Білорусь навесні 2010 р. планує завершити ратифікацію договору про кордон з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь навесні 2010 р. планує завершити ратифікацію договору про кордон з Україною

Казна та Політика
332
Білоруська сторона готова завершити процедуру ратифікації договору про кордон з Україною, під час весняної сесії засідань Національних зборів Білорусі, які почнуть свою роботу після парламентських канікул 2 квітня 2010 р.
Про це повідомив міністр закордонних справ Білорусі Сергій Мартинов на зустрічі зі своїм українським колегою Петром Порошенком, повідомляє прес-служба МЗС України.
Як відомо, Рада Палати представників Національних зборів під час засідання 24 лютого ц.р. затвердила внесення до проекту порядку денного весняної сесії питання про ратифікацію договору про кордон з Україною.
Порошенко також представив Мартинову Романа Безсмертного, який указом Президента України призначений послом України в Білорусі.
Сторони позитивно оцінили нинішні взаємини України і Білорусі, висловили упевненість в наявності всіх потенційних можливостей для забезпечення подальшого наповнення українсько-білоруського діалогу конкретним прагматичним змістом.
Нагадаємо, 20 січня Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав відповідне рішення про проведення державної прикордонної політики і забезпечення прикордонної безпеки Білорусі в 2010 р.
Між тим, голова Державного прикордонного комітету Білорусі Ігор Рачковський заявив, що тривалість робіт із демаркації білорусько-українського кордону може скласти до десяти років. За даними ДПК, для фінансування робіт з демаркації в 2010-2020 рр. потрібно буде поетапно виділити з бюджету близько 51 млрд. руб.
Рачковський підкреслив, що ратифікація договору про білорусько-український держкордон має велике значення для країни, оскільки кордон з Україною складає близько однієї третини всього державного кордону Білорусі, крім того, за умовами договору, Білорусі відходять більше 400 гектарів землі.
Договір між Білоруссю та Україною про державний кордон був підписаний в травні 1997 р. в Києві, і в тому ж році ратифікований українською стороною. Білорусь утримувалася від ратифікації через економічні і політичні питання.
Україна і Білорусь підписали в 2003 р. двосторонній протокол, відповідно до якого був визначений обсяг фінансових зобов'язань України на рівні 134 млн дол. Українська сторона в листопаді 2003 р. пропонувала Білорусі на 80% погасити заборгованість шляхом облаштування кордонів і будівництва прикордонпереходів.
Договір про державний кордон між Білоруссю і Україною передбачає створення спільної комісії для проведення демаркації. Документ визначає поняття держкордону на суходолі, воді, в надрах і повітряному просторі. Умови проходження зафіксовані в протоколі-описі проходження лінії держкордону і в альбомі топографічних карт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас