ВВП ФРН не зміниться у IV кварталі, що збігається із прогнозами і попередніми даними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП ФРН не зміниться у IV кварталі, що збігається із прогнозами і попередніми даними

Казна та Політика
164
ВВП Німеччини не змінився в четвертому кварталі в порівнянні з третім кварталом, повідомило агентство Bloomberg із посиланням на остаточні дані Федерального статистичного агентства Німеччини.
Результат збігся як з попередніми розрахунками, так і з очікуваннями експертів.
ВВП країни в жовтні-грудні знизився на 2,4% відносно четвертого кварталу 2008 року, що також збіглося з прогнозами і відповідає попереднім даним.
Нульові темпи розширення німецької економіки в минулому кварталі були обумовлені спадом у внутрішньому споживанні та інвестиціях, які нівелювали зростання експорту.
Німецька економіка вийшла з рецесії в другому кварталі минулого року і як найбільша економіка ЄС сприяла підйому всієї єврозони. Зростання ВВП Німеччини в третьому кварталі склало 0,7%. ВВП єврозони за аналогічний період виріс на 0,4%.
Однак за підсумками 2009 року падіння німецького ВВП склало 5%. Не дивлячись на зростання інтересу до німецьких товарів за межами ФРН, високий рівень безробіття і поступове згортання антикризових заходів мали негативний вплив на споживчі витрати усередині країни.
Споживчі витрати зменшились у минулому кварталі на 1% відносно попередніх трьох місяців, тоді як інвестиції впали на 0,7%. При цьому зростання експорту склало 3%.
Перспективи зростання економіки в поточному кварталі все частіше ставляться під сумнів: важка ситуація на ринку праці і згортання заходів із стимулювання економіки негативно позначаються на настроях споживачів і ділових кіл. Крім того, найхолодніша за останніх 14 років зима перешкоджає нормальному функціонуванню багатьох галузей економіки. В той же час, зазначають економісти, стагнація німецькій економіці не загрожує, уповільнення темпів зростання ВВП буде тимчасовим - відновлення глобальної економіки і падіння курсу євро підвищує попит на німецькі товари і їх привабливість.
"З експортом все прекрасно, проблема в тому, що зі всім іншим справи йдуть не дуже добре, - вважає економіст Credit Agricole в Парижі Фредерік Дюкрозе. - Ситуація цього року буде нестабільною".
Бундесбанк прогнозує зростання ВВП Німеччини цього року на 1,6%. Воно буде підтримано розширенням попиту на німецькі товари в країнах з економікою, що розвивається, вважають експерти Міжнародного валютного фонду. У січні аналітики цієї організації повідомили, що, згідно з їхніми прогнозами, ВВП Китаю в поточному році зросте на 9,7%, тоді як економіка Індії розшириться на 7,8%. ВВП єврозони і США збільшаться відповідно на 1,6% і 2,4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас