Євро дешевшає через побоювання зниження рейтингу Греції, курс єни зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро дешевшає через побоювання зниження рейтингу Греції, курс єни зростає

Валюта
1002
Курс євро до єни впав у четвер до мінімальних за останній рік позначок через побоювання щодо можливості зниження кредитних рейтингів Греції.
Єна дорожчає відносно всіх інших з 16 валют світу, які найактивніше торгуються, оскільки інвестори втратили апетит до ризику, повідомило агентство Bloomberg.
Рейтингове агентство Standard & Poor's попередило, що може знов знизити рейтинг Греції до кінця березня на 1-2 рівні через загострення політичної і економічної ситуації в країні.
Агентство Moody's в четвер заявило, що рейтинг Греції може бути знижений в разі провалу планів скорочення дефіциту бюджету.
Євро коштував $1,3489 на 15:40 мск в четвер в порівнянні з $1,3538 на закриття торгів у середу. З початку лютого євро подешевшав на 2,7%, падіння курсу валюти до долара продовжується третій місяць поспіль.
Курс євро до японської валюти знизився до цього часу до 120,63 єни проти 122,03 за підсумками попередньої сесії.
Долар подешевшав до японської нацвалюти з 90,15 на кінець сесії в Нью-Йорку днем раніше до 89,43 єни.
S&P двічі знижувало рейтинг Греції в грудні минулого року - до "ВВВ+". Цього разу йдеться про погіршення рейтингу ще на 1-2 рівні, сказано в доповіді аналітиків агентства на чолі з Марко Мрсником. Греція поки не змогла переконати інвесторів, що їй вдасться в найближчому майбутньому знизити бюджетний дефіцит з 12,7% ВВП в 2009 році до прийнятнішого рівня відповідно до Маастрихтських критеріїв, згідно з якими дефіцит держбюджету не може перевищувати 3%.
"Є побоювання, що Грецію не вдасться врятувати, які призводять до продажу євро і купівлі єни, і загалом знижують бажання ризикувати", - відзначив глава підрозділу валютних і форвардних операцій Sumitomo Mitsui Banking Corp. Сатосі Окагава.
На думку аналітиків Deutsche Bank, євро стане основною валютою для фінансування операцій carry trade, бо проблеми Греції призводять до зниження процентних ставок в єврозоні. Тримісячний LIBOR за кредитами в євро минулого тижня вперше опустився нижче 0,6%.
"Грецька криза виявила політичну і структурну слабкість в єврозоні. По-перше, все ще неясно, чи буде надана Греції допомога. І навіть якщо план порятунку з'явиться, буде потрібен час, аби зрозуміти, чи працює він", - вважає старший валютний аналітик Deutsche Bank в Токіо Кодзі Фукая. На його думку, євро найближчими місяцями може подешевшати до $1,25 - мінімального рівня з березня 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас