний в 1992 році), а євро став унікальною і незвичайною конструкцією, чия життєздатність зараз перевіряється.
"Ця конструкція є, вочевидь, дефектною", - відзначає Сорос. Повноцінна валюта вимагає створення і центробанку, і міністерства фінансів, і казначейства. Немає необхідності використовувати казначейство для оподаткування громадян на постійній основі, проте воно має бути доступне під час кризи. Коли фінансова система стоїть на межі обвалу, центробанк може вливати ліквідність, але лише мінфін може займатися проблемами платоспроможності. Це загальновідомий факт, очевидний для всіх, хто брав участь в створенні євро. Іссинг визнає, що він був серед тих, хто "починаючи валютний союз без політичного, ставив віз попереду коня", нагадує відомий інвестор.
Саме таким чином і був створений Євросоюз - встановивши обмежені, але політично досяжні цілі і терміни, прекрасно усвідомлюючи, що цього буде недостатньо і будуть потрібні додаткові заходи. Але з різних причин цей процес припинився, а ЄС багато в чому застиг в своїй нинішній формі. Те ж саме стосується і євро, вважає Сорос. Обвал 2008 року показав помилки в структурі, коли членам зони цієї валюти довелося рятувати свої банківські системи поодинці. Грецька боргова криза довела справу до найвищого напруження, і, якщо країни-учасники не зроблять крок вперед, євро може розвалитися.
Початкова ідея єдиної європейської валюти передбачала, що учасники дотримуватимуться обмеження Маастрихтського договору (дефіцит держбюджету не більше 3% ВВП, держборг - менше 60% ВВП та інше). Проте попередній склад уряду Греції беззастережно їх порушував. Чинний уряд Георгіоса Папандреу, вибраний в жовтні 2009 року, оголосив, що бюджетний дефіцит досяг 12,7% торік. Це шокувало і органи влади Євросоюзу, і фінансові ринки.
Нагадаємо, що песимістичним чином Сорос налаштований і щодо долара. Так, на останньому економічному форумі в Давосі він заявив, що американська валюта більше не є еталоном для фінансово-резервних систем світу. "Поточна криза є не лише наслідком спаду, який настав після буму на ринку житла, по суті, це кінець 60-річчя безперервної кредитної експансії, заснованої на доларі як на резервній валюті. Зараз світ все більше і більше неохоче накопичує долари", - вважає 77-річний Сорос.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас