Мінекономіки пропонує врегулювати процедуру реєстрації іноземних інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки пропонує врегулювати процедуру реєстрації іноземних інвестицій

Казна та Політика
517
Міністерство економіки України пропонує усунути правову колізію між нормативним актом Кабінету міністрів України і нормами чинного законодавства стосовно введення обов'язкової державної реєстрації органами місцевого самоврядування іноземних інвестицій виключно в майновій формі. Відповідний проект постанови "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 7 серпня в 1996 року №928" оприлюднено в четвер на сайті відомства для громадського обговорення.
"Чинне Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій, затверджене постановою Кабміну № 928 від 7 серпня 1996 року, створює правову колізію щодо реєстрації іноземних інвестицій місцевими органами самоврядування", - повідомляється в пояснювальній записці до документа.
Так, чинні нормативні акти не встановлюють обов'язковість здійснення державної реєстрації іноземних інвестицій і не обмежують її за видами інвестицій.
В той же час законом України "Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи", який набрав чинності 24 листопада 2009 року, встановлена обов'язкова державна реєстрація іноземних інвестицій органами місцевого самоврядування виключно іноземних інвестицій, які здійснюються в майновій формі.
Крім того, цей закон передбачає, що державна реєстрація іноземних інвестицій у вигляді валютних цінностей здійснюється в порядку, встановленому Національним банком України.
В свою чергу, пропоновані зміни передбачають, що державна реєстрація іноземних інвестицій в майновій формі здійснюється Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською і Севастопольською міськими державними адміністраціями протягом трьох робочих днів після їх фактичного внесення.
Передбачається, що вказані зміни діятимуть до 1 січня 2011 року.
В той же час в аналізі регуляторного впливу до документа повідомляється, що запропоновані зміни лише зменшують функціональне навантаження на органи місцевого самоврядування і скорочують процедури реєстрації іноземних інвестицій за рахунок відсутності необхідності отримання довідок з банківських установ.
Так, без уваги залишилися іноземні інвестиції, які здійснюються в інших видах, зокрема: акції, облігації, інші цінні папери, а також корпоративні права (права власності на частину (пай) в статутному капіталі юридичної особи, створеної відповідно до законодавства України або законодавства інших країн), виражені в конвертованій валюті; іноземні інвестиції у вигляді будь-яких прав інтелектуальної власності; права на здійснення господарської діяльності, включаючи права на користування надрами і використання природних ресурсів, наданих відповідно до законодавства України або згідно з договорами тощо.
Крім того, на сьогоднішній день також не прийнято положення про державну реєстрацію іноземних інвестицій у вигляді валютних цінностей.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас