"Ъ": Нафта спалахнула конфліктом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нафта спалахнула конфліктом

Енергетика
892
"Татнафта" отримала союзника в боротьбі з групою "Приват" за контроль над "Укртатнафтою". Вчора в конфлікт втрутилося Мінпаливенерго, яке звинуватило керівництво "Нафтогазу" в тому, що воно без узгодження з Кабінетом міністрів підтримало групу "Приват" на минулих зборах акціонерів "Укртатнафти". Якщо "Татнафта" в суді залучить Мінпаливенерго як третю сторону, вона зможе оскаржити рішення зборів акціонерів, вважають експерти.
НАК "Нафтогаз України" 5 лютого брала участь в зборах акціонерів "Укртатнафти" без узгодження з Кабінетом міністрів, заявив вчора глава Мінпаливенерго Юрій Продан. "На зборах було розглянуто питання про зміну наглядової ради, а також інші питання, рішення щодо яких нас не влаштовують. Вони (НАК 'Нафтогаз України') не повинні були брати участь в зборах", - заявив Продан.
Уряд не згоден із тим, що замість Шафагата Тахаутдінова головою наглядової ради "Укртатнафти" був призначений Валентин Франчук. "Ця людина працювала заступником голови правління, комерційним директором компанії 'Укрнафти", яку, як і компанію "Укртатнафта", контролює група 'Приват', - пояснив радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. - Виходить, "Приват" після цих зборів акціонерів посилив вплив на підприємство".
Крім того акціонери затвердили реорганізацію "Укртатнафти" із ЗАТ у ВАТ. "Це загрожує втратою держвласності, адже тепер, наприклад, аби продати цілісний майновий комплекс заводу, не треба запитувати дозволу всіх акціонерів", - зазначив Гудима.
Глава Мінпаливенерго повідомив, що уряд вчора зобов'язав "Нафтогаз" погоджувати з Кабінетом міністрів і Мінпаливенерго всі рішення, за які компанія має намір голосувати на зборах акціонерів "Укртатнафти". Тим часом така вимога вже міститься в законодавстві - в 2005 році Кабмін постановою #1105 передав 100% акцій "Нафтогазу" в управління Мінпаливенерго. Цим самим документом уряд зобов'язав НАК погоджувати з Мінпаливенерго всі рішення, що стосуються управління компаніями, пакетами акцій яких він володіє.
Між тим представник ТОВ "Корсан" (володіє 19,3% "Укртатнафти", входить до групи "Приват") Геннадій Корбан переконаний, що "Нафтогаз" не повинен був погоджувати з Кабміном участь в зборах акціонерів "Укртатнафти". "Юрій Продан, який, напевно, не буде скоро міністром, повинен зазирнути до статуту 'Нафтогазу'. Там написано, що компанія погоджує всі питання відносно корпоративних прав або участі в зборах лише трьох компаній: 'Укрнафти', 'Укртранснафти' і 'Чорноморнафтогазу'. Відносно компанії 'Укртатнафта' там нічого не сказано", - заявив він.
Тим не менше, з рішенням зборів акціонерів не згодні не лише в міністерстві, але і в "Татнафті". У юридичному департаменті компанії повідомили, що на цьому тижні направлять до Господарського суду Полтавської області позов, в якому законність зборів буде оскаржена, зокрема на підставі того, що "Нафтогаз" не погодив свою позицію з Мінпаливенерго. "Те, що в статуті 'Нафтогазу' немає якоїсь норми, ні про що не говорить. Є постанова Кабміну №1105, що має вищу юридичну силу, яку в даному випадку було порушено", - зазначили в компанії. "У діях 'Нафтогазу' вбачаються порушення постанови Кабміну, і в 'Татнафти' є всі шанси перемогти в суді", - погодився керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов.
В "Нафтогазі", де до вчорашнього дня факт участі в зборах акціонерів спростовували, заяви Мінпаливенерго коментувати не стали.
Заступник директора з наукової роботи науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев упевнений, що конфлікт між акціонерами "Укртатнафти" вичерпаний не буде. "Можна чекати, що цей рік буде присвячений судовим розглядам відносно того, чи мали право 'Нафтогаз' і 'Приват' проводити збори акціонерів чи ні. Це загрожує нестабільністю в роботі підприємства і зростанням його кредиторської заборгованості", - підкреслив Гудима.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас