"Ъ": Нацбанк набереться злочинного досвіду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк набереться злочинного досвіду

Валюта
1167
Національний банк вимагає посилити охорону банків і отримати доступ у всі відділення, що піддалися нападам грабіжників. Учасники ринку оцінюють витрати на поліпшення охорони одного офісу мінімум в 100 тис. грн., що у декілька разів більше від середніх втрат від пограбувань.
Банкіри не готові витрачати величезні кошти на посилення охорони, оскільки набагато більших збитків зазнають від шахраювання своїх співробітників.
Національний банк вирішив вивчити банківські відділення, які піддалися нападам грабіжників. З розісланого банкам листа НБУ №08-151/3949 виходить, що пограбовані підрозділи кредитних установ зобов'язані того ж дня повідомити про інцидент в головне управління НБУ і протягом двох днів надати НБУ можливість обстежити приміщення для пошуку нових заходів протидії нападам. "Грабіжники винахідливіші, ніж охорона банків. Тому ми повинні відстежувати всі нові методи нападів", - заявили в НБУ.
До 1 березня банки повинні надати до Нацбанку квартальні графіки посилення безпеки. Встановлення відеоспостереження і захисних конструкцій у відділеннях банків повинно завершитися 1 січня 2011 року. Банкіри не готові так швидко підсилювати охорону, оскільки це невиправдано збільшить їхні витрати. "На відеоустаткування необхідно від 20 тис. грн., на захист касирів - від 50 тис. грн. В середньому на одне відділення необхідно близько 100 тис. грн.", - сказав начальник інкасації одного з найбільших банків. "У нас є охоронне устаткування, але Нацбанк примушує купувати нове", - зазначає голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський. Наприкінці 2007 року, за даними МВС, працювало 21 тис. центральних офісів банків, філій і відділень. Навіть враховуючи скорочення мереж за два роки, витрати кредитних установ складуть мінімум 2 млрд грн.
Обсяг коштів, необхідних на посилення охорони, набагато більший від реальних втрат банків від пограбувань. "Бувають добре сплановані пограбування на великі суми, але, як правило, за один напад грабіжникам вдається забрати в середньому 10-30 тис. грн., - розповів співрозмовник в Нацбанку. - Це дрібниці в порівнянні з тим, скільки банки втрачають через власних співробітників. Набагато більша кількість людей може видати фіктивний кредит, ніж пограбувати банк з пістолетом". Дані Українського кредитно-банківського союзу підтверджують, що через внутрішнє шахрайств банки зазнають більших збитків, ніж від пограбувань. З втрачених банками в 2009 році 64,5 млн грн. грабіжники вкрали лише 1,5 млн грн., решту - співробітники установ.
МВС в 2009 році зафіксувало 3300 злочинів в банківській сфері, що мінімум в 22 рази більше, ніж кількість пограбувань банків. З них 724 злочини привели до збитків понад 100 тис. грн., а 137 - понад 1 млн грн. Частіше за все кошти викрадалися шляхом привласнення депозитів вкладників і видачі фіктивних кредитів. При цьому за той же період, за даними МВС, було здійснено 78, а за інформацією Українського кредитно-банківського союзу - більше 150 нападів на банки.
Посилення контролю над внутрішніми процесами - зараз для банків найбільш важливе завдання. "Банкам невигідно обладнувати дорогою технікою маленькі відділення, тому що вартість охорони дуже висока. Всі прагнуть тримати менше грошей в касах, в маленьких відділеннях зберігають невеликі суми, - говорить заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов. - Внутрішні шахрайства роблять фахівці, що мають доступ до грошей. А грабіжник, якщо у нього немає навідника, не зможе вкрасти багато. Шахрайства співробітників можливі, коли в банку поганий контроль або є несанкціонований доступ до конфіденційної інформації".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас