Нова криза назріває навколо Фолклендських островів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова криза назріває навколо Фолклендських островів

Казна та Політика
1340
Міністр закордонних справ Аргентини Хорхе Тайано попросив генерального секретаря ООН Пан Гі Муна допомогти вирішити конфліктну ситуацію між Лондоном і Буенос-Айресом довкола Фолклендських островів, повідомляє в четвер агентство ЕФЕ.
"Ми побачили, що генеральний секретар готовий допомогти. Ми всі сподіваємося, що завдяки його зусиллям Великобританія, на якій лежить велика відповідальність, оскільки вона - постійний член РБ ООН, нарешті, погодиться виконувати резолюції ООН і висловить готовність до переговорів", - сказав міністр.
За його словами, Аргентина сподівається, що втручання Пан Гі Муна дозволить уникнути "односторонніх кроків" Великобританії відносно Фолклендських островів.
Як повідомлялося, Великобританія в понеділок почала бурові роботи на нафту в районі Фолклендських островів. Передбачувані запаси нафти в цьому регіоні можуть досягати 60 млрд барелів.
На минулому тижні уряд Аргентини постановив, що віднині всі судна, що прямують до Фолклендських островів через аргентинські територіальні води, повинні отримувати від місцевої влади спеціальний дозвіл.
В свою чергу, Великобританія привела свої кораблі, розташовані в районі Фолклендських островів, в стан підвищеної бойової готовності.
В 1982 році між Аргентиною і Великобританією спалахнув збройний конфлікт через Фолклендські (Мальвінські) острови. Аргентина у військовій операції встановила контроль над островами. У відповідь Великобританія відправила до островів, що знаходяться біля берегів Південної Америки, з'єднання ВМС і відбила їх. Зараз острови є заморською територією Великобританії, проте Аргентина продовжує відстоювати територіальну приналежність островів і їх назву Мальвінські острови (Islas Malvinas) на противагу британській назві Фолклендські острови (Falkland Islands). На островах розташовані британські військові бази.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас