У 2009 році бюджетний дефіцит Німеччини перевищив критерії ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2009 році бюджетний дефіцит Німеччини перевищив критерії ЄС

541
В Німеччині в 2009 році державна заборгованість перевищила межу, встановлену європейським пактом стабільності. Як повідомляє агентство dpa, дефіцит федерального уряду, земель і громад склав 79,3 мільярда євро або 3,3 відсотка від обсягу валового внутрішнього продукту (ВВП). Вперше з 2005 року перевищені норми Маастрихтської угоди, згідно з якою бюджетний дефіцит не повинен перевищувати 3 відсотків ВВП.
Агентство DAPD наводить дані Федерального статистичного відомства, згідно з якими в четвертому кварталі минулого року відносно сприятлива ситуація складалася лише в експортних галузях. В результаті процесу пожвавлення економічної кон'юнктури вивезення продукції за кордон збільшилося на 3 відсотки. В той же час імпорт скоротився на 1,8 відсотка. Після завершення державної програми виплат премій за утилізацію старих автомобілів при покупці нових знизилася купівельна активність (мінус 1 відсоток). Державні закупівлі також скоротилися на 0,6 відсотка.
У порівнянні з іншими країнами-членами Європейського Союзу Німеччина виглядає не так вже погано, помічає агентство Reuters. У Греції дефіцит держбюджету в 2009 році склав 12,7 відсотка. За нею йдуть Ірландія та Іспанія з дефіцитом, що перевищує 10 відсотків від обсягу ВВП. Занепокоєння, викликане гострою кризою в Греції, призвело до того, що довіра до загальноєвропейської валюти на світових фінансових ринках істотно знизилася.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас